Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Railway

Debrecen, Zsuzsi Erdei Vasút

Railway · Nyírség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Zsuzsi
  / Zsuzsi
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség
Map / Debrecen, Zsuzsi Erdei Vasút

Magyarország legrégebbi, ma is üzemelő kisvasútja. A több mint 130 éves Zsuzsit 1882-ben Erdőspuszta fakitermelése miatt építették, ma pedig jelen van minden – remélhetőleg nem csak – debreceni család szívében. 2012-ben újították fel.

A Zsuzsi vonat több mint 130 éve kanyarog a Dél-Nyírségi Erdőspuszták debreceni részének legszebb tájain. Útját turistautak keresztezik, patakokon, szántóföldeken, ősi tölgyeseken halad át. Bepillantást enged a tanyák jellegzetes világába, néhol a fák lombjai által „épített” zöld alagutakban haladva. A keskeny nyomtávú vonalon 1925-ben indult meg a személyszállítás. 1977-ben döntöttek a kisvasút megszüntetéséről, az akkori debreceni városvezetés azonban ki tudta harcolni, hogy megmaradjon a ma is használatos szakasz egyfajta kirándulóvonatként. A vasút két éven át tartó rekonstrukciója 2012-ben fejeződött be.A kisvasút a nagyvárost elhagyva az Erdőspuszták világába nyújt betekintést. Homokos talajra, néhol nagyobb buckákra telepített akácosok, fenyvesek, tölgyesek között, vagy annak belsejében halad, amelyeket szántóföldek, tanyák szakítanak meg. A gazdag növény- és állatvilág, az itt élő gombafajok sokszínűsége figyelemre méltó. A hármashegyaljai végállomás új állomásépületet kapott, ami egyben turisztikai információs központ is, konferenciateremmel, kilátóval, csillagvizsgálóval. Elkészült a Természet Háza is.A Zsuzsi Erdei Vasút gőzmozdonya 2006 óta található Debrecenben. 1923-ban a Budapesti Magyar királyi Állami Gépgyárban készült. Mezőhegyesen kezdte szolgálatát, sok helyen megfordult, majd a Közlekedési Múzeum tulajdonába került. A 70-es évek legelején Nagycenken állt nosztalgiaüzembe. Jeles alkalmakkor, illetve megrendelésre teljesít szolgálatot. A vasútüzem első mozdonyának neve után Zsuzsira keresztelték. Hasonló, de fiatalabb társa Szilvásváradon közlekedik.

A vasút programjai:1. Vadcsapások varázsa: madármegfigyelés, erdőismeret, állatsimogató park, kreatív foglalkozások. 2. Erdei frissítő: természetismereti vetélkedők, versenyek és kvízjátékok. 3. Erdőkerülő: évszakköszöntő erdei foglalkozások, séta a vadetetőkhöz. A csoportos erdei foglalkozás minimum 20 fő részvételével indul, előrendelés alapján, a menetrend szerint induló vonatokra értendően.

Opening hours

2019-ben felújítás kezdődik a ZSUZSI Erdei Vasúton, mely munkálatok nagymértékben érintik a kisvasút pályáját is. Előreláthatóan idén nem közlekednek a megszokott, menetrend-szerinti személyvonatok. Várhatóan március 18. és október 31. között különvonat megrendelésére sem lesz lehetőség.

Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Debrecen, Zsuzsi Erdei Vasút

Ruyter u.  1
4034 Debrecen
 • 1 Routes nearby
Long Distance Hiking · The Puszta and Lake Theiss

Alföldi Kéktúra 8. szakasz: Vekeri-tó - Nyírbátor (AK-08.)

April 05, 2017
easy Stage 8
80.3 km
20:45 h
405 m
365 m
by Horváth Béla,  Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby