Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Ruin

Salföldi pálos kolostor romja

Ruin • Balaton
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A salföldi kolostorrom gótikus ablakívei
  / A salföldi kolostorrom gótikus ablakívei
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • Salföli pálos kolostorrom
  / Salföli pálos kolostorrom
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • Az egykori kolostor kerengője közepén állt a ma is látható kőkút
  / Az egykori kolostor kerengője közepén állt a ma is látható kőkút
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Salföldi pálos kolostorrom
  / Salföldi pálos kolostorrom
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Lovaskocsival hozzák a látogatókat a Salföldi Majortól a kolostorromig
  / Lovaskocsival hozzák a látogatókat a Salföldi Majortól a kolostorromig
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ
 • A salföldi pálos kolostorrom ablakrései
  / A salföldi pálos kolostorrom ablakrései
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ
Map / Salföldi pálos kolostor romja

Badacsonyörs és Salföld között, az erdő mélyén található az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok egykori kolostorának és templomának maradványa. A meglepően jó állapotban maradt rom és környéke népszerű kirándulóhely, Salföldről és Ábrahámhegyről is egyszerűen odajuthatunk.

A Mária Magdolna tiszteletére épült kolostor és templom gótikus stílusban épült, a templomi rész romjai maradtak meg jobb állapotban. Az 1960-as években végzett ásatások a kolostort is teljes egészében feltárták, ennek falai nagyjából 1 méteres magasságig maradtak meg.

Építésének pontos dátumát nem ismerjük, a pálosok egy korábban itt állt román-kori templomot bővítettek ki és építettek újjá a saját igényeik szerint. Egy 1307-es keltezésű oklevél "köveskúti kolostorként" ír róla, ezért ezen a néven, illetve "Kőkúti" néven is szokták emlegetni.

A salföldi kolostorrom az egyik legépebben maradt rom a középkorból, a templom falai egészen a tető magasságáig állnak, és megcsodálhatjuk a gótikus, íves ablakokat, boltíveket is.  A keletre tájolt templom északi részéhez csatlakozik a kolostor, melynek kerengője közepén állt a ma is látható kőkút.

Az épületegyüttes valószínűleg a 16. század közepén, az akkor itt dúló török hadjárat alatt pusztult el, de már előtte elnéptelenedett. Évszázadokig állt elhagyatottan, majd a 18-19. században, Salföld újjáépítésénél az épület sok kövét elhordták. Ekkor hordták szét a kolostorhoz tartozó vízzáró gátat is, amit a közeli Burnót-patakra építettek az egykor itt élt szerzetesek.

2002-2003-ban a Bakonyerdő Zrt. kialakított egy pihenőhelyet a rom előtti tisztáson asztalokkal, padokkal, tűzrakóhellyel, majd 2004 és 2007 között a kolostorromot is helyreállították.

Mindig is népszerű kirándulóközpont volt a rom környéke, de mióta Salföld is egyre népszerűbb a gyönyörűen felújított régi házaknak és a majornak is köszönhetően, alig találunk olyan időszakot, amikor ne találkoznánk itt turistákkal. Gyalog Salföld déli végéből (nagyjából a Pajta Galériától) kb. 2 km-re van a rom, azaz laza sétával könnyen elérhető, a szintemelkedés sem számottevő és eltévedni sem lehet. A Salföldi Majortól lovasszekérrel is szoktak látogatókat hozni. Ábrahámhegy felől is megközelíthetjük, itt a piros turistajelzést kell követni: ha a vasútállomásról indulunk, sem több mint 3 km az út oda. Szép körtúrával is kombinálhatjuk a kolostorrom felfedezését, a Folly Arborétum gyönyörű fenyőit is útba ejtve.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Fee:

Ingyenes.

Public transport

 • A Tapolca és Ábrahámhegy között közlekedő buszokról a Salföld, orvosi rendelő megállónál kell leszállni.
 • Vonattal Ábrahámhegy megállónál szálljunk le.

Getting there

 • https://www.bfnp.hu/hu/jegyarak-salfoldi-majorA salföldi bsumegállótól induljunk dél felé a Kossuth utcán, majd a falu végétől (Pajta Galéria) táblák jelzik az irányt a kolostorromhoz (2,3 km).
 • Az ábrahámhegyi vasútállomásról a szemközti Patak utcán induljunk el a P jelzést követve. Ahol tábla is jelzi, balra fordulunk a Klastrom utcába, és végig a P sávot követve érkezünk meg a romhoz (2,8 km). 
 • A kőtengertől táblákkal jelzett úton jutunk el a romhoz (2 km).

Parking

 • Salföldön a kőtengernél, a Pajta Galéria előtt tudunk leparkolni a legközelebb.
 • A Salföldi Majortól lovas sétakocsival is ki lehet jutni a kolostorromhoz (részletek a major honlapján
Arrival by train, car, foot or bike

Community

 Comment
outdooractive.com User
Publish

Salföldi pálos kolostor romja

 Salföld

Qualities

Place to visit Families