Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Mosolygó szentek a folyók birodalmában

· 1 review · Bicycle Rides · Észak-Alföld · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 50 40 30 20 10 km Baráth Vendégház és Vendégasztal
A Beregi-Tiszahát a folyók birodalma: a Tisza, a Szamos és a Kraszna alakította a tájat és az itt élők életét. Ebbe a világba pillanthatunk be egy könnyű túra során, felfedezve a középkori templomok világát.
Open
moderate
Distance 54.6 km
4:00 h
336 m
336 m
115 m
103 m

Sokan unalmasnak gondolják a síkvidéki, azon belül is az alföldi túrákat, azonban mint mindenhol, az ország keleti csücskében is lehet olyan útvonalat találni, amely garantáltan tartogat érdekességeket. A Felső-Tisza vidékén több mint 300 kilométernyi aszfaltozott gátkoronán lehet teljes nyugalomban tekerni, és ha letérünk a védművekről, az esetek nagy részében alacsony forgalmú utakon gurulhatunk tovább. És megéri letérni: sok-sok apró kis csodákat rejtő középkori templom maradt szinte teljesen épen a térségben, de nem szabad megfeledkezni a természeti látnivalókról vagy a tarpai szárazmalomról sem.

A szatmári szilva hazájában sok helyütt végeláthatatlan, katonás rendben tartott gyümölcsösök mellett tekerhetünk, és természetesen találkozhatunk a termésből készült szilvával, pálinkával is. A töltött káposzta itt két falatnyi, de ízvilága elüt a megszokottól: tengerikásával, azaz kukoricadarával készül – pompás étel. Forró nyári napokon a Tisza-part homokos strandjai hívogatnak megállásra, hűsölésre, de nyáron vízividámparkban, télen fürdőben is kipihenhetjük a túra fáradalmait.

Author’s recommendation

 • A mezítlábas Notre Dame-ban helyezkedj el kényelmesen, és hallgasd figyelmesen a kedves nénit, aki mindent elmond a tákosi templomról!
 • A túra közben a csarodai templom mellett lévő kis ligetben érdemes megpihenni – máshol nem találsz árnyékot nyáron.
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: June 15, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
115 m
Lowest point
103 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A gátakon járművekkel egyáltalán nem lehet találkozni, és a településeket összekötő utakon sem kell túl nagy forgalomtól tartani.

Tips and hints

Középkori templomok útja: http://www.temple-tour.eu/hu

Beregi Bringások: www.b2.vasarosnameny.hu

Szatmári Szilvaút: www.szilvaut.hu

Start

Vásárosnamény, vasútállomás (110 m)
Coordinates:
DD
48.125990, 22.306733
DMS
48°07'33.6"N 22°18'24.2"E
UTM
34U 597237 5331129
w3w 
///exulted.across.acre
Show on Map

Destination

Vásárosnamény, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Vásárosnamény vasútállomásától a Rákóczi út egyenesen a városközpontig vezet. A Szabadság teret elérve forduljunk jobbra, majd rögtön az első lámpánál balra! Innen egyenes út vezet a Tiszán átívelő hídig.
 • A Tisza felett elhaladva, a körforgalmat elérve rögtön jobbra kanyarodva keresztezzük a 41-es főutat, majd letérünk a gátra. Innen Tivadarig csak a gátat kövessük, nem lehet eltévedni.
 • Tivadarba érve a templomot a gáton elhagyva fut bele az út egy elágazásba, ahol Tarpa felé kell tartani. Tarpán a szárazmalmot elhagyva, néhány száz méter megtétele után a kereszteződésben térjünk balra Vásárosnamény irányába!
 • Tarpa határától másfél kilométerre érjük el a hetefejércsei elágazást; itt forduljunk jobbra! Hetefejércsén áthaladva jutunk el Csaroda határába – a templom meglátogatásához jobbra kell térni, majd a faluban a körforgalomnál ismét jobbra, a következő elágazásnál megint jobbra kell tartani.
 • Tákos felé továbbhaladva menjünk vissza a fent leírt útvonalon Csaroda határába, ahol a hetefejércsei elágazásnál lehet felmenni a gátra – innen adja magát az út Tákosra. A gátról jól látszik a „mezítlábas Notre Dame”, a tákosi templom.
 • A tákosi templomtól térjünk vissza a gátra, amely egészen Gergelyiugornyáig vezet – a 41-es utat keresztezve. A Beregszászi úton végigtekerve érjük el a túra elejéről már ismert vásárosnaményi Tisza-hidat.

A túra részletes leírása

Képzelj el egy 14. századi templomot, amelybe belépve eredeti freskókról szentek mosolyognak a kirándulóra, vagy amelyben a fakazettás mennyezet és a szószék alatti malomkő több száz éves kincseit fedezheted fel. A középkori templomok útja a Kárpát-medence egyik legjelentősebb örökségturisztikai útvonala, melyet 62 páratlan szépségű középkori templom alkot.

A középkori templomok útja

A közel 10 éve működő tematikus útvonal középkori református templomokat köt össze, de ezen kívül kastélyokat, kúriákat és irodalomtörténeti emlékhelyeket is felfedezhetnek a kirándulók. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken (és az országhatáron is) túl a Partiumban és Kárpátalján is érdemes felkeresni ezeket a kulturális örökségeket. A térségben található hazánk legtöbb középkori temploma. Ha valaki teljes útvonalat be szeretné járni bringával, akkor átlagban napi 60-80 kilométeres – az alföldi földrajzi adottságoknak megfelelően síkvidéki jellegű – túrákra számítson, amelyek a sok megállással, nézelődéssel szinte mindenki számára teljesíthetőek.

Miért itt találjuk egy rakáson a legtöbb középkori templomot, ha egyébként az Alföldön igen nehéz régi templomra lelni, hiszen szinte az összes a török hódoltság áldozata lett? A válasz több tényezőre vezethető vissza: egyrészt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének ez a tája mindig mocsaras, lápos terület volt, ennek köszönhetően egykori keleti ellenségeink nem tudtak eljutni a vidékre. Másrészt a területen korai vallásváltók éltek, akik már a 16f. század elején áttértek a református vallásra, a protestáns közösségek pedig mindig ragaszkodtak az ősök értékeihez, ezért megőrizték a templomokat. Az épületek fennmaradásához a szegénység is hozzájárult: a vidéken nem volt pénz arra, hogy nagy barokk templomokat emeljenek. A legrégebbi, egy 11. század eleji, Árpád-kori templom Szabolcs községben található. Szent László is tartott itt zsinatot. Mosolygó szentjeiről ismert a csarodai templom, de a tákosi templomot sem érdemes kihagyni a túra során. A túrázó segítségére lehet a Középkori templomok útja applikáció is, melyben választhatunk kerékpáros útvonalat is, és az összes látványosságot, és fontosabb szolgáltatót (strandok, pálinkafőzdék, kajak- és kerékpárkölcsönzők, stb.) megtaláljuk.

Zoárd és Gergely sztorija

A Bereg szívében, Vásárosnaményban minden évben az első júliusi hétvégén rendezik meg a Zoárd-napi Sokadalom nevű eseményt, a település névadója előtt is tisztelegve. A legenda szerint ugyanis Zoárd, Álmos vezér sógora a Tiszához érve úgy biztatta Gergely nevű vitézét: „Ugor nya!”– azaz „Ugorj, na!”. Majd amikor a vitéz átkelt a folyón, megkapta a következő ukázt is: „Na mény!” – „Na, menj [tovább]!”. Így alakult hát ki Gergelyi és Ugornya (a mai Gergelyiugornya) és Vásárosnamény neve – a három településrész ma már egy várost alkot.

Vásárosnaményban az 1728-ban a Lónyayak kastélyának épült Beregi Múzeumban lévő állandó és időszakos kiállításokon megismerkedhetünk a táj életével, a beregi vászontól a gyász térségre jellemző kellékein át a beregi művészi és háztartási vasöntvényekig. A múzeum tőszomszédságában található a Hunor Hotel, amelyet két egykori magtárépületben alakítottak ki; ráadásul egy vadászati kiállítás is megtekinthető az egyik felső szinten. A szenvedélyes vadász hírében álló tulajdonos a világ minden táján elejtett saját trófeáit mutatja be az ízlésesen berendezett térben. A helyi Tourinform alaposan felkészült a kerékpárosok fogadására: szervizpontot és kölcsönözhető bringákat, e-bringákat is találunk a főtér sarkán található irodában.

A városközpontból a református templom mellett, a Tisza-hídon átkelve indulunk a Bereg felfedezésére. Rögtön a folyó túlpartján a gergelyiugornyai strand csalogat megállásra nyáron. A folyók menti védművek tetején végig kifogástalan minőségű aszfalton, teljes nyugalomban lehet tekerni minden évszakban. A térségben jelenleg összesen 336 kilométernyi aszfaltozott vagy stabilizált útburkolatú gát várja a bringásokat, és 2020-ig várhatóan további 85 kilométernyi kerül kiépítésre. Semmilyen jármű nem zavarja meg a túrázót, embert is alig látni hosszú kilométereken keresztül.

