Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Lookout Tower

Kisari-kilátó

Lookout Tower · Észak-Alföld · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kisari-kilátó
  / A Kisari-kilátó
  Photo: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Öreg-Túr a Kisari-kilátó közelében
  Photo: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panorámarészlet a Kisari-kilátóból
  Photo: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kisari-kilátó
  Photo: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség

Furfangos tervezésű, többfunkciós kilátót találunk az Öreg-Túr egyik kanyarulatában, közel a Fehérgyarmati-halastavakhoz. Habár a panoráma nem olyan látványos, mint egy táj fölé magasodó csúcsról, mégis megéri felkapaszkodni a tetejére.

A kilátó építését a fehérgyarmati és tivadari önkormányzat kezdeményezte 2013-ban azzal a céllal, hogy a két települést összekötő kerékpárúton egy hangulatos pihenőt hozzanak létre. A háromszintes építmény több célt is szolgál: az erre járók behúzódhatnak a tágas alsó részbe az eső elől, tarthatnak egy piknikkel összekapcsolt pihenőt, a legfelső szintről pedig szemügyre vehetik az alföldi síkvidék jellegzetességeit.

A faépület kialakításában van némi csavar: első nekifutásra gyanútlanul felsétálunk a hívogatóan széles lépcsősoron – itt azonban csak a legalsó szintig, a pihenőtérbe juthatunk. A körben elhelyezett padokon egy nagyobb társaság is kényelmesen elfér. A középső és a legfelső szintet úgy érhetjük el, ha a parkolótól egyenesen sétálva bebújunk a bejárathoz; innen kanyarog fel a csigalépcső a magasba.

A kilátás az ég felé nyújtózó lombkoronaszint miatt nem ad teljes körpanoráma-élményt, mégis hálásak lehetünk az építményért, mert a sík tájon legfejlebb drónnal lenne lehetőségünk körülnézni. A távol megcsillanó vizek közül felsejlenek az Alföld végtelenjében utakat vájó, girbegurba folyók és a nyílegyenesen keresztbe futó, mesterségesen kialakított csatornák. Látható a mellettünk elhaladó, Kisart Fehérgyarmattal összekötő út, valamint a vele párhuzamosan futó, fentebb említett kerékpárút. A közeli vízfolyás, az Öreg-Túr által táplált Tövis-Szeg-csatorna északkelet felé hálózza be a vidéket.

A környék látnivalói közül érdemes felkeresni a Kisaron található Luby-kastélyt, ahol a virágzó rózsák varázsolják mesebelivé a helyszínt, a szomszédos Nagyaron pedig megállni a híres fűzfa mellett a Túr és a Tisza összefolyásánál. Úgy tartják, hogy Petőfi, az Alföld szerelmese e lombok alatt írta meg Tisza című versét: „… ott, hol a Kis-Túr siet beléje…”

Opening hours

open today

Egész évben szabadon látogatható. 

Fee:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
Eszter Szabó
Updated: January 09, 2020

Public transport

 • A távolsági buszról a Kisar, hídfő vagy a Fehérgyarmat, Esze T. u. 30. nevű megállóban érdemes leszállni.

Getting there

 • A kisari buszmegállóból déli irányba induljunk a Fehérgyarmati úton! A kilátót a településen kívül érhetjük el 3,3 km sétával. 
 • Fehérgyarmatról északi irányba kell sétálnunk az út mentén 3,1 kilométernyit. 

Parking

 • A kilátót a Kisart Fehérgyarmattal összekötő út mellett találjuk. 
 • Az épület előtti ingyenes parkolóban hagyhatjuk az autónkat. 
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Qualities

Place to visit