Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides recommended route

Balaton-felvidéki dimbes-dombos kalandozás

Bicycle Rides · Balaton-felvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A távolban Vöröstó templomának tornya látszik
  / A távolban Vöröstó templomának tornya látszik
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Die Kinizsi-Burg
  Photo: Nógrádi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A távolban a Hegyestű is feltűnik
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vöröstói homlokzat
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kálvária, Vöröstó
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balatonakalitól Mencshelyig tart az emelkedő
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dörgicsei-medencét északról a Halom-hegy zárja le
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alsódörgicse Árpád-kori templomának romja
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagyvázsony felé vezető úton végig látszik a Kab-hegy a mezőkön túl
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kinizsi Pál nagyvázsonyi lovasszobra, háttérben az evangélikus templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vöröstói hangulat
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mezítlábas ösvény Barnagon
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pécselyi-medence
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pécselyi-medence
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szív alakú sírkövek Balatonudvari temetőjében
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balatonakali két temploma békésen megfér egymás mellett
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Felsődörgicse, a Szent Péter templom romja
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A barnagi kálvária átvezet a falu temetőjén is
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A mencshelyi Kossuth-kilátó
  Photo: Harangozó Ádám, funiQ.hu
 • / Kilátás a nagyvázsonyi Kinizsi-vár lakótornyának tetejéről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 40 35 30 25 20 15 10 5 km Balatonudvari Községi strand Kossuth-kilátó és … Mencshely Kinizsi-vár (Nagyvázsony)
A Balaton környéke nem csak nyáron, hanem bármelyik évszakban felfedezésre csábít. A közepes nehézségű túrán több száz éves templomromok, a Balatonfüredtől nyugatra elterülő, hullámzó medencék, szezonban strandok várják a bringásokat.
Open
moderate
Distance 43.1 km
3:30 h
485 m
486 m

A Balaton-felvidék alacsony forgalmú útjai tökéletesen alkalmasak bringázásra, bár a minduntalan feltűnő kisebb-nagyobb dombok, így emelkedők és lejtők azért csempésznek némi nehézséget a túrába. Mindezt azonban talán feledteti a táj nyugodt hullámzása, a többnyire jó minőségű utak, és a minden településen fellelhető kisebb-nagyobb érdekességek, melyeknél érdemes időzni kicsit.

Dörgicse három Árpád-kori templomrommal és egy Levendáriummal büszkélkedhet, a környékbeli szőlőkből származó borokról nem is beszélve. A Halom-hegy kilátójából pompás panoráma tárul azok szeme elé, akik beiktatják a túrába a plusz szintemelkedést. Ha maradunk az aszfalton, Nagyvázsonyban a Kinizsi vár lakótornyának tetejéről is meg lehet szemlélni a környező tájat, a közeli pálos kolostor romjai pedig még mai állapotukban is impozánsak, megérik a kis kitérőt. Barnagon Veszprém megye legrégebbi kálváriáján járhatjuk végig a keresztutat, egy temetőn is átkelve. Ha nem lenne elég a nekropoliszokból, Balatonudvariban szív alakú sírkövekkel találkozhatunk, Balatonakaliban pedig a helyben népszerű vörös kőből faragott síremlékekről betűzhetjük a régi lakosok neveit. Persze nyáron nem maradhat ki a bringázás utáni fürdés sem, akár Fövenyes, akár Akali strandján.

Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: April 07, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
346 m
Lowest point
103 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Balatonakaliban és Balatonudvariban a 71-es út keresztezésekor legyünk óvatosak!
 • A Mencshely-Nagyvázsony közötti úton nyáron az átlagosnál nagyobb forgalomra készüljünk!

Start

Balatonakali-Dörgicse vasútállomás (107 m)
Coordinates:
DD
46.880150, 17.747760
DMS
46°52'48.5"N 17°44'51.9"E
UTM
33T 709361 5195511
w3w 
///charities.deluged.registry

Destination

Balatonakali-Dörgicse vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A vasútállomásról a Dörgicsei utcán nyílegyenesen Dörgicse irányába haladjunk!
 • Dörgicsén a Fő utcáról a kanyarban lévő elágazásban térjünk balra, Nagyvázsony felé (Csicsói utca)!
 • Mencshelyen a Fő utcát elérve tartsunk jobbra (Nagyvázsony irányába)!
 • Nagyvázsony központjába érve a várat a Vár utcán legurulva közelíthetjük meg.
 • Nagyvázsonyból abba az irányba induljunk, amerről megközelítettük a települést (Kinizsi Pál utca), azonban az utolsó házakat elhagyva kanyarodjunk balra a Vöröstói útra!
 • Vöröstón a Fő utcát elérve térjünk balra, és Barnagon át egészen az út végéig, a Tótvázsony/Aszófő elágazásig tekerjünk egyenesen, ott pedig térjünk jobbra, Aszófő felé!
 • Pécselyt elérve a Fő utcán jobbra tartva tudunk átgurulni a településen; Vászolyon pedig Balatonudvari felé, balra fordulva, a falun át.
 • Balatonudvariban a tóparti kerékpárútra jobbra térve már csak el kell gurulni Balatonakaliig.

