Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Visitor Center

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Visitor Center · The Puszta and Lake Theiss · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula
  / Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula
  Photo: Tóth Judit, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula
  / Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula
  Photo: Incze László, Gyulai Almásy-kastély
 • Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula
  / Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula
  Photo: Incze László, Gyulai Almásy-kastély
Map / Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Az Almásy-kastély kiállításán nemcsak a grófok, de az egykori személyzet is főszerepet kap, a látogatók pedig megtudhatják, századokkal ezelőtt hogyan zajlottak az ünnepek és milyenek voltak a szürke hétköznapok egy alföldi kastélyban.

A kastély hivatalos neve tulajdonképpen Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély, ugyanis e három arisztokrata család lakta azt az évszázadok során.

Downtown Abbey magyarul, akár a népszerű brit sorozattól is kölcsönözhetnénk a kastély állandó kiállításának a címét, ugyanis itt a látogatók nemcsak a kastély birtokosainak életébe, de az őket kiszolgáló személyzet mindennapjaiba is beleshetnek. Megismerhetjük a kastély szigorú tekintetű házvezetőnőjét, megtudhatjuk többek között, hogy hol és milyen körülmények között laktak a komornák, hogyan melegítették elő a ház úrnőjének ágyát, hogyan fényesítették az ezüstöt, de kipróbálhatjuk azt is, milyen súlyos kulcscsomót kellett a házvezetőnőnek a derekán hordania.

Az interaktivitás ezen a kiállításon nemcsak vonzó hívószó, itt tényleg mindent kipróbálhatunk, megtapinthatunk, és olyan különleges technológiával is találkozhatunk, mint a holoprojektor, melynek segítségével tényleg életre kelnek a kastély lakói. Ami külön jó, hogy nemcsak a történelemkönyvek száraz tényeiről olvashatunk, de a korabeli hétköznapok is megelevenednek. Megtudhatjuk például, hogy akár nyolcvan gyertyát is elhasználhattak egyetlen nap alatt a kastélyban; kiderül, hogyan lehet úgy befűteni a cserépkályhát, hogy azt a ház lakói ne vegyék észre; arról is olvashatunk, hogy milyen napirend szerint éltek a ház urai, és megszagolhatjuk a kor jellemző parfümjeit is, köztük a „Nemzet illatát”, melyet Obonyai János orvosdoktor fejlesztett ki 1846-ban.

A gyulai kastélyban nem túlzás, órákat el lehet tölteni anélkül, hogy egy percig is unatkoznánk. A kiállításokat tárlatvezetéssel és önállóan is bebarangolhatjuk, de tapasztalatból mondom, a legjobban akkor járunk, ha előbb így, aztán úgy is végigjárjuk a termeket, mert vétek lenne elszalasztani a tárlatvezető érdekes anekdotáit, ugyanakkor az interaktív elemek felfedezése is remek szórakozás.

Ha szeretnél még többet megtundi a kastélyról, kattints a turistamagazin.hu oldalon megjelent cikkre!

Opening hours

open today

hétfő-kedd-szerda-csütörtök-vasárnap: 10:00-18:00

péntek-szombat: 10:00-21:00

Fee:

Teljes árú jegy: 2200 Ft

Kedvezményes jegy: 1400 Ft

További csomagokról a honlapon tájékozódhatsz.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
Tóth Judit
Updated: July 16, 2019

Public transport

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot Gyula belvárosában, a várral szemben, a Várfürdő szomszédságában találjuk. Gyula Budapestről menetrendszerint közlekedő távolsági autóbuszokkal, közvetlen járatokkal is elérhető. Vonattal Budapestről békéscsabai átszállással juthatunk el Gyulára. 

Getting there

Budapest felől az M5 autópályán, majd az M44 úton, Szeged és Debrecen felől a 47-es úton, Békéscsabán keresztül közelítheti meg a román határ melletti várost. Navigációhoz kattints ide!

Parking

A kastély és a vár között találunk parkolót, illetve a környékbeli utcákon tudunk még parkolni.

Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Várkert 
5700 Gyula
Phone +36 66 650218

Qualities

Families Bad weather tip
 • 1 Routes nearby
Bicycle Rides · Dél-Alföld

Vizek vonzásában a Viharsarokban

January 11, 2019
easy open
65.5 km
4:30 h
10 m
10 m
1
by Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby