Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Lookout Tower

Padkűi kilátó

Lookout Tower · Keszthelyi-fennsík
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Padkűi kilátó
  / A Padkűi kilátó
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Padkűi kilátó teraszán
  / A Padkűi kilátó teraszán
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Látkép a Padkűi kilátóról a Balaton felé
  / Látkép a Padkűi kilátóról a Balaton felé
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Padkűi kilátó felé
  / A Padkűi kilátó felé
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Látkép a Padkűi kilátóból
  / Látkép a Padkűi kilátóból
  Photo: Báthory Péter, funiQ
 • A Büdöskúti pihenőtől a Padkűi kilátóig vezető út
  / A Büdöskúti pihenőtől a Padkűi kilátóig vezető út
  Photo: Báthory Péter, funiQ
 • / Látkép a Padkűi-kilátóból a Balaton felé. Szemközt a Balatongyörök fölötti Garga-hegyen álló Bél Mátyás-kilátó tornya látszik
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Turista emlékmű a Padkűi-kilátó alatt
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Látkép a Padkűi-kilátóból
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

A Keszthelyi-hegység déli részén, a 408 méter magas Pad-kövén áll a Padkűi kilátó, ahonnan csodás panoráma nyílik a Keszthelyi-hegység erdővel borított domborulatira és a Balatonra. A kilátó a Vállusról induló, érdekes látnivalókat érintő Medvehagyma tanösvény legdélibb pontja.

A korábban a Pad-kő dombon állt magasles körül olyan magasra nőttek a fák, hogy terebélyes lombkoronájuktól szinte semmi nem látszott a környező tájból. A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán” című pályázati projekt segítségével sikerült a Bakonyerdő Zrt.-nek megvalósítani az új kilátót.

A projekt keretein belül épült ki a Medvehagyma tanösvény, amely Vállust köti össze a tanösvény legdélibb pontjával, a Padkűi kilátóval, és a környék számos látnivalóját, izgalmas pontját érinti.

A Keszthelyi-hegység számtalan kilátója közül a Padkűi áll a legmagasabban, ezért a dolomit-tetőn álló építményből csodás panoráma tárul elénk. A környék erdős dombjai, a szomszédos kilátó, dél felé nézve pedig a Balaton nyugati része, a Keszthelyi-öböl, sőt tiszta időben a somogyi partok is látszanak.

A Bakonyi Attila építész tervezte kilátó erdei- és vörösfenyőből épült, magassága 18,9 méter, kilátószintje pedig 12,6 méter magasan van, amelyhez szép, fa csigalépcső vezet fel. A kilátót 2015. július 1-én adták át, azóta várja a kirándulókat. A Padkűi kilátó melletti kis tisztáson a Zala megyei turisták három kopjafát állítottak fel a megye kiváló túrázóinak emlékére. Középen áll dr. Jakabfi Rudolf természetjárónak, a Zala Megyei Természetbarát Szövetség egykori elnökének kopjafája. Két oldalán zalai természetjárók kopjafája, amelyeken kis fém táblák emlékeztetnek az elhunytakra. Közöttük a legfiatalabb Buruczky Ferenc meteorológus, aki 29 éves korában hunyt el.

A kilátó közelében található a Büdöskúti pihenő, ahonnan könnyen elérhető a Szent Miklós-forrás, a Szent Miklós kolostor romja és a Katonai kutyatemető is.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Fee:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: September 01, 2019

Public transport

 • A Tapolca és Keszthely között közlekedő busszal a Vállus, autóbusz-forduló megállóig menjünk.

Getting there

 • Vállusról a Rákóczi utcán a Z+ jelzésen induljunk el. Az elágazásnál a ZT jelzést kövessük a Büdöskúti pihenőig. Onnan a Z és S sávot kövessük, majd a Z▲ jelzés vezet fel a kilátóhoz (5,8 km, 228 m szint).
 • A Bélapi pihenőtől kicsit sétáljunk tovább, majd a tábláknál térjünk le balra. Kövessük az utat, amíg nem érünk el a Z+ jelzésig. Itt jobbra fordulunk, és egészen addig megyünk, amíg a Z▲ jelzés le nem tér jobbra. Ez vezet fel a kilátóhoz (5,2 km, 260 m szint).
 • A Nagymezőtől kövessük a K jelzést kelet felé. Egy elágazásnál a P és a S jelzést kövessük, majd amikor ezek is elágaznak, a S jelzésen folytassuk utunkat. Büdöskút előtt jobbra a ZT és a Z▲ jelzés vezet fel a kilátóhoz (4,8 km, 230 m szint).

Parking

 • Autóval a balatongyöröki Bélapi pihenőnél parkolhatunk.
 • Vagy Gyenesdiáson, a Nagymezőnél.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Padkűi kilátó

 Balatongyörök

Qualities

Place to visit