Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Nature reserve

Budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert

Nature reserve · Duna menti síkság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert
  / A budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / A budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

A Gyógynövény Kutató Intézetet kertjének növényeit a bennük termelődő kémiai anyagok alapján mutatja be, innen ered a különleges név. Ez Magyarországon egyedülálló, de még világszerte is csupán néhány kemotaxonómiai alapú élőnövény-bemutatót ismerünk.

A Kert története

A Gyógynövény Kutató Intézetet 1915-ben alapították azzal a fő céllal, hogy biztosítsa az akkori háborús időkben a növényi gyógyszer-alapanyagok iránti kereslet kiszolgálását új hatóanyagok, illetve további, termesztésbe vonható fajok kutatásával. Másfelől az intézet feladata volt a múltban is, hogy biztosítsa a különböző gyógyszerkutatások nyersanyagát.

Az Intézet bemutatókertje 1984-ben létesült. Korábban ugyanitt már létezett az Intézet Agronómiai Osztályának telepéhez csatolva egy botanikus kert, ezt azonban az 1965-ös dunai árvíz teljes növényállományával együtt elpusztította.

1980-ban jelent meg Rolf Dahlgren svéd botanikus új szempontú, a zárvatermő növényeket magába foglaló fejlődéstörténeti rendszere, amely a korábbi, alaktani-egyedfejlődési vonások mellett figyelmet szentelt a növényekben előforduló vegyületek (pl. alkaloidok, fenoloidok, glikozidok, terpenoidok) jelenlétére vagy hiányára. Ezért nevezik rendszerét kemotaxonómiai rendszernek.

A GYNKI új bemutatókertje Tétényi Péter akkori igazgató terveinek megfelelően a Dahlgren-rendszer diagramszerű ábrázolásának síkbeli megvalósítása, élő növények beültetésével. Ezzel a kemotaxonómia elgondolása és elmélete szemléletessé válhatott az érdeklődő gyógyszerész, biológus, agrár- és kertészmérnök hallgatók, de az érdeklődő laikusok számára is.

Botanikai értékek, gyűjteményi sajátosságok

A rendszerezés elvének ilyetén ábrázolása egyben fejlődéstörténeti törzsfa is, amelynek térplasztikai megjelenítése a kert elején helyet is kapott. A bemutató tehát a kémiai rokonságok élő szemléltetése. A Kert ebben a vonatkozásban egyedülálló Magyarországon, sőt világszerte is csupán néhány Dahlgren rendszerű élőnövény-bemutató ismert. Ezek közül a legjelentősebb a nagy koppenhágai egyetemi botanikus kert, Dahlgren korábbi munkahelye.

Bár a telepítés során elsősorban arra törekednek a fenntartók, hogy minden csoportból a gyógynövények kerüljenek az adott parcellába, sok esetben csak a közeli rokon dísznövények, vadon termők láthatók beültetve. Ennek oka részben az, hogy sok természetes csoport szabadföldi bemutatása nem valósítható meg: ezért is egészíti ki a gyűjteményeket a Hollandháznak nevezett üvegház. Másfelől az európai gyógyászat általánosan ismert és használt gyógynövényei nagyon eltérően oszlanak meg az egyes csoportokon belül.

A Kert gyűjtőköre az említett módon igen speciális, kiegészül a hazai védett gyógynövényflóra, a hagyományos Kárpát-medencei gyógynövény-fajták és a közeli Pilis-Visegrádi-hegység jellemző gyógynövényeinek gyűjtésével és – ezzel párhuzamosan – megőrzésével.

A gondozott gyógynövények sorában számos olyan faj található, amely a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drogforrásként szerepel, pl. a fokföldi áloé, a tasmániai havasi eukaliptusz, a rozella, a rozmaring, az articsóka vagy a szentjánoskenyérfa.

Más fajok pedig helyi (etnobotanikai) jelentőségűek, vagy egyéb használatban levő (ún. medicinális) gyógynövények. Zömük a Kárpát-medence lakója, de megtalálható a Kertben az indiai selyemmályva, az álombogyó vagy a szent bazsalikom, amelyeket az indiai ájurvédikus gyógyászat használ,.

Természetvédelem

A kert 2003 óta védett terület. Gyűjtőköre kiterjed a hazai védett gyógynövényflóra elemeire, melyek közt találunk alig ismert, illetve népszerű, látványos fajokat is. Néhány példa: festő csülleng, bókoló gyömbérgyökér, kenyérbél cickafark, gyapjas gyűszűvirág, sárga kasvirág, pettyes orbáncfű, kitaibel-mályva, homoki szalmagyopár.

Oktatás és kutatás

Az Intézet minden évben fogad gyakornokokat a gyógyszerész-, agrár-, vegyész- és biomérnöki képzőhelyekről. A gyakornokok betekinthetnek az itt zajló agrár-, analitikai-, gyártó- és minőségbiztosítással foglalkozó egységek munkájába. Pontos képet kapnak a gyógynövényekkel és a növényi gyógyszerekkel, készítményekkel kapcsolatos feladatokról. Az Intézet rendszeresen fogad szakdolgozat- és PhD témákat is.

A Kert folyamatosan látogatható, és a szakvezetés részletesebben kitér az egyes növényekre és azok terápiás alkalmazására is, mely hasznos információ a szakterülethez közeli témával foglalkozó szakembereknek, például gyógyszerészeknek, de a növénykedvelő érdeklődőknek is.

Opening hours

Hétköznap 10:00 és 15:00 óra között, előzetes bejelentkezéssel látogatható. Időpont egyeztetés lehetséges a +36 26 340 533/162 telefonszámon vagy a következő címen: latogato@gynki.hu.

Fee:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Updated: February 24, 2020

Public transport

 • Sajnos tömegközlekedés nem visz ide, legközelevbb a H5-ös HÉV-vel a Budakalász megállója esik.

Getting there

 • A HÉV-megállótól a Sport utca - Tanító utca - József Attila utca útvonalon megkerüljük az Omszki-tavat, majd átmegyünk a 11-es úton a Lupa-tó felé. Az út túloldalá a Lupa-szigeti úton hamarosan elérjük a kert bejáratát (2 km).
 • Ha biciklivel közlekedünk, kerékpárúton is könnyen eljuthatunk a helyszínre, ott vezet el előtte. Budapest felől a Dunaparton vezető EV 6-ról a Megyeri híd után 600 méterrel a Lupa-szigeti útra kell kanyarodunk balra. Másik irányból (északról) a révkikötő után 200 méterrel kanyarodunk jobbra.

Parking

 • A 11-es útról a Luppa-szigeti lehajtónál kanyarodjunk le.
 • Az Intézet bejáratánál néhány parkolóhelyet találunk csak. A közelben a Lupa-tó, illetve a 11-es út felé található bevásárlóközpontok parkolójában hagyhatjuk az autónkat. 
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert

Lupaszigeti út 4.
2013  Budakalász
Phone +36 26 340 533

Qualities

Families