Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Religious Institution

Megvilágosodás-sztúpa, Becske

Religious Institution • Cserhát-vidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség
  • /
    Photo: Cserhát Naturpark, funiQ.hu
Map / Megvilágosodás-sztúpa, Becske

Magyarország hetedik sztúpája a becskei Csiga-hegyen álló, kilenc méter magas Megvilágosodás sztúpa. Egy buddhista vallási építményhez érkezve háromszor szokás körbejárni azt az óramutató járása szerinti irányban, miközben pozitív gondolatokat, jókívánságokat fogalmazunk meg magunkban.

Sztúpákat több ezer éve állítanak Ázsiában, mára azonban Európában is több buddhista vallási épületet emeltek, Magyarországon ez szám szerint a hetedik.

A buddhisták nyolc fő sztúpaformát tartanak számon, amelyek mindegyike egy-egy jelentős eseményt jelenít meg Buddha életéből. A becskei Csiga-hegyen 2008-ban épült sztúpa Buddha 35 évesen elért megvilágosodását jelképezi. A kilenc méter magas építményt eredetileg Hamburgban akarták felállítani, ám a város vezetősége az utolsó pillanatban visszavonta az építési engedélyt, így kapta meg a lehetőséget az egyik hazai buddhista közösség.

Láma Ole Nydahl kérésére és Serab Gyalcen rinpocse, nepáli buddhista tanító támogatásával kapott engedélyt Becske a sztúpa felépítésére. Mivel későn derült ki, hogy Magyarországon épül fel a Megvilágosodás-sztúpa, a becskei buddhista közösségnek mindössze kilenc hét állt a rendelkezésére, hogy felépítsék a vallási épületet. 

Egy sztúpa látszólag nem egy nagy és bonyolult építmény, felépítése mégis hosszú és aprólékos folyamat, mivel különféle ereklyéket, vallási szövegeket és kis Buddha szobrokat is beleépítenek. Laikusként a sztúpa csak egy szépen díszített építmény, de a buddhisták úgy tartják, hogy a mindannyiunkban rejlő tökéletességet szimbolizálja.

A sztúpák építésének a fő célja az, hogy segítsenek a lényeknek megtisztítani a tudatukat a negatív benyomásoktól, és pozitív benyomásokat gyűjteni, ami így végső soron a megvilágosodáshoz segíti őket.

A különböző sztúpaformák közül a Megvilágosodás-sztúpa a buddhista gyakorlás célját szimbolizálja. Azt, hogy megszabadultunk a szenvedés forrásaitól, a zavaró érzelmektől, valamint teljesen kibontakoztattuk a bennünk rejlő tökéletes képességeket.

Látogatásának módja: egy sztúpát jobb kéz felé, tehát az óramutató járásával megegyező irányba kell háromszor megkerülni, mialatt jókívánságokat, jó szándékú gondolatokat fogalmazunk meg magunkban. Szokás ilyenkor egyfajta felajánlást is tenni, ami lehet egy gyertya- vagy füstülő meggyújtása, esetleg egy pár szál virág elhelyezése. A sztúpa köré kilógatott kék, fehér, piros, zöld és sárga imazászló-sorokon lévő tibeti feliratok békét, jólétet és teljes boldogságot kívánó imákat tartalmaznak.

A sztúpa látogatásához nem szükséges buddhista vallásúnak lenni, vagy a Buddha tanai szerinti életmódot folytatni, de itt is be kell tartani a megszentelt helyeken szokásos viselkedési formákat (pl.: nem szabad a sztúpánál dohányozni).

Opening hours

A sztúpa az év minden napján látogatható.

Fee:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: 2019-04-05

Public transport

  • Tömegközlekedéssel a sztúpát legegyszerűbben helyközi busszal közelíthetjük meg: a Becske, nógrádkövesdi elágazás megállóig utazzunk.

Getting there

  • A buszmegállótól továbbhaladunk észak felé a Fő úton, majd száz méter múlva jobbra fordulunk az Európa-közbe (zsákutca). Balra fordulunk a Petőfi Sándor utcán, és 1 km múlva érjük el a Sztúpát.
  • Az Országos Kéktúra Becskén áthaladó szakaszától oda-vissza 1,8 km-es kitérőt jelent.

Parking

  • A Petőfi Sándor utca végén tudunk parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Tours through this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
Long Distance Hiking
73.8 km
22:40 h
2330 m
2370 m
Long Distance Hiking
60 km
18:15 h
1890 m
1875 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Community

 Comment
outdooractive.com User
Publish

Megvilágosodás-sztúpa, Becske

 Becske

Qualities

Place to visit Families
  • 2 Tours nearby
Long Distance Hiking · Northern Hungary Bergland

Becske - Mátraverebély (OKT-19.)

Long Distance Hiking
2017-04-03
moderate Stage 19 open
73.8 km
22:40 h
2330 m
2370 m
( 2 )
by Áron Dömsödi,  Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Budapest and surroundings

Nógrád - Becske (OKT-18)

Long Distance Hiking
2017-03-31
moderate Stage 18 open
60 km
18:15 h
1890 m
1875 m
by Áron Dömsödi,  Magyar Természetjáró Szövetség
  • 2 Tours nearby