Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Monument

Úttörővasút emlékhely, Dunaújváros

Monument · Pannonia · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Muki, a helyi úttörővasút első mozdonya Dunaújvárosban
  / Muki, a helyi úttörővasút első mozdonya Dunaújvárosban
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tökéletes kulisszák az egykori szocialista mintaváros úttörővasútjának emlékhelye mögött
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bár a szemafor szabadot jelez, 1976-ben elment az utolsó vonat a dunaújvárosi úttörővasúton
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Az elsőként megépült Széchenyi-hegyi Úttörővasutat követően az országban számos városban épületek hasonló kisvasutak, bár általában szerényebb formában, mint a Budai-hegységben. Természetesen a szocialista iparváros, Sztálinváros (a mai Dunaújváros) sem maradhatott ki ebből a sorból.

Először 1957-ben merült fel egy úttörővasút építésének gondolata a szocialista mintavárosban, amit hamar tettek követtek: 1958 áprilisában megkezdődött az építkezés. „Szerdán délután négy órakor a Vidám Park bejáratánál megkezdődött az úttörővasút útvonalának földmunkája. Nem volt ünnepi beszéd, sem egyéb más ünnepi külsőség. (…) Vidáman, jókedvűen folyt a munka, mindenki úgy érezte, hogy egy kevés társadalmi munkával hozzájárult a gyermekeink örömére épülő úttörővasút elindításához.” – számolt be a helyi újság az eseményről.

Május 1-én át is adták a 600 milliméter nyomtávolságú pálya első, 550 méter hosszú szakaszát, melyen az Ózdi Kohászati Üzemből érkezett kis gőzös, az emlékhelyen kiállított Muki, azaz a 285,001-es húzta kezdetben két kocsiját. Ismét a helyi újság beszámolója következik, egy rövidke részlet Csanádi György közlekedés- és postaügyi miniszterhelyettes beszédéből: „Ez a kis vasút legyen jelképe annak, hogyan képzeljük el szocialista társadalmunkban az ifjúság nevelését. Kívánom tőletek, hogy ennél a kisvasútnál játszva és dolgozva szeressétek meg a munkát!”

A gyermekeket az éppen uralkodó ideológia valószínűleg kevéssé érdekelte, annál inkább örülhettek annak, hogy augusztus 20-ra elkészült a teljes, mintegy két kilométer hosszú kisvasút, amelyen a Vidámparktól a Ságvári-kilátóig lehetett utazni. A kis gőzös mellett egy motorvonatra hajazó külsőt kapott bányamozdony teljesített szolgálatot a vonalon négy évig, amikor is a pálya nyomtávbővítésen esett át, 760 milliméteresre építették át. Ekkor érkezett két motorkocsi a kisvasútra: a Szabolcs gyorsmotorkocsi a balsai Tisza-híd 1944-es felrobbantásáig Nyíregyháza és Sárospatak között biztosított gyors eljutást, a Kis Piri pedig a budapesti Úttörővasútról érkezett. Minden kisvasutak igáslovát, a C50-es sorozatot a 3771-es pályaszámú mozdony képviselte (ma Lillafüreden C02,408-as pályaszámon üzemel).

A dunaújvárosi úttörővasút 1976-ig üzemelt, a motorkocsik 1987-ben kiégtek, a kis gőzmozdony pedig a városi parkban várta sorsa jobbra fordulását.

2014-ben Orosz Csaba tűzoltóparancsnok vezetésével kezdődött a jármű felújítása, amellyel nyár végére el is készültek, és szeptember 2-án felavatták a ma is látható kis emlékhelyet, amely egyben a városi Szocreál Tanösvény egyik állomása is.

Opening hours

open today
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Sunday00:00–24:00

Fee:

Ingyenesen látogatható

outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: February 05, 2020

Public transport

 • A helyi és helyközi autóbuszjáratokról a Dózsa mozi megállóhelynél kell leszállni.

Getting there

 • A Dózsa mozi megállótól néhány tíz méterre, a Vasmű út és a Kossuth Lajos utca sarkánál található az emlékhely.

Parking

 • A Kossuth Lajos utcán vagy a Vasmű úton lehet parkolni a közelben.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Úttörővasút emlékhely, Dunaújváros

Vasmű út 
2400 Dunaújváros

Qualities

Families