Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Lookout Tower

Krisztina-kilátó (Dozmat)

Lookout Tower · Vas-hegy és Koszeghegyalja · open
Responsible for this content
MTSZ - Partner Verified partner  Explorers Choice 
 • Krisztina-kilátó, Dozmat
  / Krisztina-kilátó, Dozmat
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Krisztina-kilátó, Dozmat
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Egyedi feljutás a lépcsősoron
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Panoráma a Kőszegi-hegység és Dozmat felé
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Feljutás a tanösvény lépcsősorán
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Löszfal mentén
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Nem birodalmi, és nem is lépeget
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Lombok között
  Photo: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner

Különleges formájú kilátóból tekinthetünk le Dozmatra, a víztározóra és környékére a falu feletti dombról. A Krisztina-kilátó szokatlan, egyedi megoldásával juttatja a látogatót a lombkorona szintje fölé, hogy onnan kitűnő rálátást biztosítson a Kőszegi-hegység teljes vonulatára.

A Kőszegi-hegységtől délre, Szombathelytől nyugatra találhatjuk meg - kissé elrejtőzve - a rendezett, bájos kis falut, Dozmatot. A Pinka-síkság északi peremrészén járunk, de a település fölötti dombok sokakat kirándulásra csábítanak. A táj csendje, az erdők változatos szépsége és a környék varázsa mind-mind vonzó az ide érkezők számára. Ezeket egészíti ki a Krisztina-kilátó, melyet egy ideális kilátópontra álmodtak és építettek meg.

Ez a terület és a rajta fekvő erdőség magántulajdonban volt, így az önkormányzat megvásárolta. Hozzákapcsolták ahhoz a már meglévő turista-csalogató útvonalhoz, amely a község látnivalóit fűzte össze, és amely tájékoztató táblákon bemutatja az erdő élővilágát. Illés Péter helyi erdőmérnök és lokálpatrióta 2013-ban vetette papírra az első terveket, "Közjóléti létesítmény létesítése" néven. A különleges formájú kilátó építési terveit Piroska László készítette. A munka 2014 őszén indult el: elvégezték a szükséges fakitermelést és tereprendezést. Stabilizálni kellett az oda vezető utat is a szükséges elemek szállítása miatt. Az építés 2015 májusában kezdődött, az átadó ünnepség pedig még azon az őszön, novemberben zajlott le.

A kilátó 308 méter magasan áll a tengerszint felett, amihez még 11 métert tesz hozzá a kilátóterasz magassága. Gondozott környezete 1,39 hektárnyi: padok és asztalok, valamint szalonnasütő is található itt. A különleges lépcsősoron feljutva körülbelül 150°-os panorámában gyönyörködhetünk. Előbb a kis völgyben megbúvó falucska tűnik fel templomtornyával és rendezett házaival, majd az északi oldalon érkező Arany-patak és annak medre vehető ki.

Még feltűnőbb a 2019 őszén átadott víztározó és annak gátja, melynek tövében megbújik a Muzsla-forrás környéke is. Távolabb pedig minden irányban a Kőszegi-hegység (és Kőszeghegyalja) koronázza a horizontot. Balra tekintve az osztrák oldal vehető ki (szépen látszik Rohonc, azaz Rechnitz), majd a Dunántúl legmagasabb pontja, az Írott-kő., amelyen szép időben megmutatja magát a kilátó is. Jobbra tekintve a Hármashatár-hegy és a Kendig-gerinc folytatja a sort, melyek alatt felismerhetjük a Szent Vid-kápolna tornyát. Hozzánk közelebb van Bucsu, míg a hegyvonulat lábánál Velem és Cák községek tűnnek fel. Jobbra az Irány-hegy és az Óház-tető a kilátóval, majd távolabb - a völgyben - Kőszeg városa zárja a sort.

Opening hours

open today
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Sunday00:00–24:00

Fee:

A kilátó látogatása egész évben ingyenes.

outdooractive.com User
Author
Kálmán Gombos
Updated: March 13, 2020

Public transport

Szombathelyről napi 30 járat közül választhatunk, de érdemes odafigyelni:

 • Azok a járatok, melyek a Dozmat, autóbusz-váróterem nevű megállóig mennek, valójában a szomszédos Torony község szélén (a dozmati bekötőút kezdeténél) álllnak csak meg. Innen még pontosan egy kilométernyi séta a falu!
 • Ha a Dozmat, autóbusz-forduló megállóig megyünk, akkor valóban a faluba jutottunk (Dozmat, tejcsarnok néven is ismert).

Getting there

 • Ha csak a Dozmat, autóbusz-váróterem megállóig utaztunk (azaz Torony széléig), a megállótól déli irányba induljunk el. Egy kilométernyi séta után - az Arany-patak hídján átkelve - feltűnik a Dozmati Szabadidő Park, és a vele szemben induló Tölgyfa utca. Innen indul a Z▲ jelzés (és a Csodaszarvas tanösvény) a kilátóhoz. Ezen kell megtennnünk 900 métert, hogy a kilátóhoz jussunk.
 • Dozmat, autóbusz-fordulónál leszállva a tanösvény aljánál találjuk magunkat (zöld-sárga feliratos táblák jelölik). Induljunk el délkeleti irányba (a füves területen). Az ösvényre kb. 250 méterrel később becsatlakozik a P jelzés. Ezen folytatjuk útunk felfelé a zúzalékos lépcsőn: további 300 méter megtétele után a kilátóhoz érkezünk.

Parking

Szombathely felől a 89-es úton közelíthetjük meg Dozmatot. A falutábla után átmegyünk az Arany-patak hídján - és itt van választási lehetőségünk. Parkolni aszerint érdemes, hogyan szeretnénk feljutni a kilátóhoz:

 • Ha a Csodaszarvas tanösvényen (vagyis a Z▲ jelzésen) közelítjük meg, akkor a Dozmati Szabadidő Parknál célszerű megállni (itt parkoló is található). Ez az elágazásnál már jól látható a hídtól is, a bal oldalon.
 • Ha a zúzalékkal felszórt lépcsőn szeretnénk felmenni, akkor érdemes elautózni a falu főutcáján (Fiumei út) a Szabadság utca kezdetéig. Itt egy buszforduló van: ennek közelében is találunk szabályos (és ingyenes) megállóhelyet.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Krisztina-kilátó (Dozmat)

külterület 
9791 Dozmat

Qualities

Place to visit Families