Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Park

Tatai Angolpark

· 1 review · Park · Pannonien
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Tatai Angolkert
  / Tatai Angolkert
  Photo: Tourinform Iroda, Tata; funiQ
 • / Műromok a tatai Angolkertben
  Photo: Tourinform Iroda, Tata; funiQ
 • / A tatai Angolpark éke a felújított Kiskastély
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tatai Cseke-tó
  Photo: Tourinform Iroda, Tata; funiQ
 • / Szomorúfűz a tatai Cseke-tó partján
  Photo: Tourinform Iroda, Tata; funiQ
 • / Műbarlang a tatai Angolkertben
  Photo: Tourinform Iroda, Tata; funiQ
 • / Műromok a tatai Angolkertben
  Photo: Tourinform Iroda, Tata; funiQ

Hazánk első angolparkját 1783-ban kezdték el építeni Esterházy Ferenc kérésére, a Cseke-tó mellett. Itt áll az Esterházyak Kiskastélya, amelyet a grófi család nyári lakként használt, de a park romantikus jellegét műromok, tavacskák és egy török mecset is erősíti.

Magyarország első angolparkját Bőhm Ferenc mérnök tervezte 1783 után, amikor gróf Esterházy Ferenc kérésére elkezdték telepíteni az első fákat a mesterségesen kialakított Öreg-tó és Cseke-tó köré. A természetes elrendezést és nem szabályos vonalakat követő angolkertek az 1700-as évektől jöttek divatba Angliában, de Európában csak bő egy századdal később váltották fel a szigorúan megszerkesztett, barokkos francia kerteket, így a tatai nem csak az első volt itthon, de meg is előzte korát.

Az angolkert ihletője maga a természet, bár némileg idealizált képben. Alapköveleménye, hogy illeszkedjen a tájba, ne legyen kerítéssel körbevéve, a növényeket csoportokban, nagy kontrasztokkal kell elhelyezni, úgy, hogy mindenhonnan jól mutassanak. A tatai kertet nemcsak újszerű formája tette különlegessé, hanem az is, hogy egykoron nemcsak a ma is látható kiterjedésében pompázott, hanem gyakorlatilag egész Tatát behálózta úgy, hogy harmonikusan illeszkedett az őt körülvevő tájba. 

A tatai parkba is több olyan elem került, ami erősíti a romantikus jelleget: hidacskák, pavilonok, vízesés, romok, zeg-zugos sétányok, de az is fontos, hogy tó mellé épült. A park bejáratánál álló két kőgriff Schweiger Antal alkotása. A felújított, régi pompájában látható Pálmaház már korábban is a turizmust szolgálta, mivel a benne kialakított kioszkban a 20. század elején is szívesen szórakoztak Tata város polgárai és a fővárosból ide érkezők. A sétányok mellett itt-ott különböző kerti építmények tűnnek a látogatók szeme elé, ilyen a Pokol nevet viselő műbarlang is, melynek egyik oldalán egy forrás vize csordogál.

Az Angolpark legkorábbi épülete a Kiskastély, amely eredetileg nyári laknak épült, copf stílusban. Érdekessége a terasz lépcsője, mely a vízbe dobott kavics keltette koncentrikus köröket idézi. Az épület előtti lejtős területet egykoron Esterházy Miklós Ferenc gróf színielődások megtartására használta.

Az Angolpark északi részén háromhajós templom maradványait utánzó műrom romantikus stílusú falai állnak. Az 1801-ben épült műromokat a híres francia építész, Charles Moreau tervezte - az építménybe sajnálatos módon a 12. századi Vértesszentkereszti templomrom 24 oszlop- és pillérfejezetét is beépítették.

1840 körül építették a szabályos nyolcszög alaprajzú, csúcsíves török mecsetet idéző kis épületet, amit szintén a romantikus hangulat fokozásának szántak. Érdekessége, hogy a hiedelmek szerint helyén egykor egy szentéletű török remete kunyhója állt. Az építmény előtt megpihenhetünk a Kazinczy-padon, amely az író itteni látogatásaira emlékeztet. A park déli részét 1948 óta foglalja el az élsportolóink felkészülését szolgáló Tatai Edzőtábor.

A 2010-es évekeben az 1823-ban készült helyszínrajz alapján eredeti állapotához nagyon hasonlóan állították helyre a területet, helyreállították a műromokat, felújították a Kiskastélyt és a Pálmaházat, és kialakítottak egy 700 férőhelyes szabadtéri színpadot is.

A Cseke-tó kényelmesen körbesétálható a kicsit több, mint 2 km-es sétaúton, amely során biztos, hogy rengeteg horgásszal fogunk találkozni. A sétány mellett sok szomorúfűzt láthatunk, ami ma már nem meglepő, de érdekes, hogy ezt a Kínából származó, a romantika korának egyik kedvenc fatípusát hazánkban itt telepítették először. 

Az angolparkkal szemközti oldalon még mesterséges szigeteket is találunk, a tábor és a Cseke-tó közötti területen pedig gyönyörű, öreg platánok díszlenek, melyek hibrid egyedek lévén, növényrendszertani szempontból külön értéket képviselnek.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: April 15, 2019

Public transport

 • A helyi vagy helyközi buszról a Tata, Kristály Szálló megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállótól a Forrás-ház és a Kristály Hotel között bekanyarodunk a Szabadság térre, ami a Damjanich utcában folytatódik. Az utca egyenesen elvezet a park bejáratához (250 m).

Parking

 • A tó keleti csücskénél lévő Damjanich utcában tudunk parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

5.0
(1)
Zsuzsanna Pápai
May 10, 2020 · Community
Nagyon szép. Közel egymáshoz sok látnivaló. Mindenkinek ajánlom.
show more
2020. május 10., vasárnap 16:25:13
Photo: Zsuzsanna Pápai, Közösség
2020. május 10., vasárnap 16:25:28
Photo: Zsuzsanna Pápai, Közösség
2020. május 10., vasárnap 16:25:47
Photo: Zsuzsanna Pápai, Közösség

Photos from others


Tatai Angolpark

2890 Tata

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images