Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Lookout Tower

Ranzinger-kilátó

· 2 reviews · Lookout Tower · Gerecsei Tájvédelmi Körzet
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Ranzinger-kilátó alulnézetből
  / A Ranzinger-kilátó alulnézetből
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Ranzinger-kilátóból
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Ranzinger Vince-kilátó Tatabányáról nézve
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Ranzinger-kilátó csörlője
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tatabánya, a turul és a Ranzinger-kilátó
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kora tavaszi látkép a Ranzinger-kilátóból az M1-es autópálya és Tatabánya felé
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

A Tatabánya feletti ikonikus Turul-emlékműtől 15-20 percnyi kényelmes sétával érjük el a Ranzinger-sétányon az eredetileg bányászati felvonóként szolgáló, különleges formájú kilátót. A 366 méter magas Csúcsos-hegy oldalában egy ketrecből szemlélhető az egyedi, Turullal, várral, hegyvonulatokkal és végtelenbe nyúló síkkal tarkított, „zajos” panoráma.

A kilátó

Az egykori XII/A akna felvonójából átalakított kilátót 1980-ban adták át a Tatabánya felett magasodó Csúcsos-hegyen; ekkor még egyszerűen Bányász-kilátónak nevezték az építményt. Jóval később, 2008 szeptemberében egy nagyszabású felújítást, biztonsági és szerkezeti megerősítést követően, a bányásznapon keresztelték át Ranzinger-kilátóra Ranzinger Vince néhai bányamérnök tiszteletére.

A 30 méter magas, 156 lépcsőből álló fémszerkezet tetejéről délnyugati irányban az alattunk elterülő Tatabánya iparvárosának panelrengetegére látunk rá; a lakott terület szélén áthúz a végtelenben nyúló, még innen, a távolból is zajosnak hangzó M1-es autópálya aszfaltcsíkja. Északnyugat felé könnyen kiszúrhatjuk a tatai Öreg-tavat a partján álló várral. Ha településeket keresünk, a tatai vár vonalában, kicsit közelebb hozzánk Vértesszőlőst, távolabb Komáromot fedezhetjük fel. Déli irányba Oroszlány, délkelet felé Óbarok látszik. Északkeleti irányban a Gerecse déli szélének erdőit láthatjuk; délre ebből emelkedik ki a Turul-szobor. A szemlélődés élményén némileg ront, hogy a szűk kalitkából csak a védőrácsokon át kukucskálhatunk ki, de legalább biztonságban érezhetjük magunkat a magasban.

A névadó bányamérnök, Ranzinger Vince a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaság – avagy a MÁK Rt. – bányaigazgatója számtalan ötlettel, találmánnyal, műszaki újítással segítette elő a helyi bányászat fejlődését. Nevéhez fűződik például az iszapolásos technológia, ami nagy mértékben modernizálta a szén kitermelését. A kilátó tövében egy faragott kőben két emléktáblát találunk; az egyiken a névadó arcképét is felfedezhetjük.

A bányászok és a sújtólég

1978 februárjában egy sújtólég-robbanás huszonhat helyi szénbányász életét követelte a XII/A jelű Vadorzó-aknában; hat közülük örökre eltűnt, holttestüket sosem találták meg a romok alatt. A műszakból mindössze 19-en jutottak a felszínre. Ezekben az időkben a legtöbb munkahelyi balesetet a bányaszerencsétlenségek okozták – emiatt 2008-ban a katasztrófában megsérült és meghalt dolgozók tiszteletére február 16-át, a robbanás napját a Bányász Hősök Napjává nyilvánította Tatabánya Önkormányzata.

A sújtólég elsősorban a feketeszén-bányászatra jellemző, de barnaszén-, lignit-, érc- és sóbányákban is gyakori. A jelenség okozója a színtelen, szagtalan metángáz, amely a levegővel robbanóelegyet alkot. A katasztrófához elég egy meghibásodott, szikrát adó villanyvezeték, bár előidézheti a kőzet robbantásakor keletkező szikra  vagy nyílt láng is. A sújtólég hirtelen, erős lökéshullámot hoz létre. Megváltozik a nyomás, drasztikusan csökken a hőmérséklet, az oxigén mennyisége szinte nullára esik vissza – aki túléli ezeket a körülményeket, nem fullad meg a felkavart portól és a mérgező gázoktól, az a lángoló szénporon át menekülhet a szűk járatok gyilkos szorítása elől. Az ilyen típusú katasztrófák megelőzése két fontos dolgot követelt: meg kellett akadályozni a metángáz felhalmozódását, és ki kellett zárni, hogy bármi meggyújtsa a robbanóelegyet.

A katasztrófa után a munkálatokból kivont aknatoronyból alakították ki a hegytetőn álló kilátót, amely eredeti funkciójában egy ketrecszerű szerkezetet, a kast engedte le és fel – ebben „közlekedtek” a bányászok a föld alatti üregek és a felszín között. Az óriási kerékhez, melyen átvetették a kast tartó köteleket, mi is felmászhatunk, közelről szemügyre vehetjük.

