Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Summit

Kámor

Summit · Budapest und Umgebung · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Misztikus hajnali fények a nógrádi tájban (Kámor)
  / Misztikus hajnali fények a nógrádi tájban (Kámor)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hugó-villa
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kámor tömbjének ősi hangulatú erdeje
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hajnal a Börzsöny peremén, hátul a Naszály (Kámor)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pillantás a Kárpátok felé (Kámor)
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hugó-villa faragott, tufa szobája hajnali fényben
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

A Börzsöny keleti peremének markáns csúcsát éles letörés határolja. A múltját burkoló megannyi legenda igazolja, hogy a szembetűnő, de nehéz lejtviszonyai és széltépte erője miatt alig feltárt hegytömb évszázadok óta megmozgatja a helyiek fantáziáját. Csúcsa közelében pazar nógrádi panoráma és menedéket nyújtó sziklaüreg is található.

A Kámor 662 méteres csúcsát közelítve keleti irányba bontakozik ki a lombok közül a panoráma. A vadul hullámzó nógrádi táj nyújtózik lent, magasságérzetünket erősíti, hogy az alattunk húzódó sziklás hegyoldal szédítő meredekséggel zuhan alá a hegylábi tölgyerdők irányába. A jégkorszakban kifagyott, morzsalékos kőzetfelszínen minimális vegetáció képes csak megkapaszkodni.

Lator, kincs, boszorkány és mise

Följebb kiérkezünk a lankásabbá váló csúcstömbre, ahol sűrű, sötét erdő mélyén az idő ködébe veszik a már csak a nép regéiben élő kámori vár. Nyomait szinte ki sem lehet venni, a hegy nyugati oldalában található elmosódott sánc övezi a szűken vett hegytetőt. Érdekes módon pont a csúcson található egy feneketlennek tűnő, keskeny üreg, a Kámori-sziklahasadék, melynek elszűkülő aljába sokan próbáltak lejutni az egykori vár kincsét kutatva. A néphagyomány ugyanis úgy tartja, hogy az erősség egykori lator ura összeharácsolt vagyonát egy vasfazékban a vár tövébe rejtette, mikor elűzték főhadiszállásáról. A környező erdőkben megöregedő lánya, a kámori boszorkány ezeket az értékeket kereste élete végéig hasztalan, de legendák szövődtek fokozatosan meggazdagodó családokról is, akik ráleltek az arannyal teli fazékra. A legkreatívabb történet szerint az edény a hegy oldalában növő mogyoróbokor alatti üregben rejtőzik, ami csak a virágvasárnapi mise alatt nyílik meg, annak végeztével bezárul. Tehát aki sokáig elidőzik a kincsvadászattal és a mise végéig nem jön ki az üregből, afelett bezárul a boltozat. A Kámor tetején nyíló üreg valóban marasztaló tud lenni, könnyű beleszorulni. A néphagyomány szerint Drégely és Nógrád felé is átjárás nyílik innen.

Villa a falak alatt

A hegy keleti letörésének peremén is sok üreg található. A kipergő, kiöblösödő puhább kőzet feletti keményebb, összesült tufarétegek adják a különös alakzatot, illetve a hamuba ágyazott, mára már kikorhadt fatörzsek után visszamaradó mélyedések. A hegy 16 millió évvel ezelőtti keletkezésekor ugyanis az erdővel borított vulkán oldalában lezúduló hamu betemette a fákat, így a később felszakadó hegyoldalban az egykori törzsek lenyomatát találjuk a keleti peremen. A legnagyobb ilyen üreg, a Kámori-rókalyuk 11 méter hosszú. Közvetlenül mellette található a Hugó-villa, mely azonban már egy mesterségesen kifaragott, négyzet alakú tufa szoba, aminek mennyezete az egykor kikopott puhább, és a felette tetőként megmaradó keményebb réteg határa. A Hugó-villa amellett, hogy remek menedék, kiváló kilátást is nyújt a nógrádi dombokra, a Mátrára, a Karancs-Medves vidékére és a felvidéki hegyekre. (Mivel a terület fokozottan védett, és jelzett turistaút nem vezet az üreghez, annak látogatása csak engedély birtokában lehetséges.)

A monda szerint Sisa Pista, a környék híres betyárja is itt, illetve a szomszédos Csepegő-kői-barlangban tanyázott. Pista a diósjenőiek körében megbecsült embernek számított, mivel a szegényeket soha nem bántotta, sőt sok történet szól arról, hogyan segítette meg a vándorokat, a nincsteleneket. A Hugó-villát magában foglaló terület ma már fokozott védelem alatt áll, a kiváló rejtekként szolgáló üreget nem egyszerű megtalálni.

Open from

open today
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Sunday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható. A Kámor környéke fokozottan védett természetvédelmi terület, ezért a kijelölt utakat elhagyni tilos. Emiatt a Hugó-villa látogatása is engedélyhez kötött.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Updated: August 06, 2020

Public transport

 • A legközelebb a Diósjenő, Arany János út buszmegálló található a Kámorhoz.
 • A diósjenői vasútállomásról is nekivághatunk a csúcs meghódításának.

Getting there

 • Diósjenőről legegyszerűbben a S jelzés vezet föl a Kámorra (6,9 km, 484 m szintemelkedés, ugyanez az út az Arany János út buszmegállóból 6,5 km hosszú).
 • A Závor nyeregben található parkolóból szintén a S jelzést kell követni fölfelé a Kámorig (2,9 km, 220 m szintemelkedés).

Parking

 • Autóval legközelebb akkor jutunk, ha a Diósjenőt Kemencével összekötő erdei aszfaltút Závor nyeregi parkolójában hagyjuk a járművet.
 • Diósjenőn a falu széle felé, a Petőfi Sándor út és az Óhegy utca kereszteződésénél találni parkolót.

Coordinates

DD
47.976566, 19.019804
DMS
47°58'35.6"N 19°01'11.3"E
UTM
34T 352222 5315593
w3w 
///ingests.cramped.impose
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.

Profile picture

Photos from others


Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
Hiking Trail · Budapest und Umgebung
Túra a Kámor elvarázsolt erdejében
easy open
17.3 km
5:30 h
683 m
683 m
Vannak olyan tájak, ahol az ember sejteni véli valamiféle ősi erő jelenlétét, mely a jó és a rossz emberi fogalmai felett állva átitatja az elmúlt ...
4
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby