Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Nature reserve

ELTE Füvészkert - Huzella Kert, Göd

Nature reserve · Budapest and surroundings
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Llégifelvétel a gödi Huzella Kertről
  / Llégifelvétel a gödi Huzella Kertről
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Ártéri erdő a gödi Huzella Kertben
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A gödi Huzella Kert
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A gödi Huzella Kert
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A gödi Huzella Kert
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A gödi Huzella-villa egy régi képeslapon
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A Dunakanyar kapujában, a gödi Dunaparton található ez a hatalmas terület, ami az ELTE Füvészkert filiáléja. A főleg örökzöldeket tartalmazó gyűjteményt ártéri galériaerdő szegélyezi, vadregényes hangulatot kölcsönözve a kertnek.

A Kert története

A 19. század közepén a terület Arany László tulajdonába került, melyre 1846-ban kilátótornyos villát épített. 1892-ben a villát és a hozzá tartozó kertet Huzella Elek, Huzella Tivadar neves orvos-biológus édesapja vásárolta meg. Huzella Tivadar itt hozta létre a nemzetközileg is elismert Alsógödi Biológiai Kutatóállomást, és részben megőrizve a terület természetközeli jellegét, arborétumot alakított ki. Halálát követően törvényes örökösei az ingatlant a magyar állam részére és az ELTE használatára ingyenesen felajánlották.

1951-től az ELTE Természettudományi Karához tartozó Gödi Biológiai Kert több egyetemi tanszéknek (Etológia, Immunológia, Növényszervezettan) adott otthont. A Kertben működött intézmények a kutatómunka mellett komoly oktatási tevékenységet végeztek. A Kert a hazai oktatásban történő szerkezetváltás következtében egy olyan kutatási- és oktatási bázissá vált, amely a graduális és posztgraduális oktatási igényeket is kielégítette.

2011. május 1-én a helyi védelem alatt álló Alsógödi Biológiai Állomás a szenátusi döntés alapján a Füvészkert telephelyeként integrálódott az egyetem nagy múltú botanikus kertjébe, melynek neve ELTE Füvészkert „Huzella Kert”-re módosult. A Huzella-család sírhelye ma is itt található, amely a Nemzeti Kegyeleti Bizottság döntése alapján része a Nemzeti Sírkertnek.

Botanikai értékek

A park harmonikusan kapcsolódik a Duna árteréhez. Természet-közeli foltokat alkotnak a területre jellemző puhafás (fűz-nyár) ligeterdők maradványai, illetve a magasabb fekvésű területeket jellemző keményfás (tölgy-kőris-szil) ligeterdők maradványai.

A Kert jelentős részében arborétum jelleggel különböző idegenhonos fákat, fásszárú növényeket telepítettek. Az elrendezés a domborzatot követő ligetes szerkezetet követ, amelyben források és lépcsőzetes mederben kialakított tórendszer is található.

A gyűjtemény jellemzően mérsékelt övi fajokból áll, melyben magas az örökzöldek aránya. Ilyen a tengerparti mamutfenyő, a nevadai vagy Piute-ciprus, a San Pedro Mártir-ciprus, a Szantakruzi zöld ciprus és a japán szugifenyő. De látványos, szép egyedeit találjuk a lombhullató mocsárciprusnak és a páfrányfenyőnek is. Említésre érdemes még a perzsafa kertészeti változatainak gyűjteménye, illetve a berkenyefajok kollekciója.

Az ártér közelségéből fakadóan tipikus és látványos gyengültségi parazita a sárga gévagomba, melyet leggyakrabban idős fűzfák törzsén találunk.

Természetvédelem

A kertben a védett fajokat fás- és lágyszárúak egyaránt képviselik, mint pl. a lisztes berkenye, a bugás sás, a Teleki-virág, a vízi aggófű, a babér- és a farkasboroszlán. A Duna-menti árterekre jellemző fajok közül egyesek, mint pl. a nyári tőzike, a természetes növénytakaró elemeként van jelen.

Oktatás és kutatás

A területen a növényélettan és növényszervezettan körében folynak kutatások, illetve ezekben a tárgyakban az egyes szakok terepi oktatása zajlik.

 

Opening hours

 • A Kert előzetes bejelentkezéssel látogatható hétköznap 8:00 és 16:00 között.

Fee:

 • Belépő: 250 Ft
outdooractive.com User
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Updated: March 17, 2020

Public transport

 • A Budapest és Vác között közlekedő távolsági buszokról a Göd, szigetmonostori rév megállónál szálljunk le.
 • Vasúton utazva az Alsógöd állomásnál érdemes leszállni a vonatról.

Getting there

 • A buszmegállóból induljunk el a Jávorka Sándor utcán a Duna felé (350 m). 
 • A vasútállomástól a Dunával párhuzamomos Pesti útra menjünk ki, majd induljunk észak felé. A Jávorka Sándor utcán forduljunk balra, a Duna felé, hamarosan elérjük a Kert bejáratát (700 m).

Parking

 • A környező, szűk utcákban a KRESZ szabályainak megfelelően tudunk parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


ELTE Füvészkert - Huzella Kert, Göd

Jávorka utca  14.
2131 Göd
Phone +36 30 339 5671; +36 1 314 0535

Qualities

Place to visit Families