Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Lookout Tower

Oladi kilátó (Szombathely)

Lookout Tower · Nyugat-Dunántúl
Responsible for this content
MTSZ - Partner Verified partner  Explorers Choice 
 • Az oladi kilátó keleti irányból
  / Az oladi kilátó keleti irányból
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Kilátás Szombathely középső részére
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Kilátás Szombathely középső részére
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Kilátás az oladi lakótelepre
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Répce-völgyi és kisalföldi panoráma, lakóteleppel az előtérben
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Apró, sarkos ablakok: minimalista tervezés
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Lépcsősor
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner

Szombathelyen is akad egy Rózsadomb: ennek tetején áll az Oladi kilátó. Bár az elmúlt évtizedek során a környező park fái magasra nőttek, mégis ismert és közkedvelt hely. Megközelítése is egyszerű, ráadásul a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra is itt halad keresztül.

A Szombathelyi Szépítő Egyesület 1935-ben, fennállásának 50. évfordulója alkalmából egy kilátótorony építését határozta el. Nem ment könnyen: kezdetben telek-probléma és anyagi korlátok is nehezítették az építkezést. Végül egy évvel később, 1936-ban adták át az oladi városrész (korábban önálló falu) 241 méter magas dombján az új épületet. A kilátót dr. Zalai Tóth János, Szombathely egykori főmérnöke tervezte (ő készítette elő a Vasi Múzeumfalu és a Csónakázó-tó kialakítását is). Az épület vonalvezetése letisztult és visszafogott, a falak felületét csak a sarkosan kialakított ablak-párok törik meg. Magassága 12 méter, a kilátószint fedett és körben üvegezett.

Látogatása éveken keresztül 20 filléres áron volt lehetséges (gyerekeknek 10 fillér). Ez jelentős bevétel volt az Egyesületnek a komoly beruházás után. Már az első (csonka) évben több mint 1600-an látogatták, tehát a népszerűsége nem volt kérdéses.

Az épület környékét az 1960-as évek végén átformálták. Kialakítottak 12000 négyzetméter zöldfelületet, és sok-sok fát (nyolcezer erdei fenyőt és négyezer vöröstölgyet) ültettek el. Ennek a java részét a városlakók végezték el, társadalmi munkában. A fák egészséges növekedésnek indultak, és néhány évtized alatt a kilátó felső szintjét is elérték, sőt néhol meg is haladták.

A kilátás emiatt korlátozott, két helyen gyönyörködhet a látogató a panorámában. Az új oladi városrész (lakópark és lakótelep) felé nem csak a közeli házak miatt érdemes kitekinteni, a szem itt egészen a Kisalföld sík vidékéig kalandozhat. A másik - fák közötti - lehetőség elsősorban Szombathelyre fókuszál: annak északkeleti és középső részére láthatunk rá.

Az alsó szinten egy 1970-es évekből származó Magyarország térkép fogad. Az első lépcsősorok mentén, a falakon a kilátó múltja elevenedik meg egy állandó kiállítás részeként. Korabeli dokumentumok másolatai vehetők szemügyre, és itt található az 1985-ös, ötven éves évfordulós emléktábla is.

Akkor, azaz 1985-ben a kilátó egy komolyabb renováláson esett át. A nyolcvan éves évforduló alkalmából, 2015-ben pedig a Hefele Menyhért Középiskola diákjai - oktatójuk vezetésével - megszabadították az épület lábazati részét a falfirkáktól, és kívül-belül kijavították, újrafestették az első lépcsőfordulóig.

A torony jövője elsősorban az anyagiakon múlik. Lehetőség lenne felfelé újabb szinteket létrehozni, ez azonban komoly költségekkel járna. A másik megoldás a park fáinak ritkítása, visszametszése, gyérítése. Ennek a terveit 2018 végén dolgozták ki egy parképítő cég szakemberei.

Opening hours

A kilátó május 1. és szeptember 30. között minden nap 10-től 18 óráig tart nyitva.

Fee:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
Kálmán Gombos
Updated: November 13, 2019

Public transport

 • A Vasútállomástól induló, 22 jelű helyi járatos autóbuszokat célszerű leginkább választani, és a végállomásig (Kilátó út) utazni.
 • A Vasútállomástól indulnak az 5 jelű helyi járatos autóbuszok is. Ezek végállomása - az Oladi buszforduló - szintén a kilátó közelében van.

Getting there

 • Kilátó út megállótól (22-es busz) 15 métert megyünk nyugati irányba, majd ott jobbra fordulunk, 50 métert megtéve a gyalogösvényen a kilátóig.
 • Az Oladi buszforduló megállótól 500 métert megyünk a K jelzésen keleti irányba a "Kilátó szomjoltó" sörözőig. Itt jobbra, felfelé kanyarodunk, maradva a K jelzésen, amely (150 méternyi cikkcakk után) a kilátóhoz vezet.

Parking

 • A Kilátó úton - a KRESZ-t betartva - lehetséges parkolni, ingyenesen.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Oladi kilátó (Szombathely)

Kilátó út 1.
9700 Szombathely

Qualities

Place to visit Families Bad weather tip