Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Museum

Munkácsy Emlékház, Békéscsaba

Museum · The Puszta and Lake Theiss
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  / A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  Photo: Rappay Balázs, funiQ.hu
 • A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  / A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  Photo: Rappay Balázs, funiQ.hu
 • A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  / A békéscsabai Munkácsy Emlékház
  Photo: Rappay Balázs, funiQ.hu
Map / Munkácsy Emlékház, Békéscsaba

Munkácsy Mihály gyermekéveit békéscsabai rokonánál töltötte. 1994-ben adták át az Emlékházat, ahol életével dokumentumok és fénymásolatok segítségével ismerkedhetünk meg, munkásságáról pedig 21 eredeti alkotásából - köztük vázlatok, tanulmányalakok, szalonképek, portrék - szerezhetünk átfogó képet.

A 8 évesen megárvult Munkácsy Mihály 1852-ben Békéscsabára került anyai nagybátyjához, Reök Istvánhoz. Békéscsabára testvérei közül csak Gizella került, akit Reök Sarolta és Steiner Jakab nevelt fel. Steinerék 1850-ben adták el a kúriát Omaszta családnak, amely dinasztia közel száz éven keresztül lakta a házat. Bútoraikat, tárgyaikat megőrizte az evangélikus egyház: az ezekből összeállított szobabelsők tájékoztatnak a századforduló Békéscsabájának kisnemesi, polgári világáról.

Munkácsy 11 éves korában Lángi Mihály békéscsabai asztalosnál kezdett el inaskodni, aki azonban rosszul bánt vele. Inasévei letelte után Aradra költözött. Ezt követően 1865-66-ban élt egy fél évet Békéscsabán, ahol megrendelésekre készített portrékat. Ebben az időszakban készültek például a Húsvéti locsolkodás, a Vidovszky János és felesége arcképe, valamint a Búsuló betyár és az Estebéd pusztán című olajképei.

1866 elején a békéscsabai nagyvendéglőben lépett fel, Szigligeti Ede A mama című vígjátékában alakította Berky Ákost. 1874-ben házasságot kötött Cécile Papier-vel, de Marches báró özvegyével. Nászútjuk első állomása Pest volt, utána pedig Békéscsabára indultak, hogy Munkácsy ismerőseit és rokonait meglátogassák. Itt műtermet rendezett be, ekkor készült a Kukoricás, a Poros út I. és a tanulmányok a Falu hőséhez. Elkészült a Zálogház végleges változata is, majd a Persely előtt és a Leány a kútnál című képek. A Salonban kiállította a Zálogházat.

Munkácsy az 1894-es évben járt utoljára Békéscsabán. Rokonai, Reök Sarolta és Steiner Jakab építették fel 1840-ben azt a 8 szobás klasszicista kúriát, amelyben a magyar festő születésének 150. évfordulóján, 1994-ben alakították ki a Munkácsy Emlékházat. Az itt látható, a festő különféle alkotói korszakait bemutató 21 eredeti Munkácsy-képet a Magyar Nemzeti Galéria anyagából kapta kölcsön az Emlékház, míg a város tulajdonát képező 9 Munkácsy-művet a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum őrzi.

Az épület alatt pince húzódik, ahol hangulatos borkóstolókat rendeznek. A hátsó épületben pedig korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki, ahol Munkácsy Mihály művészetét, a 19. század nemesi-polgári életmódját dolgozzák fel élményszerűen.

Opening hours

Nyitvatartás

Hétfőn zárva.

Szeptember 1.-május 31.:

 • kedd-péntek: 9:00-17:00
 • szombat-vasárnap: 10:00-16:00

Június 1. - szeptember 30.

 • kedd- vasárnap: 10:00-18:00

Fee:

Belépőjegyek :

 • Felnőtt: 600 Ft 
 • Diák, nyugdíjas: 300 Ft
 • 20 fő feletti csoportoknak kedvezmény: 300 Ft/fő
 • 6 év alatt, 70 év felett, pedagógusok, ICOMOS és újságíró igazolvánnyal rendelkezők, sérült embertársaink és kísérőik: ingyenes.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz,kérjük írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: September 02, 2019

Public transport

 • A helyi busszal a Békéscsaba, Kórház megállóig menjünk.

Getting there

 • A buszmegállótól a központ felé sétálva 10-20 métert elérjük az Emlékház kapuját.

Parking

 • Az út szemközti oldalán, vagy a Gyulai út híd felőli részén tudunk parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Munkácsy Emlékház, Békéscsaba

Gyulai út 5. 
5600 Békéscsaba
Phone +36 66 442 080

Qualities

Place to visit Handicapped accessible Families Bad weather tip