Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Monument

Úttörővasút emlékhely, Dunaújváros

Monument · Pannonien · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Muki, a helyi úttörővasút első mozdonya Dunaújvárosban
  / Muki, a helyi úttörővasút első mozdonya Dunaújvárosban
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tökéletes kulisszák az egykori szocialista mintaváros úttörővasútjának emlékhelye mögött
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Az elsőként megépült Széchenyi-hegyi Úttörővasutat követően az országban számos városban épületek hasonló kisvasutak, bár általában szerényebb formában, mint a Budai-hegységben. Természetesen a szocialista iparváros, Sztálinváros (a mai Dunaújváros) sem maradhatott ki ebből a sorból.

Először 1957-ben merült fel egy úttörővasút építésének gondolata a szocialista mintavárosban, amit hamar tettek követtek: 1958 áprilisában megkezdődött az építkezés. „Szerdán délután négy órakor a Vidám Park bejáratánál megkezdődött az úttörővasút útvonalának földmunkája. Nem volt ünnepi beszéd, sem egyéb más ünnepi külsőség. (…) Vidáman, jókedvűen folyt a munka, mindenki úgy érezte, hogy egy kevés társadalmi munkával hozzájárult a gyermekeink örömére épülő úttörővasút elindításához.” – számolt be a helyi újság az eseményről.

Május 1-én át is adták a 600 milliméter nyomtávolságú pálya első, 550 méter hosszú szakaszát, melyen az Ózdi Kohászati Üzemből érkezett kis gőzös, az emlékhelyen kiállított Muki, azaz a 285,001-es húzta kezdetben két kocsiját. Ismét a helyi újság beszámolója következik, egy rövidke részlet Csanádi György közlekedés- és postaügyi miniszterhelyettes beszédéből: „Ez a kis vasút legyen jelképe annak, hogyan képzeljük el szocialista társadalmunkban az ifjúság nevelését. Kívánom tőletek, hogy ennél a kisvasútnál játszva és dolgozva szeressétek meg a munkát!”

A gyermekeket az éppen uralkodó ideológia valószínűleg kevéssé érdekelte, annál inkább örülhettek annak, hogy augusztus 20-ra elkészült a teljes, mintegy két kilométer hosszú kisvasút, amelyen a Vidámparktól a Ságvári-kilátóig lehetett utazni. A kis gőzös mellett egy motorvonatra hajazó külsőt kapott bányamozdony teljesített szolgálatot a vonalon négy évig, amikor is a pálya nyomtávbővítésen esett át, 760 milliméteresre építették át. Ekkor érkezett két motorkocsi a kisvasútra: a Szabolcs gyorsmotorkocsi a balsai Tisza-híd 1944-es felrobbantásáig Nyíregyháza és Sárospatak között biztosított gyors eljutást, a Kis Piri pedig a budapesti Úttörővasútról érkezett. Minden kisvasutak igáslovát, a C50-es sorozatot a 3771-es pályaszámú mozdony képviselte (ma Lillafüreden C02,408-as pályaszámon üzemel).

A dunaújvárosi úttörővasút 1976-ig üzemelt, a motorkocsik 1987-ben kiégtek, a kis gőzmozdony pedig a városi parkban várta sorsa jobbra fordulását.

2014-ben Orosz Csaba tűzoltóparancsnok vezetésével kezdődött a jármű felújítása, amellyel nyár végére el is készültek, és szeptember 2-án felavatták a ma is látható kis emlékhelyet, amely egyben a városi Szocreál Tanösvény egyik állomása is.

Open from

open today
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Sunday00:00–24:00

Price:

Ingyenesen látogatható

outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: April 06, 2020

Public transport

 • A helyi és helyközi autóbuszjáratokról a Dózsa mozi megállóhelynél kell leszállni.

Getting there

 • A Dózsa mozi megállótól néhány tíz méterre, a Vasmű út és a Kossuth Lajos utca sarkánál található az emlékhely.

Parking

 • A Kossuth Lajos utcán vagy a Vasmű úton lehet parkolni a közelben.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Úttörővasút emlékhely, Dunaújváros

Vasmű út 
2400 Dunaújváros

Special features

Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images