Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Bringával a Zselic szívében

· 1 review · Bicycle Rides · Zselici Tájvédelmi Körzet · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Csillagpark felé öt tanösvény-állomásnál állhatunk meg - szerencsére a bringásokra is gondoltak a kerékpártámaszokkal
  / A Csillagpark felé öt tanösvény-állomásnál állhatunk meg - szerencsére a bringásokra is gondoltak a kerékpártámaszokkal
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kaposvár belvárosa
  Photo: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szennán nem csak a skanzenben találkozhatunk a múlttal
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Zselici Csillagpark közepén planetárium és távcső segíti a világegyetem megértését
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kaposvár csinos belvárosa bejárható bringával is
  Photo: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Figyeljétek a szobrokat is a sétálóutcán!
  Photo: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei úton is tekerünk
  Photo: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szennai skanzen befogadható léptékű gyerekeknek is
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szennai skanzen
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A skanzent élővé teszik a szabadon kóricáló rackajuhok és birkák
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / ...szürkemarhákkal is találkozhatunk
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gálosfa elhagyatott vasútállomása
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 100 60 50 40 30 20 10 km Borostyán Vendégház Kerékpár Pont (Vörösalma vadászház) Katica Porta (Patca) Intersport Kaposvár La Mia Casa Vendégház
A Zselic dombvidéke sokak számára elsősorban a csillagos égbolt rezervátum miatt lehet ismerős, azonban a kistáj leghíresebb – és egyben talán legnagyobb – értékét számos más kicsi, de annál érdekesebb csoda veszi körül. A szarvasfarmtól és skanzentől kezdve a kis tavakon át a somogyi megyeszékhelyig ezernyi élmény várja a két keréken érkező felfedezőt.
Open
moderate
Distance 68.8 km
5:00 h
296 m
318 m
281 m
123 m

Egy nap alatt szinte nem is lehet mindent megnézni abból, ami az utunkba esik ezen a közepesen nehéz dombvidéki túrán. Az élettel teli Katica tanyát éppúgy felfűzi az útvonal, mint felszámolt vasútvonalak elhagyatott állomásait, vagy a szarvasok százainak otthont adó bőszénfai farmot, a zselici csillagvizsgálót, a csodálatos erdei ösvényeket. A túraútvonal jelentős részén nem kell lényeges forgalomtól tartani, átadhatod magadat teljesen a kerékpározás élményének.

Az emberi léptékű szennai skanzenben a zselici táj nem is oly régi életéről tájékozódhatsz; a Katica tanyára akkor érdemes befordulnod, ha gyerek(ek)kel túrázol (vigyázz, mert nem lehet majd csak úgy egyszerűen továbbindulni!), a dombok között található kis csillagvizsgáló éjjel-nappal bárkit ámulatba ejt akkor is, ha éppen felhős az ég. A bőszénfai szarvasfarmon nemcsak távolról lehet megnézni a rőtvadakat, hanem egészen közelről, esetleg a tányéron is, ugyanis az étteremben különféle vadételeket kóstolhatsz. Kaposváron várat ne keress, rég eltűnt már, de épp elég látnivaló akad így is – akár egy egész hétvégét érdemes eltölteni a somogyi megyeszékhelyen.

Author’s recommendation

 • Teljes körtúrává egészíthető ki az útvonal, ha Kaposvárról kitekersz a 610-es úton a körülbelül 10 kilométerre fekvő Kaposmérőre.
 • A szennai skanzent és a Zselici Csillagparkot (tiszta időben a távcsöves megfigyelést, felhős idő esetén a planetáriumi programot) semmiképpen ne hagyd ki!
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: March 22, 2019
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
281 m
Lowest point
123 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A zselici erdészeti utakon a csillagvizsgálóba igyekvő közönség miatt az átlagosnál nagyobb a forgalom, óvatosan kell közlekedni.
 • A Kaposvárt Péccsel összekötő 66-os út sajnos elkerülhetetlen egy rövid szakaszon, itt erős forgalomra kell készülni.

Tips and hints

A Katica Tanyán élményközpontot, szállást és kerékpárpontot is találtok. 

