Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Nature reserve

Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa

Nature reserve · Cserhát-vidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  / Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A Tarcsai-patak völgyében fekvő kis nógrádi faluban található kertet Mesterházy Zsolt alapította 1981-ben, kizárólag fenyőfélék részére. A fenyőnemesítő és fenyőrendszertanász fő célja a növényhonosítás volt: fajok és fajták kiválasztása a Föld felmelegedése miatti fajtacserék biztosításához. Mivel a célok között az ismeretterjesztés is szerepelt, húsz évvel alapítása után látogathatóvá vált a kert, igaz, csak előzetes bejelentkezéssel.

A Kert története és céljai

A Mesterházy Fenyőgyűjtemény magánkezdeményezésben jött létre 1981-ben, a fenyőfélék bemutatására, Isépy István és Kósa Géza szakmai támogatásával. Az érdeklődő közönség számára a kert 2001. június 14-én, alapításának 20. évfordulóján nyílt meg.

A gyűjtemény 400 taxonjából 319 államilag minősített növény. Jellege folytán rendszertani bemutatóként is szolgál, így a tájképi látványon túl oktatási célokra is alkalmas.

A kert célja – a bemutatáson túl – a növényhonosítás: fajok és fajták kiválasztása a Föld felmelegedése miatti fajtacserék biztosításához. Az időjárásában meglehetősen szélsőséges termőhely rendkívüli módon megviseli a kiültetett állományt. Nyáron elviselhetetlen a forróság és többnyire az aszály a délnyugati kitettségű lejtőn. Télen szélcsend és hó esetén, felhőmentes időben nem ritka a -28, -30 °C sem, amely kezdetben nagy károkat okozott a Kertben. Az ilyen körülmények között edződött és szelektálódott fajok és fajták viszont köztermesztési céllal is bátran szaporíthatók.

Botanikai értékek és gyűjteményi sajátosságok

A gyűjtemény büszkeségei a szélsőséges éghajlatról érkezett ritka fenyők, amelyek mára termő példányokká cseperedtek, mint pl. a koyama-luc, a tiensani, szahalini és szibériai luc, több távol-keleti jegenyefenyő, a mexikói diófenyő, a közönséges erdeifenyő mongóliai változata.

Igen meglepő eredmény, hogy a félsivatagi fenyők átvészelték az olykor -30°C-os hideget, mint pl. a nehézszagú boróka, a szír boróka, az aligátor-boróka, a szikláshegységi boróka több változata, valamint a baker-ciprus, amely az egyetlen életben maradt ciprus a fagyos kertben.

További fontos tapasztalatok fogalmazódtak meg a jegenyefenyők műveléséről is, melyek egy része kifejezetten szárazságtűrő, és intenzív növekedésre hajlamos, ha a klíma nem is mindig kedvező. 21 jegenyefenyő faj és közel 30 változata él a Kertben.

Az alapító szerint a gyűjtemény legnagyobb tanulsága a libanoni cédrus sorsa lehet. Gond nélkül, üdezölden viseli a -28, -30°C fokos hidegeket, miközben mellette a kék atlaszcédrusok lombja -22°C-os fagyban két méterig, -25°C alatt a teljes lombozat barnára ég, és csak a tavaszi rügyekről újul meg.

Kutatás

A Mesterházy Fenyőgyűjtemény a kontinentális és félsivatagi körülmények között honos fenyőszelekció, valamint az időskori kiválogatáson alapuló fenyőnemesítés egyik helyszíne. Előbbi a Debreczy Zsolt és Rácz István szerzők által Magyarországra hozott félsivatagi eredetű fenyőkkel kezdődött az 1980-as években, melyhez idővel számos kutató csatlakozott más gyűjtőutakról származó növényekkel.

Opening hours

Nyitvatartás nincs, a kert csak a tulajdonossal előzetesen egyeztetett időpontban látogatható.

outdooractive.com User
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Updated: March 17, 2020

Public transport

 • A falu távolsági busszal érhető el. Az Erdőtarcsa, községháza megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállótól indulva a kanyarban térjünk le a főútról, és menjünk át a patak feletti kis hídon. A Rákóczi útra kiérve forduljunk balra, ott találjuk a Fenyőgyűjteményt.

Parking

 • Az utcán tudunk parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa

Rákóczi utca  12.
2177 Erdőtarcsa
Phone +36 1 303 7269; +36 30 665 3625

Qualities

Place to visit