Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Monument

Váci diadalív

Monument · Budapest und Umgebung
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • /
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu

Hazánk egyetlen diadalíve Mária Terézia látogatásának alkalmából épült 1764-ben, Migazzi Kristóf Antal váci püspök megbízásából. A hagyomány úgy tartja, hogy Mária Terézia, mivel a kapu csak 5 hónap alatt készült el, áthajtás helyett inkább megkerülte gyalog.

Amikor 1764-ben Mária Terézia hajóval érkezett a Dunán a pozsonyi országgyűlésről, a váci nemesség lóháton, díszmagyarba öltözve várta a vendégeket. A hajó megérkezését ágyúlövés jelezte. A hagyomány szerint azonban, amikor a királynő megtudta, hogy a Diadalív mindössze öt hónap (egyes források két hetet emlegetnek) alatt készült el, nem mert áthajtatni alatta, hanem kiszállt, és gyalog sétált el mellette.

Az Isidore Canevale osztrák építész által tervezett, és  a helyiek által egyszerűen csak Kőkapunak hívott műemlék magassága 20 méter, szélessége 12, vastagsága pedig 4 méter. A magaslat oldalain csőrükben virágfüzért tartó sasok ülnek, a homloklapon pedig az uralkodóház tagjainak körbezárt domborművű képei között feliratos márványtáblák vannak elhelyezve.

Északi oldalán Mária Terézia és Ferenc császár mellképe, a város felé eső oldalán pedig Ferdinánd és Miksa főherceg, valamint II. József és II. Lipót képe látható.

A Kőkapunak még két legendás történést tulajdonítanak: egy évre a kapu felállítása után, azon a napon, amikor Ferenc császár Innsbruckban meghalt, a váci Kőkapu falába illesztett medalionját a mennykő leütötte. Ugyanezen a napon történt Bécsben, hogy a Szt. István templomban miséző Migazzi püspök fejére esett az oltár nagy feszülete.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: March 25, 2019

Public transport

 • Busszal a Vác, Rákóczi tér megállóig menjünk.

Getting there

 • A buszmegállóból a Füredi Mihály utcába forduljunk be, és a Köztársaság útra kiérkezve már látni is fogjuk az előttünk magasodó diadalívet.

Parking

 • Az építmény környékén, az utcán tudunk parkolni. 

Coordinates

Geographic
47.783696, 19.122129
UTM
34T 359337 5293966
what3words 
///decoder.famines.present
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Váci diadalív

 Vác

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images