A túra részletes leírása

A túra a Balaton partjáról, az 1954-ig Akali nevet viselő településről indul. Az alig hétszáz lelket számláló faluban nyáron akár húszezer ember is lehet (nem beszélve a tíz ifjúsági tábor lakóiról), ami nem csoda, hiszen a strand mellett három kemping, és persze a vízpart várja a nyaralni vágyókat. Nem volt ez azonban mindig így: a török időkben a település teljesen elnéptelenedett, majd kétszáz év után a piaristák telepítették be újra.

A 71-es utat keresztezve elhaladunk egy kis park mellett, ami valójában Akali régi temetője volt. Erre ma a jellegzetes, vörös kőből készült kereszt és körülötte pár sírkő emlékeztet. A kiváló minőségű aszfalton megkezdjük leghosszabb, kilenc kilométeres mászásunkat Mencshelyig. Bár ezt követően is lesz részünk némi hullámvasutazásban, öröm az ürömben, hogy ezzel a szint elég nagy részét letudhatjuk az első kaptatón. Út közben a Dörgicsei-medence egyre jobban kinyílik a szemünk előtt: a dombokon szőlők, présházak, nyaralók, szemben pedig a kis geológiai egységet északról határoló Halom-hegy tömbje tűnik fel.

Dörgicsei templomok bűvöletében

Dörgicsére érve rögtön kínálja magát egy kitérő az alsódörgicsei templomrom felé. (Dörgicse egykor három faluból – Alsódörgicse, Felsődörgicse, Kisdörgicse – állt. Mindnek saját templomromja van, sőt, Kisdörgicse határában még egy barokk kőhíd is található az út mellett.) Az egykori Boldogasszony templom a 13. század közepén épülhetett, tornyának ma is impozáns méretű, 22 méter magas, három román stílusú ikerablakot is felvonultató torzója uralja a látképet a Gernye-hegy oldalában. A templomot később megerősítették, átépítették, illetve két épületet emeltek mellé (ezek romjai ma is láthatók). A helyszínen több asztal, szalonnasütő hely is található – a csodálatos balatoni panoráma okán ennél jobb hely nem is kell egy jó kis sütögetéshez.

A felsődörgicsei templomrom a legrégebbi a három közül. A Szent Péter tiszteletére szentelt istenháza első írásos említése 1082-re datálható, de ma már a későbbi átalakítások, bővítések, hozzáépítések utáni romos állapot tanulmányozható alaposabban. A bővítés okán két hajója és két szentélye volt a templomnak; ezek közül a déli van jobb állapotban. A rom mellett találjuk a Dörgicsei Levendula Majort, amelynek bemutatókertjében 30 féle levendula található – elsősorban június-júliusban érdemes látogatni.

Gurulás Nagyvázsonyba

Dörgicsét Mencshely felé hagyjuk el (Kisdörgicse templomromja és barokk kőhídja így kimarad, de egy kis kitérővel ezek is meglátogathatók). Meredeken emelkedő úton kúszunk fel a Halom-hegy oldalába szépen rendben tartott szőlők, présházak, nyaralók között. A hegytetőn látszik a Kossuth-kilátó csúcsa – egy keményebb mászás és egy pár kilométeres kitérő árán nagyszerű panorámában lehet gyönyörködni a hegytetőről. Mencshely, a háromtornyú falu (három felekezetnek is áll itt temploma) elérése után egy kicsit könnyebb szakasz következik, Nagyvázsonyig szinte végig gurulással, igen jó minőségű úton, amit jobbról-balról erdőrészletek, búzamezők kísérnek, szemben pedig a Kab-hegy csúcsa látszik.

Nagyvázsony elsősorban a Kinizsi-várról ismert, így egyből az erődítmény felé vesszük az irányt. A Vázsonykő várának is nevezett erősség építésének kezdete az 1400-as évek elejére tehető, miután Vezsenyi László, Mária királynő étekfogómestere különböző birtokvitákat követően felhagyott a közeli Zádor-vár építésével. Ma a vár leginkább az ötszintes, 25 méter magas középkori lakótoronyról ismert, körülötte kisebb épületek helyezkedtek el, amit fal vett körül (ezeknek már csak romjaik látszanak). A vár a Vezsenyiek kihalását követően, 1472-ben, Mátyás király adományozása révén került Kinizsi Pál birtokába, aki a fejlesztése mellett (palota, barbakán építése) döntött a várhoz közeli pálos kolostor építéséről is – családi nyughelynek. Három – viharos – évszázadot követően kezdett veszíteni jelentőségéből az erősség: előbb elhagyták a tulajdonos Zichyek, tömlöc lett belőle, majd pálinkát főztek a falai között. Ma a lakótoronyban berendezett kiállítás a vár egykori életét mutatja be. A vár szomszédságában találjuk Kinizsi Pál lovas szobrát, illetve a kicsiny késő barokk evangélikus templomot, amely a 18. század végén épült. A pálos kolostor romjai a vártól nem messze, az erdőben találhatók.

