Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Waterfall

Honti-szakadék

Waterfall · Börzsöny · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Jégcsapok jelzik a szurdok hűvös mikroklímáját
  / Jégcsapok jelzik a szurdok hűvös mikroklímáját
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A fölső (elzárt) szakasz további két kis vízesést rejt
  / A fölső (elzárt) szakasz további két kis vízesést rejt
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Fakerítés zárja el a szurdok fölső részét
  / Fakerítés zárja el a szurdok fölső részét
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A lefelé rohanó, kőgörgetegeket terelő Zátori-patak
  / A lefelé rohanó, kőgörgetegeket terelő Zátori-patak
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Palás rétegeken bukik át a patakvíz
  / Palás rétegeken bukik át a patakvíz
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A szakadék bejárati szakaszán lépcső segíti a haladást
  / A szakadék bejárati szakaszán lépcső segíti a haladást
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A turistaút véget is ér a vízesésnél
  / A turistaút véget is ér a vízesésnél
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A különböző színek eltérő kőzetrétegekről árulkodnak
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség

A Börzsöny északi szegletében egy természetes földtani szelvény tárja fel a hegység vulkanizmus előtti múltjának részleteit. A mély szakadék végét vízesés színesíti.

A szakadékban gyalogolva először alighanem mindenkinek a sűrű, kellemetlenül „ragaszkodó" növényzet fog feltűnni. Azonban az ösvény jól járható, a patak gázlójának keresztezése után még egy lépcső is segíti a haladást. A rövid szakadék végében kis vízesés csobog, melynek magassága 2-3 méter. A szűk szurdokból érkező víz egy környezeténél keményebb, meszes-agyagos lépcsőn bukik alá. Fölötte korlát akadályozza meg a továbbhaladást (és azt, hogy a nagyobb hordalék a vízesésbe mosódjon). Az ösvény végigjárása a főúttól kb. 5-10 percet vesz igénybe, mellette pihenőhelyet is kialakítottak. Néhány információs tábla teszi lehetővé az ismeretszerzést. A patak csak rövid utat tesz meg forrásától, stabil mellékvízfolyásai nincsenek, ezért gyakran kiszárad - ennek megfelelően a vízesésben többnyire csak hóolvadás vagy csapadékos időszakok után gyönyörködhetünk.

A kerítés túloldalán még néhány méteren kesztül kitart a különleges látványvilág: további két kisebb vízesést rejt a mederbe dőlt, mohos fáktól egyre áthatolhatatlanabb szurdokfolyosó.

A Börzsönyt vulkáni vidékként ismerjük, de mi lehetett a helyén a magmaanyag felszínre jutása előtt? Amint a mai Kárpát-medencét, a Börzsöny területét is óceánok, máskor tengerek borították. A vulkanizmus beindulását megelőzően sekélytenger hullámzott e vidéken: a kis mélység általában a tengervízi hordalékok, üledékek felhalmozódásának kedvez. A mai Hont környékén kavicsos, agyagos, homokos üledékek rakódtak le 20-25 millió éve - ezek tárulnak fel a 30 méteres magasságot is elérő falakban.

A Honti-szakadékba lépve nem találkozunk a Börzsönyben megszokott, tömbös megjelenésű, sötét andezitsziklákkal. Helyettük csillámos, homokos agyagmárga (azaz honti slír), homokos agyag és jóval keményebb meszes agyag bukkan elő. Többségében aprószemcsés kőzetek vesznek körül. A természetes módon feltárult rétegek korallok, kagylók, csigák kövületeit rejtik, de mammutcsontot is találtak már bennük.

És hogy hogyan keletkezett a szakadék? A benne csordogáló Zátori-patak alakította ki. A vízfolyás egykor a völgy felső szakaszánál nyugat felé fordult, hogy a Parassapuszta irányába tartó völgyön keresztül érje el az Ipolyt. Azonban az 1700-as évek végén egy hirtelen jött, hatalmas zápor nyomán olyan erővel száguldott le a patak, hogy áttörte, kimosta a kevésbé ellenálló - és már korábban is ostromolt - kőzeteket. Ezzel rövidebb utat nyitott magának az Ipoly felé. A felszínformálódás természetesen nem áll meg, így napjainkban is tart.

Opening hours

open today

Egész évben szabadon látogatható, de számottevő víz csak hóolvadás vagy hosszan tartó csapadékos időszakok után csobog a vízesésben.

Fee:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
Áron Dömsödi
Updated: August 23, 2018

Public transport

 • A Hont, Ipoly út 98. buszmegállóba Bernecebaráti (és ezzel Szob), illetve Drégelypalánk felől érkeznek járatok.

Getting there

 • A buszmegállótól nyugat felé kell indulnunk, hogy kijussunk a főútra. Keljünk át ezen, és ismét forduljunk balra! A kerítés végénél tábla jelzi, hogy jobbra indulva kereshetjük föl a Honti-szakadékot (700 m, 64 m szintemelkedés).

Parking

 • Hont falut nyugat felé elhagyva, az utolsó utcát követően balról látjuk a Motel Hont faházait, közvetlenül utánuk ingyenes parkolót találunk.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Qualities

Place to visit Families