Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Ruin

Avasi templomrom

Ruin · Balaton (Plattensee) · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Szigliget, Avasi templomrom (Csonkatorony)
  / Szigliget, Avasi templomrom (Csonkatorony)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szigliget, Avasi templomrom (Csonkatorony)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szigliget, Avasi templomrom (Csonkatorony)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

A sok Balaton-felvidéki templomrom közül a Csonkatoronyként is ismert Avasi rom épen maradt tornyának építészeti megoldásaival, illetve a hozzá fűződő történetekkel tűnik ki.

A régi Szigliget falu helyén valószínűleg már a római korban is állhatott valamiféle település, de egy épület a templom helyén biztosan, ugyanis a templomrom falában annak feltárásakor halszálkaszerűen rakott köveket is találtak, és ez az építkezési mód a rómaiakhoz köthető. Valószínűleg ennek köszönhető a templom szokatlan tájolása is: a bevett keletelés helyett délkeleti fekvésű az épület, ahogy a római kori építmény falai állhattak egykoron.

A források a 13. századra teszik a templom építésének idejét, azonban egyes építészeti megoldások arra engednek következtetni, hogy akár egy évszázaddal korábban is emelhették: vagy a pannonhalmi bencés apátság vagy az Atyusz nemzetség építtette az itt álló falu számára.

A korabeli „Szigliget” neve Réhely (azaz Révhely) volt, a 11-12. században már biztosan lakott hely volt, de az is biztos, hogy 1420-ban már pusztaként, elhagyott faluként írta le egy határjárás. A templom ekkor még állhatott, majd a török időkben indulhatott véglegesen pusztulásnak. Az épülethez sekrestye, kápolna és osszárium is tartozott, kertjébe temetkeztek a faluban lakók (a mostani sírok a rom körül azonban jóval későbbi temetkezéseket jelölnek). A tornyot valószínűleg később építették a templomhoz: a négyzetes alaprajzú alsó részre nyolcszögletű felső rész épült, erre pedig kőből rakott nyolcszögletű gúlatető került.

A romhoz több legenda is fűződik, a legizgalmasabb szerint egykor egy kőkecske állt előtte, amin rendszerint gyerekek játszottak. Egyszer egy vasárnap megjelent egy katona a faluban, és egy nagy bárddal kettéhasította a kőkecskét, amely tele volt aranypénzzel. Ekkor derült ki, hogy a kőkecskét még a törökök hagyták itt, és egy török katona tért vissza álruhában a sok aranyért, amit el is vitt, a kecskét pedig a gyerekek teljesen szétverték.

A temetőből előkerült sok csont miatt eleinte sokan féltek a Csonkatorony közelében lakni, ráadásul a halottakat is a toronyban helyezték el régen a temetésig, így igen baljóslatú hely lehetett a ma rendezett környezetben álló rom.

Opening hours

open today
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Sunday00:00–24:00

Fee:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: May 15, 2020

Public transport

 • A helyközi autóbuszokról Szigliget, Csonkatorony megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

 • A buszmegálló közvetlenül a templomrom mellett található.

Parking

 • Az Iharos utcán található parkolóhelyen célszerű megállni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Ask the first question

Got any questions regarding this content? You can ask them here.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos from others


Avasi templomrom

Réhelyi út 
 Szigliget

Qualities

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images