Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Museum

Csillagvár, Balatonszentgyörgy

Museum · Balaton
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A balatonszentgyörgyi Csillagvár
  / A balatonszentgyörgyi Csillagvár
  Photo: Fazekas Gábor, funiQ.hu
 • A középkori életet bemutató panoptikum a balatonszentgyörgyi Csillagvárban
  / A középkori életet bemutató panoptikum a balatonszentgyörgyi Csillagvárban
  Photo: Fazekas Gábor, funiQ.hu
 • Huszármúzeum a balatonszentgyörgyi Csillagvárban
  / Huszármúzeum a balatonszentgyörgyi Csillagvárban
  Photo: Fazekas Gábor, funiQ.hu
 • Régi használati tárgyak a balatonszentgyörgyi Csillagvárnál
  / Régi használati tárgyak a balatonszentgyörgyi Csillagvárnál
  Photo: Fazekas Gábor, funiQ.hu
 • A balatonszentgyörgyi Csillagvár
  / A balatonszentgyörgyi Csillagvár
  Photo: Fazekas Gábor, funiQ.hu
Map / Csillagvár, Balatonszentgyörgy

A világon egyedülálló, csillag alaprajzú épületben ma múzeumot találunk, ahol a középkori élet szereplőit láthatjuk valósághű ábrázolásban. A valaha vadászkastélynak épült vár ma rengeteg programnak ad otthont.

A Balatontól és Balatonszentgyörgytől délnyugatra, erdős domboldalban helyezkedik el a Festeticsek egykori vadászvára. A világon egyedülálló, csillag alaprajzú épületben ma múzeumot találunk, ahol két állandó kiállítás is vár ránk: a huszármúzeum és a középkori életpanoptikum.

A vár központi helyiségében egy több mint 30 méter mély kút található, mellette a kapitány-, az őr- és pihenő szobák, a füstös konyha. Itt kapott helyet a középkori életet bemutató panoptikum. A falusi pappal vitázó várkapitány, a lakomázó vitézek, az őrséget teljesítő katonák, az éppen fogat húzó falusi kovács és a konyhán serénykedő asszonyok mind valósághű ábrázolásban szerepelnek.

A görögkereszt alaprajzú kazamatákban (pincerendszerben) kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum. A közel 150, egyenként 80 cm magas huszár egykori könnyűlovasságunk díszes viseletét jeleníti meg, de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat is, a sort pedig az I. világháború katonái zárják.

A régi feljegyzések alapján kiderült, hogy a Csillagvár az 1820-as években épült, Festetics László gróf vadászkastélyának, régi várakat idéző preromantikus stílusban. Majd még ebben az évtizedben árokkal és magas sánctöltéssel vették körül az épületet, amely így már leginkább egy középkori végvárhoz hasonlított. Az épületet 1957-ben műemléki védelem alá helyezték; falain a régi paraszti élet mindennapi használati tárgyait láthatjuk.

A közel 1,5 hektáros területen 2006-tól művészeti alkotótáborokat indítottak, amelynek alkotásait is megcsodálhatjuk a parkban. Az egykori grófi istállóban ma csárdát találunk, és egy kovácsműhely is vár ránk a parkban, ahol mi magunk is megpróbálkozhatunk a nekünk tetsző tárgyak elkészítésével.

A szabadtéri színpadon a „Csillagvári Esték” rendezvénysorozatát is megtekinthetjük. A Csillagvárban lovaskocsizhatunk, lovagolhatunk, kipróbálhatjuk az íjászatot és a dobócsillagozást. Az Állatudvarban hazánkban őshonos állatokat és honosított fajokat egyaránt találunk, így simogathatunk és etethetünk kecskéket, racka- és merinói juhokat, magyar fajta baromfikat, nyulakat, magyar tarka tehenet és egy mosómedve mindennapjaiba is bepillantást nyerhetünk. A ragadozók világával egy solymászbemutató keretében ismertetnek meg bennünket, ahol láthatjuk a madarak mozgását, felrepülését és leszállását, valamint meg is érinthetjük ezeket a csodás madarakat és egy közös fotót is készíthetünk velük.

A környezet tökéletes hangulatához a szalonnasütés illik, erre is lehetőségünk van a Csillagvár parkjában, de bográcsozhatunk is, ha inkább egy paprikás krumplira vágynánk. A helyszínen tűzrakót, fát, edényeket, sőt még alapanyagot is biztosítanak számunkra. És amíg az étel készül, a gyerekek jót játszhatnak a fából készült mászókán, hintán, libikókán és a többi játszótéri játékon. A múzeumot Koroncz Ilona, Túri Török Marcell és Túri Török Tibor alapították, utóbbi egyébként Keszthely számos múzeumának is alapítója, tulajdonosa.

Opening hours

 • Április, szeptember, október: 10:00 - 16:00
 • Május - augusztus: 10:00-18:00

Fee:

 • Felnőtt: 900 Ft
 • Diák (4-14 év), nyugdíjas: 700 Ft
 • Családi (2 felnőtt, 2 diák): 2900 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 márciusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: 2019-04-05

Public transport

 • A Szőkedencs felől közlekedő buszról a Balatonszentgyörgy, téglagyár megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállóból a P jelzést követve induljunk a téglagyár felé a Csillagvár utcán. Egy jobb-, majd egy balkanyar után, 800 méter múlva érkezünk a várhoz. 

Parking

 • A Csillagvár előtt van parkoló.
Arrival by train, car, foot or bike

Community

 Comment
outdooractive.com User
Publish

Csillagvár, Balatonszentgyörgy

Irtás dülő 
8710 Balatonszentgyörgy
Phone +36 30 593 3855

Qualities

Place to visit Families