A Zselici Csillagpark

Start

Kaposmérő, vasútállomás (152 m)
Coordinates:
DD
46.365400, 17.700600
DMS
46°21'55.4"N 17°42'02.2"E
UTM
33T 707729 5138191
w3w 
///reoccur.suppressed.lectures

Destination

Kaposvár, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Kaposmérőn a vasútállomásról a település főutcájaként funkcionáló Rákóczi utcát célozzuk meg, majd azt elérve forduljunk jobbra! A Rákóczi utcáról a temető utáni első utcára kell balra térni; innen a Bárdi-patak völgyében vezet az út a Zsippói Madárparkig (előbb földúton, majd kerékpárúton).
 • A Zsippói Madárparktól Bárdudvarnokig vissza kell tekerni, majd a település szélén, a Horgász büfénél jobbra fordulni a Szenna felé vezető útra.
 • Szennára beérve a kereszteződésben a skanzenhez forduljunk balra (kb. 500 méterre van); a túra útvonala jobbra folytatódik.
 • A patcai elágazásnál jobbra tehetünk kitérőt a Katica tanya felé.
 • A patcai elágazástól 600 méterre, a lejtő alján forduljunk balra az erdőgazdasági aszfaltútra (tábla jelzi az irányt a Zselici Csillagpark felé)! Az utat követve egyenesen a csillagvizsgálóhoz jutunk. Innen az aszfaltúton halad tovább a túra vonala – egy Y elágazásban tartsunk balra, Lidi néni házánál menjünk egyenesen; az aszfaltút Bőszénfáig vezet.
 • A szarvasfarm fogadóépületéhez érve a 67-es utat keresztezve a Fő utcán tekerünk az első kereszteződésig, majd jobbra fordulunk.
 • Gálosfán jobbra térünk Szentbalázs irányába. Innentől ezt az irányt kell tartanunk az utat követve (se Hajmásra, se Kaposgyarmatra nem kell bemenni).
 • A 66-os utat elérve balra fordulunk, és a forgalmas úton Sántos északi határáig haladunk, ahol az utolsó házakat elhagyva az első kereszteződésben balra térünk. A pár száz méterre lévő, következő elágazásban szintén balra kanyarodunk; ez az út Kaposszentjakabon keresztül nyílegyenesen Kaposvár központjába, a Kossuth térre vezet. (Innen az állomásra a Teleki utcán lehet legurulni.)

A túra részletes leírása

Kaposmérőről indulunk felfedezni a Zselic szelíden lankás dombokkal tarkított táját. Az 1200 négyzetkilométer területű dombság legmagasabb pontja, a vadregényes nevű Hollófészek nem túl magas (358 méter), ezzel együtt azonban fel kell készülni némi szint gyűjtésére a hepehupás vidéken. Kezdetben a Kaposvár-Középrigóc (-Barcs) egykori vasútvonal nyomvonalát követjük, így nem kell jelentős szintemelkedéstől tartani. Somogy megye déli részét egykor három, egymással nagyjából párhuzamos vasútvonal szelte át: Kaposvárról Szigetvárra is kiágazott egy sínpár, illetve a mai Somogyszob-Nagyatád vasútvonal is valaha Barcsig ért. De vissza a jelenbe: Kaposmérőtől előbb egy földúton, majd egy láthatóan, érezhetően régen épült kerékpárúton követjük az egykori vaspálya nyomvonalát.

Lovak, madarak, rackajuhok között

Kaposmérő határától pár száz méterre találjuk a Kassai-völgyet, amely Kassai Lajos lovasíjász otthona – az érdeklődők minden hónap első szombatján nyílt napon lovasíjász bemutatókat tekinthetnek meg. Déli irányban továbbhaladva a keskeny kerékpárúton nem nehéz beleképzelni a tájba a valaha itt csühögő gőzösöket, vagy a mellékvonalakra fél évszázadig oly jellemző Ganz-motorkocsikat (a kaposvári vasútállomáson láthatunk kiállítva egyet-egyet). Bárdudvarnok megállóhely egykori (ma is lakott) épületén kívül azonban nincs nyoma a vasútnak.

Egy kis kitérővel az Öregzsippónak nevezett településrészig gurulunk, ahol egy helyi család által létrehozott madárfarmot tekinthetünk meg (alapvetően március közepétől október végéig; az őszi-téli időszakban előre be kell jelentkezni). A parkban a több tucat madárfaj mellett néprajzi gyűjteményt és egy kisebb arborétumot is megcsodálhatunk. Ahhoz, hogy Szennára érjünk, vissza kell gurulni Bárdudvarnokig, de így legalább lehetőség nyílik megcsodálni a Petörke-tavat, amely laikus szemlélő számára is igazi horgászparadicsomnak tűnik. Az idilli tájban tekerést egy rövid, ám velős emelkedő töri meg: Szenna felé át kell kelni egy dombháton – az elsőn a túra során. A lapos dombtetőn hétvégi házak, kis szőlők és présházak simulnak a tájba.

A szennai skanzen bárki számára befogadható: öt ház, egy templom, a hozzá tartozó temető és néhány présház alkotja. A baromfiudvarban kotkodácsoló tyúkok, a gágogó libák, a szabadon kószáló rackajuhok és bárányok teszik élővé a kis falut; a temető a régi sírokkal a holtakat idézi meg, a templom kazettás mennyezete pedig a régi mesterek tudását. A skanzenben minden hónapban valamilyen extra program csalogatja a nagyérdeműt.

Úton a Zselic szívébe elsősorban családosoknak érdemes meglátogatni a patcai Katica tanya élményközpontot. A gyerekeket biztosan egész napra lekötik az itteni programlehetőségek (kültéri és beltéri játszóterek, csúszdapark, állatsimogató, óriáslabirintus, gokartpályák), célszerű így is tervezni. Amit külön érdemes megjegyezni: húsz évvel ezelőtt úgy tűnt, a falu a teljes elnéptelenedés és megszűnés határán van – ehhez képest igen nagyot fordult a világ kereke az élményközpont itteni megtelepedésével.

Zselickisfalud határában egy kellemes lejtő végén letérünk balra az erdészeti útra – tábla jelzi a Zselici Csillagpark felé vezető helyes irányt. A kellemes, szinte sík út a patakátkelést követően egyszer csak emelkedőre vált: egy nem túl meredek, de hosszú szakaszt kell legyűrni a csodálatos erdőben Kardosfáig. Az erdei szállodához közeledve az út mellett pihenőhely és egy tanösvény első állomása tűnik fel és csábít megállásra, azonban jobb egyben letudni a szintemelkedés legyőzését.

Csillagrezervátum az erdő mélyén

A Zselici Csillagpark közepében egy látogatóközpontot találunk, melynek két legnagyobb ékessége egy planetárium, illetve egy obszervatórium. A Zselici Tájvédelmi Körzet szívében található Csillagpark 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alacsony fényszennyezés miatt sokkal több apró részlete figyelhető meg az éjszakai égboltnak, mint egy mesterséges fényekkel telehintett tájon. Az erdő mélyén megbújó, a természettel harmonizáló kis látogatóközpont abban segít, hogy jobban megértsük a világűrt, és közelebbről szemlélhessük az égitesteket. A távcsővel nappal a Napot, éjjel a csillagokat lehet közelebbről szemügyre venni tiszta ég esetén; felhős időben a planetárium segít az világűr megismerésében.

A látogatóközponttól Bőszénfa irányába indulunk tovább. Az út mellett pihenőhelyek, mellettük apró érdekességek várják a kirándulókat - például az a bemutatóhely, amely furfangos módon lehetővé teszi a csillagok megfigyelését nappal is, illetve „Lidi néni háza”. Ennek eredetije Szennán áll, a kicsiny bemutatóhelyként funkcionáló házikó pedig az erdő mélyén, a Csárdahely néven emlegetett útelágazásban. Mint a név mutatja, vendéglátóipari egység állhatott az egykor itt vezető Kaposvár-Szigetvár kereskedelmi út mellett.

Bőszénfához közeledve, az erdőből kiérve hatalmas bekerített mezők, legelők, erdőrészletek fogják közre a vékony aszfaltcsíkot, amin gurulunk. Érdemes lassítani kicsit, hiszen a távolban szarvasok, őzek látszanak, sőt ha szerencsénk van, közelebb az úthoz szürkemarhák, szamarak, lovak legelésznek. A szarvasfarm fogadóépületét a forgalmas 67-es út mellett találjuk, mellette állatsimogató és kisállatbemutató csalogat kicsiket és nagyokat egyaránt. A hazai vadakkal és háziállatokkal békésen megférnek az emuk, a csüngőhasú disznók vagy éppen a kenguruk is. A fogadóépületben megkóstolhatjuk a nagyrészt helyi alapanyagokból (legyen az vadhús vagy erdei gyümölcsök, gombák) készült ételeket.

Somogyország fővárosáig az egykori Kaposvár-Szigetvár vasút nyomvonalát követjük: az éles szemű vándor felfedezhet egykori állomásépületeket, őrházakat, egy helyen még síneket is az út aszfaltjába öntve egy régi vasúti átjáró helyén. Kaposszentjakab felől érjük el a megyeszékhelyet – itt a találhatók a zselicszentjakabi bencés monostor romjai. Nem érdemes azonban felmászni a Várdombra, mert évek óta be van zárva a romegyüttes (2018-ban még el sem kezdték azt a felújítást, aminek 2015 júliusában be kellett volna fejeződnie). Az apátságot 1061-ben egy földesúr alapította egyébként. A 16. századig fejlődött, bővült, majd százharminc évre török uralom alá került – már ezt megelőzően is erődítményként használták egy ideig. Régi fényét ezt követően soha nem nyerte el újra, a szerzetesek nem tértek vissza a Várdombra.

Somogyország szíve

Kaposvárra nyílegyenesen haladva gurulunk be; ha nem térünk le se jobbra, se balra, éppen a főtérre érünk, amit itt Kossuthról neveztek el. Már a Fő utcán érdemes lassítani: a Vármegyeháza tekintélyt parancsoló épületét Weeber Klára Tótágas című játékos szobra ellenpontozza egy hatalmas platán alatt. A belváros szobrai mellett egyébként sem érdemes elsietni: Rippl-Rónai József egy csacsifogaton korzózik a sétálóutcán, kicsit lejjebb, Ady Endre és az említett művész egy bronzkutya által figyelt beszélgető párosát elhagyva a Játszó gyerekek mellé ülhetünk le magunk is kicsit. A posztimpresszionizmus és a szecesszió stílusában alkotó festőművésznek, a város szülöttjének egykori villájában ma emlékmúzeum fogadja a látogatókat. A szecesszió jellegzetességei a belváros egyes épületein – például a Szivárvány Kulturális Központon – is megfigyelhetők, de tekintsünk fel a neoreneszánsz stílusú Városháza vagy a neoromán Nagyboldogasszony-templom homlokzatára is! Az eklektikus, de mégis egységességet sugalló képet pár tíz méterrel arrébb már a kilencvenes évek kevéssé sikerült társasházai törik meg. Kaposvár a szökőkutak városa is, lépten-nyomon vizet köpő mesterséges gejzírekbe ütközünk. Ha a belvárost elhagyjuk, egy kitérőt megér Kaposvár vasútállomása is: az arányos épületet Pfaff Ferenc tervezte (a MÁV egykori főépítészének számtalan jelentős vasúti épülete áll ma is szerte a Kárpát-medencében), méretei pedig arról tanúskodnak, hogy valaha sokkal nagyobb forgalomra számítottak. Valóban, egykor hat irányba indultak innen vonatok, keresztül-kasul átszelve Somogyot.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A vonatról a Kaposmérő vasútállomásnál szálljunk le!

Getting there

 • A túra Kaposmérő vasútállomásról indul.

Parking

 • Ha auóval megyünk, Kaposmérő település központjában érdemes parkolni.

Coordinates

DD
46.365400, 17.700600
DMS
46°21'55.4"N 17°42'02.2"E
UTM
33T 707729 5138191
w3w 
///reoccur.suppressed.lectures
Arrival by train, car, foot or bike

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

 • A túra egy rövid kivételtől (Kaposmérő-Bárudvarnok) eltekintve aszfaltúton halad, így bármilyen bringával teljesíthető. (A földutas szakasz pedig kikerülhető a Bárdudvarnokra vezető aszfaltúton.)
 • Készleteink feltöltésére (elsősorban Bőszénfa után) korlátozottan van lehetőség, célszerű biztosra menni, és az egész túrára elegendő folyadékkal, élelemmel készülni.
 • A navilágáshoz a Természetjáró appot ajánljuk.

Basic Equipment for Bike Riding

 • Cycling helmet
 • Cycling gloves
 • Sturdy, comfortable and preferably waterproof footwear
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket)
 • Sunglasses
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass

Technical Equipment for Bike Riding

 • Air pump or CO2 pump including cartridges
 • Puncture repair kit
 • Replacement inner tube
 • Tire levers
 • Chain tool
 • Hex keys
 • Phone / device holder as required  
 • Bike lock as required
 • Where applicable, the bike must meet requirements for road use by having a bell, front and rear lamps and spoke reflectors
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Hevesi Zoltán
January 17, 2020 · Community
A Zselic nyilván a szívem csücske. Csak egy kiegészítés: az ország talán legnagyobb nagyvadas területe található itt. Aki ősszel, szarvasbőgés idején jár erre tájékozódjon az esetleges vadászati korlátozásokról, lezárásokról, mert ezek minden évben megtörténnek. December - Január pedig a vaddisznó hajtás ideje, de ilyenkor kevesebb a biciklis :-)
Show more
When did you do this route? January 17, 2020

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
68.8 km
Duration
5:00 h
Ascent
296 m
Descent
318 m
Highest point
281 m
Lowest point
123 m
Refreshment stops available Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp