Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Nature reserve

Gödöllői Erdészeti Arborétum

Nature reserve · Budapest and surroundings
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Gödöllői Erdészeti Arborétum
  / Gödöllői Erdészeti Arborétum
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Gödöllői Erdészeti Arborétum
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Gödöllői Erdészeti Arborétum
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A kert alapvetően erdészeti kutatások céljából jött létre a 20. század elején, és csak 1989-ben nyílt meg a nagyközönség számára. Az arborétumban sétálva olyan érzése van a látogatóknak, mintha kis területen többféle erdőn is keresztülsétálhatna. A hangulatos erdei utakat játszótér, fahíd és pihenőhelyek teszik változatossá. 2017-ben kezdték építeni helyi összefogással az erdei kisvasutat, ami a tervek szerint az arborétumot és a nagy vasúti megállót köti majd össze, gyönyörű tájon keresztülvezetve az utasokat. Az első szakasz 2019 végére el is készült.

A Kert története

Az arborétum 1902-es telepítése Darányi Ignác földművelésügyi miniszter nevéhez fűződik, aki nyugat-európai utazásainak tapasztalatai alapján rendelte el létrehozását. Az eredeti tervet Ilsemann Keresztély fővárosi kertészeti igazgató és Pirkner Ernő erdőigazgató dolgozta ki. Az akkor 189 hektáros terület tervezésekor szerepet kapott a tájképi jelleg is. Az arborétum területi beosztása, szerkezete – eltekintve a Gödöllői Gépgyár számára kihasított résztől – ma is őrzi az eredeti terv fő vonásait.

Az alapítók szándéka szerint az arborétum célja az Alföld fásítására alkalmas fenyő- és lombos fafajok honosítása, alkalmazkodóképességük, növekedésük, ellenálló-képességük megfigyelése volt. A külhonos fajok mellett hazai fafajokat is telepítettek, részben összehasonlítás, másrészt a homoktalajon való kipróbálás céljából, de alkalmazták ezeket a kényesebb fafajok védelmére is.

Az első világháború hatalmas károkat okozott az állományokban. Az emberi károsításokon túlmenően a kidőlt kerítéseken átjutó vadak okoztak komoly pusztulásokat. Trianon után Magyarország erdőterületeinek 80%-át elvesztette, ezért a megmaradt országrészben az erdészeti kutatások komoly támogatást kaptak. A háború utáni években nagy munkával rendbe hozták az arborétumot, amely a két világháború közötti időszakban nemzetközi ismertségre tett szert.

A II. világháború alatt és után ismét súlyos károk érték a már rendezett arborétumot. Részben az itt táborozó katonaság, részben pedig a lakosság vágta ki tűzifának az értékes állományok jelentős részét. A lerombolt kerítéseken keresztül bejutó vad pedig főként a legértékesebb egzótákat tette tönkre.

A II. világháborút követően hosszú évekig nem biztosították a szakszerű kezelést, így a pusztulás folytatódott. Mindezt betetőzte, hogy az akkortájt létesített gépgyár számára az arborétum területéből 54,37 hektárt, vagyis az egész terület 29%-át elvették.

1956-ban az arborétum a Gödöllői Erdőgazdaság kezelésébe és az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) irányítása alá került. 1957-től megtörtént az Arborétum tudományos igényű állapotfelvétele, befejeződött az új kerítés építése, illetve a vad apasztása. Az arborétum a nagyközönség számára 1989-ben nyílt meg.

Botanikai értékek

Az Arborétum jelenlegi területének mintegy 10%-a park jellegű rész, amelynek egyik legjellegzetesebb része az eredeti tervek szerint kialakított Körönd. A parkban 130 nyitvatermő és 650 lombos fa-, illetve cserjefaj él. Ennek a többszörösét teszik ki a fajon belüli változatok, fajták. Látványosak az 50-100 éves duglászfenyő-, nyalábtűs-fenyő és jegenyefenyő-gyűjtemények, az idős oregoni álciprus és nyugati tuja csoportok, a mamutfenyő állomány, az akác fajtagyűjtemény, a gyantásciprusok, az atlasz cédrusok, valamint az őshonos és egzóta tölgyek.

Kutatás

A kert – amint történetéből is kiolvasható – alapvetően erdészeti kutatások céljából jött létre. A kiértékelő megfigyelések a mai napig aktívan folynak.

 

Opening hours

Április 1. - szeptember 30:

 • 8:00 - 18:00

Október 1 .- március 31.:

 • 8:00 - 16:00

Fee:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Updated: March 18, 2020

Public transport

 • Vonattal a Gödöllő-Állami telepek állomásig utazzunk.
 • A helyközi vagy helyi buszokról a Gödöllő, méhészet megállóban szálljunk le.
 • Gödöllő vasútállomás vagy a Gödöllő HÉV-állomásról busszal érhetjük el az arborétumot. Az állomástól nem messze lévő Isaszegi úton a Gödöllő, Fürdő utca megállót keressük, innen 3 megállót kell utazni.

Getting there

 • A vasútállomástól az Isaszegi út mellett sétálunk kb. 800 métert Gödöllő irányába, majd a vasúti átjárón átkelünk, és szemben, a jobb oldalon találjuk az arborétum bejáratát (összesen kb. 1 km).
 • A buszmegállóból a bekötőúton keresztül érjük el az arborétumot. Átkelünk a síneken, majd kicsit továbbmegyünk (250 m).

Parking

 • Az arborétum előtt találunk parkolót.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Gödöllői Erdészeti Arborétum

Isaszegi út 
2100 Gödöllő
Phone +36 28 572 020

Qualities

Place to visit Families