Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Nature reserve

Budakeszi Herbárium és Dendrológiai Tanösvény

Nature reserve · Budapest und Umgebung
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Budakeszi Herbárium és Dendrológiai Tanösvény
  / Budakeszi Herbárium és Dendrológiai Tanösvény
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Budakeszi Herbárium és Dendrológiai Tanösvény
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Budakeszi Herbárium és Dendrológiai Tanösvény
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Budakeszi Herbárium és Dendrológiai Tanösvény
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Budakeszi Herbárium és Dendrológiai Tanösvény
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Budakeszi Herbárium és Dendrológiai Tanösvény
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Budakeszi Herbárium és Dendrológiai Tanösvény
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A Herbárium egyik fő tevékenysége a világ mérsékelt égövi erdeit, fás növényeit eredeti termőhelyről dokumentáló átfogó mű, a Fák Világatlaszának (Dendrológiai Atlasz) előkészítése. Az intézmény több arborétum megtervezésében, fejlesztésében, növényanyagának bővítésében is részt vesz. A gyűjtemény sokszínűségét tanösvény mentén mutatják be.

A kert története

A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány 1995-ben jött létre, és ebben az évben az Erdészeti Hivatal támogatásával megkapta a Dendrológiai Dokumentációs és Dendrológiai Atlasz program a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészete területén lévő volt Vadkísérleti Állomás 650 m2-es épületét. Ennek helyreállítása után, 1999-ben itt egyesítette az alapítvány a Dendrológiai Atlasz-expedíciók, ddig az USA-ban, illetve a Budakeszi Erdészet területén tárolt gyűjteményeit. Így jött létre a dendrológiai munkák hazai alapítványi műhelye, a „Budakeszi Herbárium”. Az expedíciós gyűjtésekből nevelt eredeti élőhelyi növényekből alakította ki az alapítvány a földrajzi elrendezésű Dendrológiai Tanösvényt és az államilag is nyilvántartott törzsültetvényt.

Botanikai értékek, érdekességek

A herbárium épületétől nyugatra és délre eső területen, főleg a kísérleti állomás építéséhez (1974) köthető telepítésekből származnak a méretes duglász- és simafenyők, szerblucok, ezüst, fekete- és erdeifenyők, kaukázusi jegenyefenyők és virginiai borókák. Az élőgyűjteményt nyugatról kék duglász- és kolorádói jegenyefenyőkből álló sor határolja.

A tanösvényi gyűjtemény földrajzi szemléletű, eredeti élőhelyek többszintű növényzeti képét, illetve együtteseit villantja fel. Közép-európai szempontból a tanösvény érdekessége, hogy itt valamennyi (18) ciprusfajt és a borókák gazdag választékát – termőhelyüket felidéző kísérő növényekkel együtt – mutat be, valamint itt van Magyarország egyetlen magyaltölgy állománya 24 fával és eredeti mediterrán kísérő növényzettel.

A kaukázusi jegenyefenyő csoportra alapozva az épülettől északnyugatra fekvő részen alakították ki a kaukázusi/nyugat-ázsiai részt. Az épülettől délre eső enyhe lejtő szélvédett, napsütötte területeire eu- és szubmediterrán makkia-, illetve nyugat-észak-amerikai chaparral-növények kerültek.

A nyugati területen a tanösvényt Ázsia (benne külön Japán, Közép- és Nyugat-Kína, Himalája és Tajvan részek) fenyői és érdekesebb, ritkább kísérő cserjéi övezik, míg a középső és keleti részre – a mediterrán flórát bemutató részhez csatlakozóan – a száraz medencék és a félsivatagi területek növényzete került, benne mexikói elemekkel.

A déli lejtő alján a mérsékelt övi fenyves esőerdők és a tengerparti óriásfenyő állományai adnak szemelvényt. Az ehhez délről csatlakozó, mélyebb fekvésű, lapos és hidegebb területeken keleti Észak-Amerika növényvilágából láthatók állományformáló fajok.

A tanösvényhez az épülettől északnak csatlakozik egy cseres tölgyes állomány, amelynek keleti fele természetközeli állapotban van, míg ennek középső és nyugati részén a hidakkal tagolt erdei ösvény örökzöld és virágzó aljnövényzettel egészül ki.

Az épülettől keletre lévő 0,1 hektáros gyűjteményrészen esztétikai elgondolás szerinti 30-féle fenyőfajtát mutatnak be. Végül, a herbáriumi épület három oldalról zárt udvarán ritkán látható örökzöld fajokból álló válogatás látható.

Természetvédelem

Néhány hazai, illetve kárpát-medencei védett fás növény – így két csodabogyó faj, négy védett boroszlán, fekete galagonya és szentendrei rózsa mellett a génmegőrzés szempontjából a legnagyobb értéket a hazájukban és azon kívül is ritka, veszélyeztetett külhonos fajok képviselik.

Kutatás és egyéb közcélú tevékenység

Az intézmény fő tevékenysége a világ mérsékelt égövi erdeinek, fás növényeinek eredeti termőhelyi dokumentálásán alapuló Dendrologiai Atlasz készítése. Ugyanakkor az 1997 óta folyamatosan bővített, fejlesztett, hitelesen dokumentált élő gyűjtemény génmegőrző, honosító, szelekciós munkája is fontos feladat. A nemzetközileg elismert herbáriumi gyűjtemény több mint kétszázötvenezer mintából áll, és folyamatosan bővül.

Az intézmény több arborétum megtervezésében, fejlesztésében, növényanyagának bővítésében vett, illetve vesz részt, és ennek kapcsán a telepítésre szánt fajok szelekciójával és szaporításával is foglalkozik. A közterületek számára alkalmas fajok kitelepítése és ehhez kapcsolódóan a szakértői tevékenység is folyamatos.

Oktatás és ismeretterjesztés

A kert – tanösvénye, gyűjteményei révén – a kertészeti és erdészeti oktatás növénytani vonatkozású szakjainak oktatási színtere. Az élő gyűjteményt növénybarátok, érdeklődő szakmai csoportok rendszeresen felkeresik. Az alapítvány munkatársai kiterjedt dendrológiai ismeretterjesztő munkát folytatnak.

Open from

Hétfőtől szombatig

Price:

Ingyenes

Profile picture of Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Updated: March 06, 2020

Public transport

 • Budapestről a Széll Kálmán térről induló 794-es és 795-ös Volánbusszal a Budakeszi, erdő- és vadgazdaság megállóig utazzunk.

 

Getting there

 • A buszmegállótól az erdészet telephelyére vezető úton keresztül érjük el a Herbáriumot.

Parking

 • A Budakeszi és Telki közti út mentén érjük el.

Coordinates

DD
47.523137, 18.891144
DMS
47°31'23.3"N 18°53'28.1"E
UTM
34T 341247 5265456
w3w 
///wept.pony.pinks
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.

Profile picture

Photos from others


Budakeszi Herbárium és Dendrológiai Tanösvény

Budakeszi és Telki közötti út mentén 
 Budakeszi
Phone +36 23 452 866

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images