Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Visitor Center

Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum

· 1 review · Visitor Center · Belső-Somogy
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Photo: Kaszó Zrt.
 • /
  Photo: Kaszó Zrt.

A változatos és igényes programokat kínáló Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum fő célja a természet tiszteletére és védelmére nevelés. A teremben időszakos tárlatok váltják egymást, az év minden szakában különböző programokkal várják az érdeklődőket.

A Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

„Kaszó Somogy zöld szíve.” A kaszói erdő Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Európa-hírű vadállománya természeti kincsnek számít. A település neve egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt és az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta-tavat, az erdő mélyén megbúvó kisközséget és az itt található vadászházat, a hozzá tartozó üdülővel.

Az Ökocentrum gyönyörű erdei környezetben található, ideális programlehetőséget nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Az épület teljes egészében akadálymentesített. A Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum (Ökocentrum) és az azon belül működő Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskola célja, hogy bemutassa Belső-Somogy élővilágát, a Kaszó környékén fellelhető természeti értékeket, a sajátos növény- és állatvilágot és a jellemző természetes élőhelyeket, kiemelve a védett és ritka fajokat, valamint megismertesse az erdészek és vadászok munkáját. E cél érdekében a KASZÓ Zrt. az Ökocentrumon belül létrehozott egy kiállítást, mely a hagyományos vadászati módokat hivatott bemutatni. Az épületben egy oktatóterem is helyet kapott, mely az erdei iskolába érkező gyermekek benti foglalkozásainak ad helyet, emellett kiváló helyszínként funkcionál különféle rendezvények, kisebb konferenciák, közösségi programok alkalmával is.

Az Ökucentrum közelében megtekinthető a 2,5 hektáron kialakított vadaspark, ahol a területen élő nagyvadakat (gímszarvas, dámvad, őz, vaddisznó) természetes környezetükben mutatják be. Szintén egy rövid sétával elérhető a Kaszó Lombkorona Sétány. A lombkorona tanösvényen a látogatók a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest ismerhetik meg az aljnövényzettől a lombokig.

Opening hours

A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Fee:

 • Az Ökocentrumban található kiállítás jelenleg térítésmentesen látogatható.
 • Szakmai idegenvezetés igény esetén előzetes egyeztetéssel kérhető, díja létszámtól függő.

A szakmai idegenvezetés és a kerékpárkölcsönzés díkából 20 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
Nikolett Pintér
Updated: September 27, 2019

Public transport

Kaszót meglehetősen nehézkes tömegközlekedéssel megközelíteni. Megbeszélés alapján Somogyszobig vasúttal vagy autóbusszal, majd a KASZÓ Zrt. autóbuszával, esetleg igény esetén személyszállítással juthattok oda.

 • A legközelebb eső buszmegálló a Somogyszob, községháza (Nagyatádról a menetidő 30 perc), de ez is 8 km-re van.
 • Somogyszobnak vasútállomása is van (Nagyatádról 13 perc alatt ér oda a vonat), onnan már 9,5 km-t kell sétálnunk.
 • A szentai vasútállomás (Nagykanizsától 50-60 perc) szintén 9,5 km-re esik a szállástól.
 • Ha itt szállunk le a vonatról, és jól időzítünk, csak Balátáig kell gyalogolnunk (7,4 km), mert a kisvasút onnan egyenesen Kaszóra repít minket, de sajnos ritkán jár.

Getting there

Jelzett turistaút Kaszó környékén nincs.

 • A somogyszobi községházától a Kossuth Lajos, majd Rákóczi utcán kell elindulni nyugatra, amelyről a Szabadság utcán jobbra kell fordulni. Ez az utat kövessétek egészen Kaszóig! (8 km).
 • A somogyszobi vasútállomástól a Keleti közön kell nyugatra sétálni, aztán a Petőfi utcán északnak. A Kossuth Lajos utcán forduljatok balra! Innen ugyanaz az itiner, mint a községháza buszmegállótól.

Parking

Kaszóban útbaigazító táblák segítségével könnyen megtalálhatóak az egyes helyszínek.

 • Kaposvár irányából közelítve: a 61-es főútról Böhönye után (a benzinkútnál) lekanyarodva, majd Segesdnél (szintén a benzinkútnál) nyugatra fordulva, Somogyszobon át juthatnak el a kirándulni vágyók Kaszóra.

 • Budapest felől az autópályáról a 206-os kijáratnál kell lehajtani, 7. út/Nagykanizsa kelet/61. út/Kaposvár irányába, majd a 61-es számú úton kell haladni Pogányszentpéter-Iharosberény települések felé. Iharosberényben a Szabadság térnél kell letérni a 61-es sz. útról enyhén jobbra a Kossuth utca felé. A településről kiérve az erdészeti úton az erdőben további 10 km-t haladva juthatnak el az érdeklődők Kaszóra.
 • Nagyobb méretű parkoló a Kaszói Kirándulóközpont előtti területen került kialakításra.

Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

5.0
(1)

Photos of others


Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum

Kaszópuszta 1.
7564 Kaszó
Phone +36 82 352 303 / +36 30 239 9668

Qualities

Families