A környék

Érdemes felkeresni a PΩ jelzésen a Szelim-barlangot, attól déli irányba a város felett szárnyait széttáró, ikonikus Turult, és mögötte néhány lépésnyire a Gerecse Kapuja Látogatóközpontot. A kilátótól észak felé indulva a P▲, majd a P● jelzésen félórányi sétával a János-forráshoz jutunk. A Turultól a város felé vezető lépcsősoron érhetjük el a Kő-hegy oldalába kiépített via ferrata útvonalakat, amiket kizárólag megfelelő felszereléssel tudunk végigjárni.

A Turultól 419 lépcsőfok vezet le Tatabányára. Ha a bányászok életébe is szeretnénk betekinteni, feltétlenül menjünk el a Bányászati Múzeum ipartörténeti skanzenébe! A városban érdemes felkeresni a Tatabányai Múzeumot is, ez a megye 19-20. századi ipar- és társadalomtörténetét mutatja be.

Open from

Egész évben szabadon látogatható. 

Price:

Ingyenes.
outdooractive.com User
Author
Eszter Szabó
Updated: March 26, 2020

Public transport

 • A távolsági buszról a Tatabánya, Főtér nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Vonattal is érkezhetünk Tatabánya vasútállomására. 

Getting there

 • A buszmegállóból északi irányba induljunk a Komáromi utcán a P● jelzéseken, majd 250 méter múlva forduljunk jobbra az Álmos vezér utcára, ahonnan a P jelzések 1,3 km sétával az Öreg-hegyre vezetnek bennünket. Innen a P▲ jelzésre térve jutunk a kilátóhoz (összesen 2,5 km).
 • A vasútállomásról a sínekkel párhuzamosan futó Jedlik Ányos utcáról térjünk a rá merőleges Mozdony utcába! Ennek végén, a forgalmas 1-es utat keresztezve már láthatjuk a P jelzéseket, melyeket a hegytetőig kell követnünk. Itt a P▲ jelzésre váltva érünk a kilátóhoz (összesen 2,6 km).
 • A parkolóból északi irányba induljunk a P▲ jelzésen, ez a kilátóhoz vezet (1,3 km).

Parking

 • Tatabányán a Panoráma úton juthatunk autóval a kilátó közelébe.
 • Az út végén tágas, ingyenes parkolóban hagyhatjuk a járművünket. 

Coordinates

DD
47.596830, 18.408494
DMS
47°35'48.6"N 18°24'30.6"E
UTM
34T 305189 5274745
w3w 
///resistor.layover.disclose
Arrival by train, car, foot or bike

Routes through this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
7.7 km
2:25 h
312 m
312 m
8.4 km
2:45 h
394 m
394 m
16.7 km
5:10 h
587 m
587 m
20.8 km
3:00 h
664 m
664 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

4.5
(2)
Zsuzsanna Pápai
July 12, 2020 · Community
A kilátás nagyon szép. A kilátó teljesen biztinságos. Nem tetszett, hogy feldele/lefele nagyon szűk a lépcső. Egyszerre csak egy ember fél el. A lépcsőfokok nagyon keskenyek. Nagylábuaknak figyelni kell.
show more
2020. július 12., vasárnap 20:11:30
Photo: Zsuzsanna Pápai, Közösség
2020. július 12., vasárnap 20:12:09
Photo: Zsuzsanna Pápai, Közösség
Szilárd Szabó
May 30, 2020 · Community
Óriási, muzeális egy monstsum, amire különleges élmény felmenni és abban a magasságban körbenézni. Térirszonyos túrázók számára kihívás, de bátorság, érdemes! 💚
show more
2020. május 30., szombat 1:03:53
Photo: Szilárd Szabó, Közösség
2020. május 30., szombat 1:04:33
Photo: Szilárd Szabó, Közösség
2020. május 30., szombat 1:04:59
Photo: Szilárd Szabó, Közösség
2020. május 30., szombat 1:05:08
Photo: Szilárd Szabó, Közösség
2020. május 30., szombat 1:05:31
Photo: Szilárd Szabó, Közösség
2020. május 30., szombat 1:05:48
Photo: Szilárd Szabó, Közösség

Photos from others

+ 4

Ranzinger-kilátó

külterület 
 Tatabánya

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 4 Routes nearby
Hiking Trail · Nyugati-Gerecse

A Turul szárnyai alatt

moderate open
7.7 km
2:25 h
312 m
312 m
A Gerecse Tatabányával közvetlenül szomszédos részét járjuk be ezzel a rövid kirándulással. Útvonalunkon érintünk kilátót, bekukkantunk a Szelim ...
5
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Nyugati-Gerecse

Keresztül a Gerecse Kapuján

moderate open
8.4 km
2:45 h
394 m
394 m
2
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Nyugati-Gerecse

A magyar turultól a német gyöngyszemhez

moderate open
16.7 km
5:10 h
587 m
587 m
Egész napos kirándulásunkon betekintést nyerünk a Gerecse jellegzetes tájformáinak egy részébe, megismerkedünk élővilágával, kőzeteivel, és közben ...
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Gerecsei Tájvédelmi Körzet

Turul Trail

moderate
20.8 km
3:00 h
664 m
664 m
2019. október 12-én rajtol a legújabb "instant" teljesítménytúra. A Turul-szobortól induló kör a Gerecsében kínál lehetőséget túrázóknak és ...
2
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 4 Routes nearby