Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Museum

Vasfüggöny Múzeum az osztrák-magyar határon

Museum · Alpokalja
Responsible for this content
MTSZ - Partner Verified partner  Explorers Choice 
 • A Vasfüggöny Múzeum felső szakasza
  / A Vasfüggöny Múzeum felső szakasza
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Eredeti UAZ terepjáró is látható, fogható
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Sándor Buschenschank: borozó és bejárat a múzeumba
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / A legújabb vasfüggönyeinkből is kapunk ízelítőt
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Goják Sándor, a múzeum alapítója és tulajdonosa mesél
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Magasfigyelő, múzeum és a Vas-hegy
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / A MaFi (magasfigyelő) tetejéről nyíló panoráma a Vas-hegy felé
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Kilátás Felsőcsatárra a múzeum keleti részéről
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner

A magyar határőrizet történetét és eszközeit bemutató szabadtéri kiállítás Felsőcsatár szőlőhegyén tekinthető meg. Goják Sándor egykori határőr maga vezet körbe saját gyűjtésében.

A 20. századi Magyarország történelmének egyik fontos részlete elevenedik meg szemünk előtt. Autentikus környezetben, hiteles ember (egy volt határőr) gyűjteményében és bemutatásában ismerhetjük meg a határvédelem tárgyait, eszközeit - és magát a Vasfüggönyt is. Goják Sándor négy éven át őrizte az államhatárt (1965 és 1968 között), hogy aztán az évek során összegyűjtött relikviáit megossza a közönséggel is. Az 1990-ben alapított szabadtéri Vasfüggöny Múzeum a Felsőcsatárhoz tartozó Vas-hegyen, a Kápolna-dombon, szépséges környezetben található.

Az emlékhely eredeti eszközökkel (oszlopok, szögesdrótok, aknák és kézigránátok) mutatja be a szocializmus éveinek ezen szegletét. Láthatók itt felállított kerítés-szakaszok, jelzőrendszer, parancsnoki UAZ terepjáró, sőt egy mini kápolna is. Az eredeti "mafi" (magasfigyelő) lépcsőin felkapaszkodva bárkit elfoghat kicsit a határőr-érzés. Egy számítógép vezérlésű szimulátor segítségével pedig - kis, felgereblyézett szakaszon - magunk is megízlelhetjük a határsértők izgalmát. Érdemes kipróbálni!

Négy időszakon keresztül, részletesen ismerkedhet meg a látogató az 1948 és napjaink közötti megoldásokkal, érdekességekkel:

 • 1948/49-től 1956 őszéig,
 • 1957/59-től 1966/71-ig,
 • 1966/70-től 1989-ig,
 • 2005-től napjainkig.

A felállított vitrinekben korabeli sajtóanyagok, hírek, képek emlékeztetnek az eseményekre, szökési kísérletekre - de a bajtársiasságra is. A tárlatvezetés során sok-sok érdekes kérdésre kapunk hallható, látható választ: hol szökött meg Karádi Katalin vagy Páger Antal? Merrefelé találhatók a halomsírok? Mely településeket hívják  hűséges falvaknak, és miért? Megtekinthető a dombtetőn álló (kertszomszéd)  300 éves Mária-kápolna is, ahonnan egy kilátópontról pazar panoráma tárul fel Felsőcsatár és a Kőszegi-hegység felé. Szó esik a híres "csatári kőről" és bányászatáról, a Vas-hegy magyar és osztrák oldaláról, a szomszédos Vaskeresztesről és annak közismert boráról. Szerencsés esetben ez utóbbi kóstolható is a Sándor borozó (vagy ahogy a szomszédok nevezik: Sándor Buschenschank) falai között...

Opening hours

Nyitva:

 • március 1. - október 31.: minden nap 10:00 - 19:00

Fee:

Jegyárak:

 • felnőtt: 1300 Ft
 • diák, nyugdíjas: 1000 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, kérjük, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
Kálmán Gombos
Updated: February 19, 2020

Public transport

 • Tömegközlekedéssel csak Felsőcsatár érhető el: a Szombathelyről induló távolsági autóbusz-járatokról a Felsőcsatár, Glavica nevű megállónál kell leszállni.

Getting there

 • A buszmegállótól a Z+ jelzésen kell elindulni nyugati irányba (kb. 300 méter), majd balra, a Z jelzésre kanyarodunk. A Pinka-híd után (újabb 300 méter megtétele után) a Z jelzés jobbra letér a Pinka-szurdokba. Mi viszont maradunk az aszfaltos úton, és azon 500 méter emelkedés után jobbra fordulunk (itt tábla is jelzi a múzeumot). További 600 méter után érkezünk a borozó és a múzeum épületéhez.

Parking

 • A múzeum Szombathely felől a 89-es úton közelíthető meg (18 km). Narda felé kell letérni, majd azon áthaladva jutunk Felsőcsatárra. A faluba érkezés után (a boltnál) azonnal jobbra kell letérni, majd végighajtani, ki a faluból. A Pinka-híd után kb. 500 méterre jobbra letérünk (itt tábla is jelzi a múzeumot). További 600 méter után érkezünk a borozó és múzeum épületéhez. Az ingyenes parkoló vele szemben található.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Vasfüggöny Múzeum az osztrák-magyar határon

Szőlőhegy Hrsz. 1033.
9794 Felsőcsatár
Phone +36 30 564 2657

Qualities

Place to visit Families