Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Bicycle Rides

Élő hagyományok és szakrális helyek az Őrség déli részén

Bicycle Rides · Orségi Nemzeti Park
Responsible for this content
MTSZ - Partner Verified partner  Explorers Choice 
 • Őrségi csendélet Kercaszomor központjában
  / Őrségi csendélet Kercaszomor központjában
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • Fazekasház, Magyarszombatfa
  / Fazekasház, Magyarszombatfa
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • Itáliai reneszánsz és habán majolikák között Veleméren
  / Itáliai reneszánsz és habán majolikák között Veleméren
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • Vadregényes országút Szentgyörgyvölgy és Magyarföld között
  / Vadregényes országút Szentgyörgyvölgy és Magyarföld között
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • A Magyarföld határában álló Fatemplom
  / A Magyarföld határában álló Fatemplom
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
Map / Élő hagyományok és szakrális helyek az Őrség déli részén
0 150 300 450 m km 5 10 15 20 25 30 35 40

Az Őrség az ország egyik legnépszerűbb kerékpáros turisztikai célpontja. Ez a túra a vidék hagyományokban és szakrális helyekben egyaránt bővelkedő déli részét járja be.

moderate
41.8 km
12:00 h
259 m
257 m

Ezen a könnyű bringatúrán először Kercaszomorra, Magyarország „legbátrabb községébe” tekerünk, utána megnézzük a gerencséreiről, azaz fazekasmestereiről híres Magyarszombatfát, ahol ki is próbálhatjuk alkotókedvünket! Megpihenünk az ország egyik legszebb, de mindenképpen legkülönlegesebb középkori templománál Veleméren, majd hazánk legnyugatibb és egyben legfiatalabb festett kazettás református temploma vár ránk. A túrába kiváló tanösvények meglátogatása is beilleszthető, hiszen többnyire az Őrségi Nemzeti Park területén haladunk, így könnyen egész napossá tehető a program.

A túra alsórendű közutakon halad, kivéve az utolsó szakaszt, amely azonban könnyen kikerülhető. Így országúti és túra- vagy hegyikerékpárral egyaránt nekivághatunk a felfedezésnek! Kényelmes túrára készüljünk, sem a táv, sem a szint nem nagy, az érintett településeken pedig nemcsak a lelkünket tölthetjük fel, de több hangulatos éttermet is találunk. Az Őrségben a páratlan táj gazdag és élő kultúrával ér össze. 

Author’s recommendation

 • Az Őrség páratlan népi hagyományait leginkább a minden év augusztusában megrendezett Hétrétország című fesztivál ideje alatt lehet megismerni, amikor is koncertek, kiállítások és egyéb kulturális rendezvények mellett számos portát lehet szabadon meglátogatni a megadott időpontokban. Ezeken a régi, vagy „gyüttment” gazdák betekintést adnak saját életükbe, hagyományos, vagy „csak” míves mesterségükbe. Ha tehetjük, tervezzük erre a hétre őrségi tekerésünket!
 • Egyes portákra és szerekre csak földút vezet, ezért ha az Őrség kerékpáros felfedezését a Hétrétország meglátogatásával tesszük teljessé, mindenképpen túra- vagy hegyikerékpárral induljunk neki az útnak!
 • Őriszentpéteren és Szalafőn kiváló és sokoldalú szálláskínálatból válogathatunk.
 • A látnivalók gazdagsága miatt tavasztól őszig, és egész napos programként ajánljuk a túrát.
outdooractive.com User
Author
MTSZ
Updated: June 30, 2019

Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
288 m
Lowest point
188 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Rest Stop

Bognár Étterem

Safety information

 • Közutakon haladva mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel!
 • Utunk nagy részén természetvédelmi, néhol pedig kifejezetten védett területen haladunk. A kijelölt utat, illetve a kapcsolódó túraútvonalakat ne hagyjuk el!

Equipment

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defektszett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • Sok helyütt lesz lehetőségünk 40 km/h felett gurulni, ahol a sisak viselete kötelező, de ez egyébként is erősen ajánlott a túra egésze során! 
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözetet viseljük, és legyen nálunk pótruha!
 • Az út során több helyütt van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, ugyanakkor hosszabb szakaszokon nem érintünk települést, így érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni, különösen melegben.
 • A navigáláshoz használjuk a Természetjáró appot!

Tips, hints and links

 • Az érintett falvakban több éttermet is találunk, ezek közül két új típusú étterem, a Veleméri Cipó fogadó és a Meztéllábas étterem Szentgyörgyvölgyön található, a túra felénél. 

Start

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom) (224 m)
Coordinates:
Geographic
46.838763, 16.421381
UTM
33T 608385 5188227

Destination

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Őriszentpétert Bajánsenye irányában hagyjuk el.
 • Bajánsenyén egyenesen áttekerünk, majd teszünk egy kitérőt a hangulatos Kerceszomorra.
 • Visszatérve eredeti utunkra Magyarszombatfára tekerünk, majd Velemérre és Szentgyörgyvölgyre.
 • Innen egy hangulatos úton Magyarföldre érkezünk, aztán kissé odébb, Kerkáskápolna mellett elérjük a Bajánsenyére vezető országutat. Túrakerékpárral a jelzett kerékpárúton nyílegyenesen folytathatjuk utunkat Őriszentpéterre, de ha országúti kerékpárral vagyunk, jobb, ha balra fordulva visszatérünk Bajánsenyére, s onnan az ismert úton Őriszentpéterre.

A túra részletes leírása

Kitérő a legbátrabb községbe

Őriszentpéterről Bajánsenyét vesszük célba, s az alapvetően lejtős országúton van időnk a tájban gyönyörködni. Bajánsenyén áttekerve mindenképpen érdemes Kercaszomorra kitérőt tenni. A hangulatos község nemrég elnyerte a „Legbátrabb Község” megtisztelő címét, ugyanis 1919-ben a szomszéd Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai megszállták a ma összevont falu nyugati részét, Szomorócot, de a trianoni döntést követően a helyi lakosság visszafoglalta a falut. Így az végül, köszönhetően a bátor fellépésnek, Magyarországhoz került. Mint mindenhol az Őrségben, itt is el tudnánk időzni pár napot: a község közvetlen közelében három gyönyörű tanösvényt, továbbá a település túlsó végén műemlék haranglábat találunk, no és megannyi érdekesebbnél érdekesebb nyitott portát, ha a Hétrétország alatt érkezünk ide (ami erősen javasolt). Az út mellett álló harangláb az őrségi táj jellegzetes alkotóeleme: ezek az alapvetően szegényebb helyeken épült faépítmények azt is elmesélik az értő szemnek, hogy bizony a környéken az építkezésre használható kő hiánycikk, hiszen mindenhol agyagos a föld.

Gerencsérek és festői templomok

Az agyagos föld főszereplője következő úti célunknak, Magyarszombatfának, amely gerencséreiről, azaz fazekasmestereiről ismert országszerte. A régi, zsúpfedeles Fazekasházban ismerkedhetünk meg ezen élő hagyománnyal, amely 2014 óta a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szerepel. A fazekasok világába közvetlenül is belekóstolhatunk, hiszen sok fazekas portán nem csak a Hétrétország ideje alatt tehetjük próbára alkotókedvünket.

Veleméren az ország egyik legszebb középkori temploma vár bennünket. A XIII. sz. elejéről származó, kora gót templom, amely a falu egykori helyén, az erdő szélén áll, igazi kuriózum: belsejét gyönyörű freskók díszítik, és az építők különös figyelmet fordítottak a templom és a freskók tájolására. Az év kitüntetett napjain (napéjegyenlőség, stb.) a hajnali fény más-más festményt világít meg, viszont egyetlen festmény nem kap közvetlenül fényt sosem, ez pedig a pokol ábrázolása. A kis templom igazi bakancslistás hely!

Veleméren is találunk fazekast, többek között habán és reneszánsz majolika műhelyt (Dávid Éva kerámiaművész a középkorból eredeteztethető itáliai reneszánsz és habán majolikát készít). Veleméren utunk felénél járunk körülbelül, a Cipó Vendégfogadó pedig ideális helyszíne egy jó ebédnek. A szomszédos Szentgyörgyvölgyön található Meztéllébas étterem szintén újszerű módon fogja meg a gazdag őrségi gasztronómiát.

Szentgyörgyvölgyön ne kanyarodjunk egyből le Magyarföld felé, hanem tekerjünk el az ország legnyugatibb és egyben legfiatalabb festett kazettás református templomához, amelynek szín- és motívumvilága is egyedülálló.

És még mindig templom

A faluból szép erdei aszfaltúton kerekezünk át Magyarföldre, ahol egy kedves haranglábat, illetve a falu határában nemrég emelt Fatemplomot tekinthetünk meg (ez az új templom gyakran koncertek helyszíne is). Végül Kerkáskápolnánál elérjük a Bajánsenyére vezető műutat: ha nem országúti kerékpárral vagyunk, válasszuk a nyílegyenesen továbbhaladó erdészeti kavicsos utat (jelzett kerékpárút), ha országútival, akkor balra fordulva tekerjünk Bajánsenyére, majd onnan vissza Őriszentpéterre!

Public transport

Public transport friendly

 •  A kiindulási ponthoz legközelebb Őriszentpéter vasútmegállója esik. A menetidő Zalaegerszegről kb. 40 perc. A kerékpárszállítás aktuális vasúti szabályait betartva autóhasználat nélkül tudunk a helyszínre jutni. 

Getting there

 • Őriszentpéter vasútállomásától ki kell tekerni a bajánsenyei útra, azon jobbra fordulva érjük el a túra kiindulópontját, az önkormányzat előtt található körforgalmat (1,7 km).

Parking

 • Őriszentpétert legkönnyebben a 8-as út irányából, vagy az M7-es és az M70-es autópálya irányból érhetjük el. Őriszentpéteren a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Túrázók nagykönyve: Magyarország hagyományőrző túraútvonalai
 • Túrázók nagykönyve: Magyarország rejtőzködő túraútvonalai

Author’s map recommendations

Őrség, Göcsej turistatérkép

Similar tours nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Difficulty
moderate
Distance
41.8 km
Duration
12:00 h
Ascent
259 m
Descent
257 m
Public transport friendly Loop Scenic With refreshment stops Cultural/historical value Botanical highlights

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.