Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Nature reserve

Diás-sziget

Nature reserve • Balaton-medence
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség
  • /
Map / Diás-sziget

A Tüskevárból jól ismert "Berek"-be nem csak képzeletben juthatunk el. Ha ellátogatunk a Diás-szigetre a könyv helyszínei megelevenednek előttünk.

A Diás-sziget is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A Diás-sziget a Balatontól délnyugatra fekvő, fokozottan védett Kis-Balaton térségében található. Kizárólag vezetővel látogatható. A program a Kis-Balaton Kutatóháztól (Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház) indul, ahonnan a bemutatóhelyet saját gépjárművel kell megközelíteni.

A szigeten megtalálhatjátok a Tüskevár írójának, Fekete Istvánnak állított emlékházat, melyben a híres művész dolgozószobájába nyerhettek bepillantást. Emellett itt található Vönöczky Schenk Jakab természettudós, ornitológus emlékszobája is. Híres természetvédő volt. Neki köszönhető, hogy a nagy kócsag megmenekült a kipusztulástól és ő vezette be Magyarországon elsőként a költőző madarak gyűrűzését.

A Diás-szigeten a Tüskevár leírásai és egy 1950-ből származó fénykép alapján felépítették a Matula-kunyhót, pontosan úgy, ahogyan azt Fekete István a híres ifjúsági regényében lefestette. A kunyhó az egykori Kis-balatoni halászok mindennapjait mutatja be.

A program körülbelül 1,5 órás. Diák- és óvodás csoportok számára igény esetén rövid foglalkozásokat is tartanak, amin a terület halaival és a halászattal ismerkedhetnek.

 

A kiindulópont, a Kis-Balaton Kutatóház (Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház) közelében van a Balatoni Bringa Körút és több túraútvonal is erre halad.

 

Látnivalók a környéken:

Opening hours

A Diás-sziget látogatóhely átmenetileg zárva tart, nyitás 2019. nyarán-őszén várható.

Fee:

A felnőtt belépőjegy árából 17 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
Katalin Sarkadi
Updated: 2019-03-12

Public transport

  • A Diás-sziget kizárólag vezetővel látogatható. A program a Kis-Balaton Kutatóháztól (Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház) indul, ahonnan a bemutatóhelyet saját gépjárművel kell megközelíteni.

Getting there

  • A Kutatóháztól indulva kb. 3 km megtétele után szállunk ki az autóból, innen egy rövid séta megtételével jutunk be a Diás-szigetre.   

Parking

  • A kutatóház a 76-os főút Sármellék és Balatonszentgyörgy közötti szakaszáról letérve érhető el.
  • Sármelléktől kb. 5,5 km-re jobbra, ill. Balatonszentgyörgy felől jövet a Zala-hídtól és a vasúti átjárótól kb. 1,5 km-re balra kell letérni és átmenni egy vasúti átjárón. Barna színű információs tábla is jelzi mindkét irányból, ahol le kell kanyarodni, Kis-Balaton Kutatóház felirattal. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság géptelepét látjuk majd meg először, de nem oda kell bemenni, hanem balra fordulni és a legutolsó házig továbbmenni. A kutatóház előtt egy nagy fatáblát látunk majd a nemzeti park térképével.
Arrival by train, car, foot or bike

Community

 Comment
outdooractive.com User
Publish

Diás-sziget

Külterület 
8360 Fenékpuszta
Phone +36 30 664 0404

Qualities

Place to visit Families