Kálváriák között

Vöröstó, illetve a falu szélén álló kálvária a következő hely, ahol érdemes megállni. A stációk két sorban, egymással szemben állnak úgy, hogy közöttük a keresztutat járó hívő egyik oldalról a másikra keresztben halad. Az utcáról nem látszik, de külön érdekessége a falunak, hogy egy összefüggő pajtasor veszi körbe. Az udvarok végében, azok teljes szélességét elfoglaló összeépített pajták védték a falut a széltől, a lókötőktől, tolvajoktól.

Barnag határában szintén találunk egy kálváriát: Veszprém megye legrégebbi, számos archaikus vonást őrző keresztútja megér pár száz méternyi kitérőt. A katolikus templom mögött induló dűlőút jobb oldalán áll az indítókápolna, bal felől követi egymást 3 stáció, majd a temetőbe kanyarodó gyalogút mellett további 4 keresztúti állomás. Akárhogy is számoljuk, ez mindössze hét stáció a megszokott tizennéggyel szemben, melyek Mária hét fájdalmát mutatják be. A faluban ezen kívül a templom előtt van egy kis pihenőhely, ahol a kút mellett egy apró, de annál csinosabb mezítlábas ösvényt lehet kipróbálni.

A szívektől a Balatonig

Egy rövidebb emelkedőt követően az aszófői elágazástól már csak gurulni kell, hogy feltáruljon előttünk a Pécselyi-medence. Balatonfüredtől nyugatra több, egymástól is elkülönülő, jellegükben mégis hasonló kismedence követi egymást, ezek közül egy a Pécselyi (és a már bejárt Dörgicsei is közéjük tartozik). A többnyire puhább márgákba mélyült medencék körül keményebb kőzetek alkotta hegyvonulatok húzódnak. A különböző ellenálló képességű kőzetek más-más mértékben erodálódtak, ennek köszönhetjük a dimbes-dombos tájat, és vele együtt az emelkedőket és lejtőket is, melyekből Pécsely, majd Vászoly után is jut még egy-egy páros.

Balatonudvari felett pillantjuk meg ismét először a Balatont, hogy egy kellemes gurulással érjük el a falut és a tóparti kerékpárutat, amin jobbra kell fordulni – kivéve, ha meg szeretnénk látogatni a szív alakú sírkövekről elhíresült helyi temetőt, ugyanis az pár száz méterre balra található a vászolyi út torkolatától. Két monda és egy egyszerűbb magyarázat is van arra, miért pont szív alakúak a sírkövek: valószínűleg a kőfaragásban és helyesírásban járatlan helyi kőfaragók készíthették őket. Balatonudvari után már csak Fövenyesen kell átgurulni (és nyáron ellenállni a strand csábításának), majd egy utolsó, rövidebb emelkedő-lejtő kombinációt követően érjük el Balatonakalit.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Balaton északi partján közlekedő vonatról a Balatonakali-Dörgicse vasútállomáson szálljunk le!

Getting there

 • A túra közvetlenül a vasútállomásról indul és oda is tér vissza.

Parking

 • Autóval a vasútállomás előtti parkolóban díjmentesen lehet megállni.

Coordinates

DD
46.880150, 17.747760
DMS
46°52'48.5"N 17°44'51.9"E
UTM
33T 709361 5195511
w3w 
///charities.deluged.registry
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Balaton térkép

Recommended maps for this region:

Show more

Equipment

Basic Equipment for Bike Riding

 • Cycling helmet
 • Cycling gloves
 • Sturdy, comfortable and preferably waterproof footwear
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket)
 • Sunglasses
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass

Technical Equipment for Bike Riding

 • Air pump or CO2 pump including cartridges
 • Puncture repair kit
 • Replacement inner tube
 • Tire levers
 • Chain tool
 • Hex keys
 • Phone / device holder as required  
 • Bike lock as required
 • Where applicable, the bike must meet requirements for road use by having a bell, front and rear lamps and spoke reflectors
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
43.1 km
Duration
3:30 h
Ascent
485 m
Descent
486 m
Public-transport-friendly Circular route Cultural/historical interest

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp