Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Élő hagyományok és szakrális helyek az Őrség déli részén

Bicycle Rides · Őrségi Nemzeti Park
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Őrségi csendélet Kercaszomor központjában
  Őrségi csendélet Kercaszomor központjában
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 300 280 260 240 220 200 180 160 40 35 30 25 20 15 10 5 km
Az Őrség az ország egyik legnépszerűbb kerékpáros turisztikai célpontja. Ez a túra a vidék hagyományokban és szakrális helyekben egyaránt bővelkedő déli részét járja be.
moderate
Distance 41.7 km
12:00 h
319 m
318 m
286 m
189 m

Ezen a könnyű bringatúrán először Kercaszomorra, Magyarország „legbátrabb községébe” tekerünk, utána megnézzük a gerencséreiről, azaz fazekasmestereiről híres Magyarszombatfát, ahol ki is próbálhatjuk alkotókedvünket! Megpihenünk az ország egyik legszebb, de mindenképpen legkülönlegesebb középkori templománál Veleméren, majd hazánk legnyugatibb és egyben legfiatalabb festett kazettás református temploma vár ránk. A túrába kiváló tanösvények meglátogatása is beilleszthető, hiszen többnyire az Őrségi Nemzeti Park területén haladunk, így könnyen egész napossá tehető a program.

A túra alsórendű közutakon halad, kivéve az utolsó szakaszt, amely azonban könnyen kikerülhető. Így országúti és túra- vagy hegyikerékpárral egyaránt nekivághatunk a felfedezésnek! Kényelmes túrára készüljünk, sem a táv, sem a szint nem nagy, az érintett településeken pedig nemcsak a lelkünket tölthetjük fel, de több hangulatos éttermet is találunk. Az Őrségben a páratlan táj gazdag és élő kultúrával ér össze. 

Author’s recommendation

 • Az Őrség páratlan népi hagyományait leginkább a minden év augusztusában megrendezett Hétrétország című fesztivál ideje alatt lehet megismerni, amikor is koncertek, kiállítások és egyéb kulturális rendezvények mellett számos portát lehet szabadon meglátogatni a megadott időpontokban. Ezeken a régi, vagy „gyüttment” gazdák betekintést adnak saját életükbe, hagyományos, vagy „csak” míves mesterségükbe. Ha tehetjük, tervezzük erre a hétre őrségi tekerésünket!
 • Egyes portákra és szerekre csak földút vezet, ezért ha az Őrség kerékpáros felfedezését a Hétrétország meglátogatásával tesszük teljessé, mindenképpen túra- vagy hegyikerékpárral induljunk neki az útnak!
 • Őriszentpéteren és Szalafőn kiváló és sokoldalú szálláskínálatból válogathatunk.
 • A látnivalók gazdagsága miatt tavasztól őszig, és egész napos programként ajánljuk a túrát.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: June 30, 2019
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
286 m
Lowest point
189 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest stops

Bognár Étterem

Safety information

 • Közutakon haladva mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel!
 • Utunk nagy részén természetvédelmi, néhol pedig kifejezetten védett területen haladunk. A kijelölt utat, illetve a kapcsolódó túraútvonalakat ne hagyjuk el!

Tips and hints

 • Az érintett falvakban több éttermet is találunk, ezek közül két új típusú étterem, a Veleméri Cipó fogadó és a Meztéllábas étterem Szentgyörgyvölgyön található, a túra felénél. 

Start

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom) (224 m)
Coordinates:
DD
46.838763, 16.421381
DMS
46°50'19.5"N 16°25'17.0"E
UTM
33T 608385 5188227
w3w 
///inputs.reshapes.forgive

Destination

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Őriszentpétert Bajánsenye irányában hagyjuk el.
 • Bajánsenyén egyenesen áttekerünk, majd teszünk egy kitérőt a hangulatos Kerceszomorra.
 • Visszatérve eredeti utunkra Magyarszombatfára tekerünk, majd Velemérre és Szentgyörgyvölgyre.
 • Innen egy hangulatos úton Magyarföldre érkezünk, aztán kissé odébb, Kerkáskápolna mellett elérjük a Bajánsenyére vezető országutat. Túrakerékpárral a jelzett kerékpárúton nyílegyenesen folytathatjuk utunkat Őriszentpéterre, de ha országúti kerékpárral vagyunk, jobb, ha balra fordulva visszatérünk Bajánsenyére, s onnan az ismert úton Őriszentpéterre.

A túra részletes leírása

Kitérő a legbátrabb községbe

Őriszentpéterről Bajánsenyét vesszük célba, s az alapvetően lejtős országúton van időnk a tájban gyönyörködni. Bajánsenyén áttekerve mindenképpen érdemes Kercaszomorra kitérőt tenni. A hangulatos község nemrég elnyerte a „Legbátrabb Község” megtisztelő címét, ugyanis 1919-ben a szomszéd Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai megszállták a ma összevont falu nyugati részét, Szomorócot, de a trianoni döntést követően a helyi lakosság visszafoglalta a falut. Így az végül, köszönhetően a bátor fellépésnek, Magyarországhoz került. Mint mindenhol az Őrségben, itt is el tudnánk időzni pár napot: a község közvetlen közelében három gyönyörű tanösvényt, továbbá a település túlsó végén műemlék haranglábat találunk, no és megannyi érdekesebbnél érdekesebb nyitott portát, ha a Hétrétország alatt érkezünk ide (ami erősen javasolt). Az út mellett álló harangláb az őrségi táj jellegzetes alkotóeleme: ezek az alapvetően szegényebb helyeken épült faépítmények azt is elmesélik az értő szemnek, hogy bizony a környéken az építkezésre használható kő hiánycikk, hiszen mindenhol agyagos a föld.

Gerencsérek és festői templomok

Az agyagos föld főszereplője következő úti célunknak, Magyarszombatfának, amely gerencséreiről, azaz fazekasmestereiről ismert országszerte. A régi, zsúpfedeles Fazekasházban ismerkedhetünk meg ezen élő hagyománnyal, amely 2014 óta a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szerepel. A fazekasok világába közvetlenül is belekóstolhatunk, hiszen sok fazekas portán nem csak a Hétrétország ideje alatt tehetjük próbára alkotókedvünket.

Veleméren az ország egyik legszebb középkori temploma vár bennünket. A XIII. sz. elejéről származó, kora gót templom, amely a falu egykori helyén, az erdő szélén áll, igazi kuriózum: belsejét gyönyörű freskók díszítik, és az építők különös figyelmet fordítottak a templom és a freskók tájolására. Az év kitüntetett napjain (napéjegyenlőség, stb.) a hajnali fény más-más festményt világít meg, viszont egyetlen festmény nem kap közvetlenül fényt sosem, ez pedig a pokol ábrázolása. A kis templom igazi bakancslistás hely!

Veleméren is találunk fazekast, többek között habán és reneszánsz majolika műhelyt (Dávid Éva kerámiaművész a középkorból eredeteztethető itáliai reneszánsz és habán majolikát készít). Veleméren utunk felénél járunk körülbelül, a Cipó Vendégfogadó pedig ideális helyszíne egy jó ebédnek. A szomszédos Szentgyörgyvölgyön található Meztéllébas étterem szintén újszerű módon fogja meg a gazdag őrségi gasztronómiát.

Szentgyörgyvölgyön ne kanyarodjunk egyből le Magyarföld felé, hanem tekerjünk el az ország legnyugatibb és egyben legfiatalabb festett kazettás református templomához, amelynek szín- és motívumvilága is egyedülálló.

És még mindig templom

A faluból szép erdei aszfaltúton kerekezünk át Magyarföldre, ahol egy kedves haranglábat, illetve a falu határában nemrég emelt Fatemplomot tekinthetünk meg (ez az új templom gyakran koncertek helyszíne is). Végül Kerkáskápolnánál elérjük a Bajánsenyére vezető műutat: ha nem országúti kerékpárral vagyunk, válasszuk a nyílegyenesen továbbhaladó erdészeti kavicsos utat (jelzett kerékpárút), ha országútival, akkor balra fordulva tekerjünk Bajánsenyére, majd onnan vissza Őriszentpéterre!

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 •  A kiindulási ponthoz legközelebb Őriszentpéter vasútmegállója esik. A menetidő Zalaegerszegről kb. 40 perc. A kerékpárszállítás aktuális vasúti szabályait betartva autóhasználat nélkül tudunk a helyszínre jutni. 

Getting there

 • Őriszentpéter vasútállomásától ki kell tekerni a bajánsenyei útra, azon jobbra fordulva érjük el a túra kiindulópontját, az önkormányzat előtt található körforgalmat (1,7 km).

Parking

 • Őriszentpétert legkönnyebben a 8-as út irányából, vagy az M7-es és az M70-es autópálya irányból érhetjük el. Őriszentpéteren a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Coordinates

DD
46.838763, 16.421381
DMS
46°50'19.5"N 16°25'17.0"E
UTM
33T 608385 5188227
w3w 
///inputs.reshapes.forgive
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Túrázók nagykönyve: Magyarország hagyományőrző túraútvonalai
 • Túrázók nagykönyve: Magyarország rejtőzködő túraútvonalai

Author’s map recommendations

Őrség, Göcsej turistatérkép

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defektszett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • Sok helyütt lesz lehetőségünk 40 km/h felett gurulni, ahol a sisak viselete kötelező, de ez egyébként is erősen ajánlott a túra egésze során! 
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözetet viseljük, és legyen nálunk pótruha!
 • Az út során több helyütt van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, ugyanakkor hosszabb szakaszokon nem érintünk települést, így érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni, különösen melegben.
 • A navigáláshoz használjuk a Természetjáró appot!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
41.7 km
Duration
12:00 h
Ascent
319 m
Descent
318 m
Highest point
286 m
Lowest point
189 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Botanical highlights

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Waypoints
 • 7 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp