Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Családbarát bringaút a Gerecse szívébe

· 1 review · Bicycle Rides · Gerecse · Open
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Halastó Tarján mellett
  Halastó Tarján mellett
  Photo: Szigeti Ferenc, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 200 180 160 140 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Megfelelő infrastruktúra hiányában gyerekekkel nehéz Budapest környékén tartalmas, de biztonságos kerékpártúrát szervezni. Szerencsére a kiváló vonat összeköttetéssel megközelíthető, új, zömében zárt bringaúton és vadregényes tájban haladó, kellemes lejtőviszonyokkal rendelkező, barátságos hosszúságú (20 km) Bicske-Tarján kerékpárút kitűnő választás, ahol ráadásul egy hangulatos falu még hangulatosabb éttermében tölthetjük fel megfogyatkozott energiaszintünket. De a kerékpárút egy nagyobb Gerecse kerékpáros kör indítására is kiválóan alkalmas!
Open
moderate
Distance 20.2 km
2:00 h
230 m
209 m
209 m
145 m

A Gerecse központi elhelyezkedésű, Tardos, Vértestolna és Tatabánya körül húzódó sasbércei mellett kevés figyelmet kapnak a Gerecse kissé félreesőbb, kissé laposabb, de azért sok rejtélyt tartogató kőszálai. Ráadásul ez, a központi Gerecsétől keletre eső, laposabb rész szinte kiált egy kerékpártúráért, hiszen ebben a meglehetősen nagy térségben alig találunk turistaútvonalat.

Ebből a szempontból is hiánypótló tehát az Etyek-Tarján kerékpárút Bicske és Tarján között vezető, pár éve elkészült szakasza, amely a valamikori Bicskei úton vezet. Bicske vasútállomásától gyorsan rá is térünk a kerékpárútra, amely a Bicskei horgásztó érintésével vezet át a hangulatos Csabdira, majd alsórendű közúton haladunk Vasztély felé, hogy a település előtt rátérjünk az új, zárt kerékpárútra. Eddig is jó volt a terep, kellemes a táj, de innen már valóban semmi más nincs, mint a tömény élvezet a gyönyörű tájban, kellemes úton át Tarjánba.

A legtöbben a megjárt úton térnek vissza Bicskére, de ha komolyabb tekerésre vágyunk, Tarjánból különböző nehézségű, de hasonlóan vadregényes gerecsei útvonalak közül választhatunk - javaslunk is párat a túraleírás végén.

Author’s recommendation

 • A bringaút végén található, korábban is népszerű Öreg Favágó Kocsmája a kerékpárút elkészültével hétvégente hatalmas forgalmat bonyolít, érdemes asztalt foglalni, ha meg akarjuk kóstolni a hazánk egyik német nemzetiségi központjában található, hamisítatlan sváb étterem ételkülönlegességeit.
 • Sokan a kerékpárúton térnek vissza Bicskére, de a túraleírás végén ismertetett útvonalváltozatokkal igazán kitűnő, egész napos bringatúrát szervezhetünk a Gerecse gyönyörű, belső részein.
Profile picture of Ferenc Szigeti
Author
Ferenc Szigeti
Update: August 04, 2020
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
209 m
Lowest point
145 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 92.60%Forested/wild trail 0.05%Road 7.33%
Asphalt
18.7 km
Forested/wild trail
0 km
Road
1.5 km
Show elevation profile

Safety information

 • Közutakon haladva mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel, még akkor is, ha zömében alsórendű utakon haladunk!
 • A Vasztély és Tarján közötti zárt kerékpárút a célirányos autóforgalom előtt nyitott, ezért itt is fokozottan ügyeljünk (korlátozott forgalomra elsősorban hétvégén számíthatunk Tarján és a halastó között).

Tips and hints

 • A jelentős német nemzetiségi hagyományokkal rendelkező Tarjánban szinte kötelező program az Öreg Favágó Kocsmája, ha tehetjük, együnk egy jót!
 • Ha kisebb gyerekekkel érkezünk és autóval, akkor akár Csabdiból is indíthatjuk a túrát, hiszen az igazán látványos szakasz innen kezdődik. Csabdi központjából így a túra 13 kilométerre rövidül Tarjánig.

Start

Bicske alsó vasútállomás (162 m)
Coordinates:
DD
47.486539, 18.642807
DMS
47°29'11.5"N 18°38'34.1"E
UTM
34T 322430 5261926
w3w 
///neat.napkins.saunas
Show on Map

Destination

Tarján, Öreg Favágó Kocsmája

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Bicske alsó vasútállomásról a város felé indulunk a Prohászka Ottokár utcán, majd hamarosan jobbra térünk a Bogya Károly utcára.
 • A Kanizsai utat elérve ismét jobbra térünk, és kitekerünk a közeli 1-es főútra.
 • A főút túloldalán (azt tehát csak keresztezzük) be is csatlakozunk az Etyek felől érkező kerékpárútba, amelyen balra térünk, Csabdi felé.
 • A kerékpárút dűlőutakon először a Bicskei horgásztó mellett halad el, majd áttérve a két tó közötti úton, a Csabdi halastó mellett.
 • A szép fekvésű, hangulatos Csabdiba érve az út jobbra tér, s átkel a Szent László-patakon. A Petőfi Sándor utcán balra fordulva érjük el a faluból kivezető Béke-, illetve később Ady Endre utcát.
 • Csabditól Vasztély felé az alsórendű közúton halad a kerékpárút, s itt már feltárul a Gerecse ezen, ismeretlen részének szépsége is.
 • Vasztély előtt jól jelzett módon balra, a volt Bicskei útra tér a kerékpárút, amelyet a földút lebetonozásával tettek valódi bringás élménnyé.
 • Egykori tanyák, festői dombok között, egy remek kerékpáros pihenőt is érintve érkezünk meg a tarjáni Halastóhoz, majd innen, immáron a Nagy-Gerecse tömbjének festői látványával érünk be Tarjánba.

A túra részletes leírása:

A Gerecse ismeretlen, keleti oldala

A Tatai-árok és a Duna völgye között elhelyezkedő Gerecse jellegzetes, szétszabdalt röghegység. Az egyes rögök azonban kis terjedelműek, ezért a karsztos képződmények méreteikben elmaradnak más hegységeink (pl. Bükk, Budai-hegység, Gömör-Tornai-karszt) hasonló képződményeitől. A hegység a nevét egyrészt a morva „grics” (hegy, meredély) szóból, másrészt viszont a kerecsensólyom nevéből származtatják (a hegység titkos szegleteiben ma is fészkel ez a ritka madár). A turistatérképet böngészve egyből feltűnik, hogy a Tatabánya környéki magasabb, erdősültebb résztől keletre található, terjedelmes területen szinte egyáltalán nem találunk turistautakat. Ezen, a zömében dombsági jellegű tájon halad keresztül a 2017-ben kialakított, kiváló minőségű kerékpárút.

A Keleti-Gerecsében az ÉNY-DK irányú mészkőrögök a Dunától délre fokozatosan vesztenek magasságukból, de a sok esetben kopár és sziklás domboldalak, valamint a köztük szeszélyesen kanyargó patakvölgyek igazán vadregényessé teszik a tájat, ahol ráadásul sok helyütt találkozhatunk haszonállatokkal, igaz, kihalt, pusztuló tanyákkal is.

A forgalmas Bicskét a zárt kerékpárúton elhagyva fokozatosan tárul fel előttünk ez a szépséges, ismeretlen táj. A hangulatos Csabdiban még érezni Budapest közelségét, ami Vasztély felé kerekezve gyorsan eltűnik. Festői dombok között vezet az alsórendű közút, de túl nagy forgalomra ne számítsunk, nézelődhetünk nyugodtan. Vasztély előtt aztán tábla jelzi a kerékpárút letérőjét bal kéz felé, innentől pedig Tarjánig ismét zárt kerékpárúton és kiváló minőségű aszfalton élvezkedhetünk.

Az egykori Bicskei úton

A zárt kerékpárút elején tábla jelzi, hogy azért célforgalommal bizony találkozhatunk. Aztán a Szent László-patak menti üde rétek, erdőfoltok, cserjések között haladunk, s feltűnnek az első – elhagyatott – tanyák és kopár mészkőrögök is. A közeli kerékpáros pihenőnél régi útszéli kereszt található, melyet Sterk Ferencz emeltetett 1884-ben. Érdemes felkapaszkodni az előttünk álló közeli, kopár domboldalra is (a tetején egy jobb napokat megélt, alacsony vadles), ahonnan jól belátni a tájat, és át lehet érezni annak változását is. A térkép alapján évtizedekkel ezelőtt tanyarendszerben művelték ezt a tájat. Az elhagyatottság érzetét mindenképpen enyhíti, hogy a patak túloldalán található domboldal tele van szarvasmarhával, kolompjuk csengése életet visz a tájba. Előre tekintve pedig a völgy túloldalán feltűnik a Déli-Gerecse legjelentősebb magaslata, a 447 méteres, páratlan panorámájáról ismert Somlyó, távolabb pedig a Gerecse legfőbb sasbércei, mindenekelőtt az antennájáról könnyen felismerhető Nagy-Gerecse 633 méteres zárt tömbje.

Nyeregbe pattanva tovább folytatjuk kellemes, nagy emelkedőktől mentes utunkat a Tarjánhoz tartozó halastóig, ahol a tó mellett színes horgászházak sokaságát találjuk, s egy fán hevenyészett felirat hirdeti a „semmi közepén” található hely szellemét: „A csend nem üres. Tele van válaszokkal”. Innentől kezdve a Gerecse sasbércektől övezett központi részén tekerünk már, szemünket le sem tudjuk venni a vadvirágos búzatáblák mögött kékben párálló Nagy-Gerecséről, amelyet egy kaptató tetején található kerékpáros pihenőnél megállva is megcsodálhatunk. Tarjánba érve látványos pincesor mellett vezet el az út egyenesen az Öreg Favágó Kocsmája elé, ahol egy kellemes hétvégi napon komoly bringasereglettel számoljunk.

Ismerjük meg kerékpárral a Gerecsét – útvonaljavaslatok a túra lezárására!

Családdal a leírt, meglehetősen biztonságos úton érdemes visszatérni Bicskére (vagy Csabdiba). Ha azonban nem gyerekekkel vagyunk, vagy ők már nagyobbak, és jól lehet velük tekerni kissé forgalmasabb, de azért még mindig alsórendű közutakon is, s nem akarunk a már megjárt útvonalon visszatérni a vasúthoz, a legrövidebb túra a Tatabányához tartozó Alsógallába vezet, szintén alsórendű közúton (Tarjántól plusz 11,4 kilométerrel számoljunk). Az útvonalat lásd a Gerecse nagy kör kerékpártúra leírásában. 

Tarjánból Gyermely felé indulva, és egy jó nagy körrel Tatára megérkezve a Gerecse legszebb részeit feltáró Gerecse nagy kör kerékpárúttal akár össze is kombinálhatjuk eddigi utunkat, igaz, ebben az esetben combosabb menetre készüljünk.

A fent leírt könnyű és a nehéz verzió között egy közepesen nehéz (mindösszesen 63 kilométeres), ámde látnivalókban roppant gazdag túrát tehetünk, ha Tarjánból Tardosra, majd onnan Süttőn át Dunaalmásra tekerünk, hogy a szintén kiváló, Dunaalmásról Tatára tartó zárt bringaúton fejezzük be a tekerést. Ebben az esetben egy komolyabb kapaszkodót kell leküzdenünk Vértestolna felé, majd Tardos érintésével a nagyon hangulatos Tardos-Süttő közúton tudunk kijutni a Dunához, miközben rácsodálkozhatunk Bikolpuszta maradványaira, távolból szemlélhetjük a szelíd dombok között elhelyezkedő, klasszicizáló, késő-barokk kúriát, sőt, rövid kitérőt tehetünk a 2019 őszén átadott lombkorona sétányhoz is. Ezen látványosságok leírását szintén tartalmazza a fent említett Gerecse nagy kör útleírás. Süttő és Dunaalmás között a széles 10-es főúton tekerünk egy darabon, de Dunaalmáson becsatlakozunk a Tatabányára tartó zárt kerékpárútba, ahol a bámulatosan tiszta karsztforrásokon túl Tata csodái várnak ránk az út végén (de egy kis erőfeszítéssel, plusz 7 km leküzdésével a 2020-ban az év kerékpárútjának választott, Tatabányáig tartó szakaszt is bevehetjük).

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A túra kiindulópontja Bicske alsó vasútállomás, amelyet a Budapest és Győr között közlekedő vonatokkal érünk el.

Getting there

 • A túra a vasútállomásról indul.

Parking

 • Amennyiben autóval érkezünk Bicskére, a vasútállomás környékén a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk. Kisebb gyerekekkel érkezve Csabdiból is indíthatjuk a túrát, ahol szintén a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.
 • Amennyiben a bemutatott útvonal-javaslatok valamelyikén térünk vissza Tatára vagy Tatabányára, könnyen, közvetlen járattal juthatunk vissza Bicskére (vagy Budapestre).

Coordinates

DD
47.486539, 18.642807
DMS
47°29'11.5"N 18°38'34.1"E
UTM
34T 322430 5261926
w3w 
///neat.napkins.saunas
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

 • A Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistatérképe (Cartographia), bár a kerékpárút első részét nem tartalmazza a térkép, s nem is lesz rá szükségünk. Így az inkább akkor fontos, ha tovább folytatjuk a túrát a Gerecsébe.

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak, és ne hagyjuk otthon a lakatot sem!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defekt szett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • A kerékpárúton nagyon nagy emelkedőket és lejtőket nem találunk, de azért lesz lehetőségünk 40 km/h felett gurulni, ha akarunk, szóval a sisak viselete a KRESZ szerint kötelező, de ez egyébként is erősen ajánlott a túra egésze során! 
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, pótruha.
 • Csabdiban és Tarjánban van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, a köztes szakaszon azonban nincs, így érdemes megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni.
 • A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
József T.
September 29, 2021 · Community
Könnyen járható, kiváló minőségű, látványos útvonal, mérsékelt dombokkal. Tarjánban mosdó és kút van a kerékpárút végén. Csabdiban érdemes a híd előtt balra (majd jobbra) elkanyarodni a templomrom felé. Csak 5 perc kitérő, de megéri!
Show more
Photo: József T., Community
Photo: József T., Community
Photo: József T., Community
Photo: József T., Community
Photo: József T., Community

Photos from others

+ 1

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
20.2 km
Duration
2:00 h
Ascent
230 m
Descent
209 m
Highest point
209 m
Lowest point
145 m
Public-transport-friendly Scenic Refreshment stops available Linear route Family-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp