Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Lookout Tower

Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Lookout Tower • Balaton
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség
 • Bél Mátyás-kilátó
  / Bél Mátyás-kilátó
  Photo: funiQ.hu
 • Bélapi-pihenő felé vezető út
  / Bélapi-pihenő felé vezető út
  Photo: Báthory Péter, funiQ.hu
 • A balatongyöröki Bélapi-pihenő
  / A balatongyöröki Bélapi-pihenő
  Photo: Báthory Péter, funiQ.hu
Map / Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

A balatongyöröki kilátók sorában csak az egyik a 221 méter magas Garga-hegyen álló Bél Mátyás-kilátó. A három szintes, fából épült kilátóból gyönyörűen belátni az előttünk elterülő Balatont, a Keszthelyi-hegység erdővel borított hullámait és a Tapolcai-medence tanúhegyeit is.

Balatongyörök szerencsés fekvésének köszönhetően a kilátók és a balatoni panoráma fővárosa is lehetne. A kilátók sorából az egyik a 221 méter magas Garga-hegyen álló Bél Mátyás-kilátó, aminek elődjét 1972-ben építették. Azt a kilátót ugyan 2001-ben még felújította a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, de 2013-ban a Bakonyerdő lebontotta, és egy teljesen új kilátót épített helyére.

A nagyon közeli és hasonló kinézetű Batsányi-kilátótól az különbözteti meg, hogy ennek csúcsos teteje van, míg a másiknak laposabb. A kilátó névadója 1684 és 1749 között élt, és mint Magyarország első tudományos igényű leírója lett ismert. A pozsonyi gimnázium igazgatójaként ő készítette el az ország első átfogó földrajzi-történelmi leírását.

A három szintes, fából épült, sátortetős kilátóból gyönyörűen belátni az előttünk elterülő Balatont, a tó nyugati medencéjét, a Keszthelyi-hegység erdővel borított hullámait, a szomszédos Batsányi-kilátót és bónuszként a szomszédos Tapolcai-medence tanúhegyeit is. A legjobb indulópont a kilátóhoz a közkedvelt kirándulóhely, a Bélapi-pihenő. Innen a sárga kereszt jelzésen indulunk el, de néhány tíz méter múlva jobbra kanyarodunk, és innen a sárga háromszög, vagy azzal párhuzamosan a Boroszlán tanösvény jelzéseit követjük a kilátóig.

 

A szerző tippje:

Balatongyörökön érdemes egy könnyű túrára felfűzni a három, csodaszép panorámát ígérő kilátót, illetve kilátópontot: a Bél Mátyás-kilátó mellett a Batsányi-kilátót és az út mentén lévő Szépkilátót semmiképp ne hagyjuk ki, ha erre járunk! Honlapunkon, illetve a Természetjáró applikációban meg is lehet terveni az útvonalat!

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Fee:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: 2019-04-04

Public transport

 • A buszról a Balatongyörök, Szépkilátó megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A Szépkilátó megállótól a büfék mellett induló turistaúton induljunk el. A jejlzés rögtön kettéválik, mi a P sávot kövessük az erdőbe. Elhaladunk az elhagyott kőfejtő mellett, majd a Szerelemdombi pihenőhelynél balra a S+ jelzésre fordulunk. A Bélapi pihenőhely előtt balra a S▲ vezet a kilátóhoz.
 • A Bélapi-pihenőtől a S▲ jelzésen kényelmes, nagyjából 800 méteres sétával jutunk el a kilátóhoz.

Parking

 • A balatongyöröki Bélapi-pihenőig lehet autóval menni. 
Arrival by train, car, foot or bike

Community

 Comment
outdooractive.com User
Publish

Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

 Balatongyörök

Qualities

Place to visit Families