Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Natural Monument

Tihanyi visszhang

Natural Monument · Balaton (Plattensee)
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A tihanyi Visszhang-domb
  / A tihanyi Visszhang-domb
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / Visszhang-próba Tihanyban
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / A Tihanyi apátság a Visszhang-dombról
  Photo: Péter Farkas
 • / Visszhang-próba az Echo-kőről
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / A 2019-es Kékszalag vitorlásverseny a Visszhang-dombról
  Photo: Péter Farkas
 • / Borsos Miklós Tihanyi echo című szobra
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / A tihanyi Visszhang-domb
  Photo: Péter Farkas
 • / Balatoni panoráma a tihanyi Visszhang-dombról
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / Esti látkép Balatonfüred felé a tihanyi Visszhang-dombról
  Photo: Péter Farkas

A tihanyi Visszhang-dombon az itt elhelyezett echo-kőre felállva kiáltsunk nagyot, reménykedve, hogy kedvezőek a körülmények, és meghalljuk a 300 méterre lévő tihanyi apátságról hétszeresen visszaverődő hangunkat! Az echo-kő mellett láthatjuk Borsos Miklós Tihanyi echo című szobrát.

Tihany egyik legérdekesebb jelensége a híres visszhang, amely a 18. századtól kezdve, a tihanyi apátság mai épületének felépítése óta hallható.  A Visszhang-dombon áll egy kőoszlop, amelyet csak echo-kőként emlegetnek. A legenda szerint, ha erre felállunk, és kiáltunk egy nagyot, 2 másodperccel később már hallhatjuk is a több mint 300 méterre lévő apátság északi faláról hétszeresen visszaverődő hangunkat. 

Az echo-kő mellett találjuk Borsos Miklós szobrászművész egyik utolsó alkotását, a Tihanyi echo című, ülő nőt ábrázoló szobrot. A Tihanyi visszhang keletkezéséhez több legenda is kötődik, ezek egyikét jeleníti meg Borsos Miklós szobra. A történet szerint Tihany egy aranyhajú szép tündér volt, aki minden este a tó vizéből itatta kecskéit, és amíg az állatok ittak, ő egy sziklán ülve énekelt, amit a környék összes lakója élvezettel hallgatott. Balaton a tó ura volt, akinek fia szintén elámult a tündér hangjától, ám a kevély lány, amikor megtudta, hogy mindenki őt hallgatja esténként, úgy határozott, hogy csak akkor fog énekelni, ha valaki drágakövekkel fizet neki érte. Balaton fia belebetegedett, hogy nem hallhatja többé a tündér hangját, apja pedig minden kincsét a lánynak adta az énekért cserébe. Ám amikor az igazgyöngyök elfogytak, hiába könyörgött Balaton Tihanynak, a lány nem énekelt többé, a fiú pedig meghalt.

A legenda szerint a tó fiatal urát a Badacsonyba temették, azóta van a hegynek koporsó formája. Balaton annyira feldühödött a tündér szívtelenségén, hogy egyik este hatalmas hullámokat vetett, a kecskéket elragadta a víz, és a tóba fulladtak. Tihany egy barlangba bújt Balaton haragja elől, ám a kavargó víz beomlasztotta az üreg bejáratát, ami így örökre fogságba ejtette a lányt. Balaton pedig megátkozta a tündért, hogy legyen bár gazdag vagy szegény, aki megszólítja a lányt, annak muszáj válaszolnia. Így született meg a tihanyi visszhang, a vízbe fúlt kecskék körmeit pedig a mai napig partra sodorja a víz, ez a kecskeköröm. 

A tihanyi visszhang azonban sajnos már nem a régi (de azért működik, teszteltük!). A beépítések, magas fák és a település alapvető zaja miatt már kevésbé erőteljesek a visszaverődő hangok. Télen és kora tavasszal, amikor a fák még nem öltik fel lombkoronájukat és nem túl erős a szél, nagyobb eséllyel tapasztalhatjuk meg a hétszeres-visszhangot.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: January 11, 2020

Public transport

 • A Tihanyba közelekdő buszokról a Tihany, forduló vagy Tihany, posta megállónál érdemes leszállni.

Getting there

 • Bárhol is szálljunk le a buszról, a legjobb, ha az apátság felé vesszük az irányt. A Pisky-sétány túlsó, északi végébe elsétálva, a dombon találjuk a visszhang-pontot.

Parking

 • A Visszang és Alsóóvári utca sarkán találjuk a legközelebbi parkolót (fizetős).
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Tihanyi visszhang

Visszhang utca 
8237 Tihany

Special features

Place to visit Families Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images