Szárazmalom, fakazetta

A gátat Tivadarnál hagyjuk el az alacsony forgalmú utak kedvéért. A folyókanyarulatban itt is található egy strand – nyáron jól jöhet egy felfrissülés erejéig, mielőtt Tarpa felé vennénk az irányt. A hangulatos kis település számos érdekességgel büszkélkedhet, melyek közül elsőként a szárazmalom felé vezet utunk. Az Észak-Tiszántúlon szinte minden faluban épült szárazmalom; Tarpán például 6 hasonló és egy szélmalom működött valaha. A tölgyzsindellyel fedett malom a vidék egyetlen, eredeti helyén, nagyon szépen megőrzött szárazmalma. A Bereg legnagyobb templomába a táblás mennyezet és a templom különlegességének számító középkori falképek miatt érdemes betérni.

Tarpáról Csarodára indulunk, Hetefejércsén át – megdöbbentő volt majd’ 10 kilométert úgy megtenni, hogy semmilyen járművel nem találkoztunk. Körülöttünk mindenhol katonás rendben tartott gyümölcsösök sorakoznak, többek között a híres szatmári szilvát teremve. A következő kincset Csarodán fedezzük fel: a kis házaktól körülölelve, a Csaroda-patak árteréből kimagasló késő román stílusú református templom egy igazi kis ékszerdoboz. Különlegességét a reformáció előtti korszakból ránk maradt falképek, a népies jellegű, virágos motívumok és a fakazettás mennyezet adják. A község határában fekszik Bábtava, egy úgynevezett dagadóláp, melyet jégkorszaki maradványnövényekkel benőtt tőzegmoha borít. A különleges természeti látványosság csak vezetővel látogatható.

Tákosra továbbindulva az út egy rövid szakaszát a forgalmas 41-es úton kell megtenni, de a hetefejércsei elágazásnál fel lehet menni a gátra, ami szinte egyenesen a szomszéd falu kicsiny templomához vezet. A „mezítlábas Notre Dame-ot” egy kedves, idős helyi néni mutatja be a látogatóknak. Mindent megtudhatunk tőle a favázas, paticsfalú építményről, amely a 18. századi népi építészet kimagasló művészeti alkotása. A festett fakazettás mennyezeten számos jelkép, motívum figyelhető meg, de emellett az épületet egyedülállóvá teszi a gyermekek karzata, vagy a beépített három malomkő is. A templommal szemben található a tájház; bejáratánál helyi asszonyok kínálnak beregi keresztszemes hímzéssel díszített textíliákat, vagy éppen ebédet és szállást a megfáradt vándornak.

Tákosról a gáton továbbkerekezve érjük el Gergelyiugornya határát, ahol a 41-es úton átkelve csöndes utcákon gurulhatunk tovább a túra elején már érintett Tisza-hídig, melyen kerékpárút vezet végig, egészen Vásárosnamény főteréig. A mintegy 60 kilométeres túra a sok érdekesség miatt épp belefér egy napba, de a felfedezés öröme, a helyiek kedvessége, az egyedülálló nyugalom érzése sokáig velünk marad - a kellemes emlékek, a fel nem fedezett környékbeli látnivalók pedig visszatérésre csábítanak.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Vásárosnamény a Nyíregyháza-Vásárosnamény vasútvonal végpontja, illetve a Záhony-Mátészalka vasútvonal elágazó állomása. 

Getting there

 • A túra a vasútállomásról indul. 

Parking

 • A vasútállomás épületénél ingyenesen parkolhatunk.

Coordinates

DD
48.125990, 22.306733
DMS
48°07'33.6"N 22°18'24.2"E
UTM
34U 597237 5331129
w3w 
///exulted.across.acre
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • A túra végig aszfaltozott utakon, síkon halad, így bármilyen kerékpár megfelel a teljesítéséhez.
 • A gáton árnyékkal nem lehet találkozni, így erre fel kell készülni (főleg tavasztól őszig) megfelelő mennyiségű folyadékkal, naptejjel. A túra során érintett települések többségében van bolt vagy italmérés, így a gátat elhagyva megoldható a folyadékpótlás.
 • A navilágáshoz a Természetjáró appot ajánljuk.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Maczek Péter
May 13, 2020 · Community
Kedvenc útvonalam környezetemben, sokan másoknak is. Igényes, részletes útvonal leírás, köszönöm.
Show more
When did you do this route? May 13, 2020
Tivadar
Photo: Maczek Péter, Community

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
54.6 km
Duration
4:00 h
Ascent
336 m
Descent
336 m
Highest point
115 m
Lowest point
103 m
Public-transport-friendly Circular route Cultural/historical interest

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 9 Waypoints
 • 9 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp