Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Lake

Jenői-tó, Diósjenő

Lake · Észak-Magyarországi-medencék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Horgászok a Jenői-tavon
  / Horgászok a Jenői-tavon
  Photo: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu
 • / Tolmácsi-tó
  Photo: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu
 • / Marcus Aurelius emlékműve a Jenői-tó mellett
  Photo: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu
 • / Horgászstégek a Jenői-tavon
  Photo: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu
 • / Horgászok a Jenői-tavon
  Photo: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu

Diósjenő délkeleti részén, nyaralók között terül el a 27 hektáros horgásztó, amelyben számos halfaj él, így a Jenői-tó a horgászoknak is kedvelt pihenőhelye. A tó partján emlékművet állítottak egy 173-ban itt történt csatának, amelyet a római birodalom csapatai csak csodával határos módon éltek túl.

A község délkeleti részén terül el a Jenői-tó - vagy ahogy a helyiek nevezik Jenei-tó -, amelyet a falun átfolyó Jenői-patak táplál. Mai arculatát 1917-ben nyerte el, amelynek érdekessége, hogy nagyjából a közepénél híd vezet át rajta, ezzel kettéválasztva a tavat. A Diósjenőhöz közelebb eső felét hívják Jenői-tónak, a távolabbi részt pedig Tolmácsi-tónak.

A feljegyzések szerint 173-ban Marcus Aurelius római császár a Jenői-tó partján csatát vívott a kvádok és markomannok ellen. A germán törzsek akkoriban gyakran átcsaptak a Pannónia határát képező Dunán. Megfékezésükre és annak érdekében, hogy új területeket hódítson meg a Római Birodalom számára, a császár hadjáratot indított ellenük.

A diósjenői tónál a hadjárat során „csoda“ történt a császár csapatával: csatájuk vesztésre állt, a sereg a forróságtól és fáradtságtól már alig állt a lábán, az ellenség pedig körülzárta őket, amikor a semmiből sűrű viharfelhők keletkeztek, amiből a rómaiakra frissítő eső hullott, míg az ellenséget pusztító vihar sújtotta. A római sereg így menekült meg. Valójában természetesen nem csoda történt, a jelenség azzal magyarázható, hogy a leggyakrabban nyugat felől érkező légáramlatokat a hegylánc megemeli, és így annak közvetlen tövéhez kevesebb csapadék jut, mint a távolabbi területekre. A legendás csata emlékét a Jenői-tó partján emelt emlékmű őrzi.

A 27 hektáros diósjenői tó igen népszerű a horgászok körében, hiszen számos halfajta (törpeharcsa, keszeg, ponty, csuka, süllő, szürkeharcsa és balin) él a vizében. A partján kialakított 104 horgászállás, az éjszakai horgászás és a téli lékhorgászati lehetőség sok horgászt vonz a tóhoz.

A tó köré épült közel 250 épület miatt üdülőfalu jellegű területen ma már több, állandó ott tartózkodásra berendezett lakóházat is találunk. A Jenői-tó északi része kiépített, míg déli része, valamint a Tolmácsi-tó körül sokkal vadregényesebb a táj. A tó ugyan fürdésre nem alkalmas, de érdemes akár biciklivel, akár gyalog fölfedezni a gyönyörű, csöndes környezetben fekvő tópartot és környékét.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: March 21, 2019

Public transport

 • Vonattal a Diósjenő állomásig menjünk.

Getting there

 • Az állomástól a Szabadság utcán indulunk el, majd keresztezzük a síneket. Az utca végén a Kámor utca-Tópart út útvonalon érünk al a tóhoz (1,7 km).

Parking

 • A két tó közötti gátnál találunk parkolót, vagy a tó északi részén, a Tópart úton szabályosan parkolva hagyhatjuk az autót.

Coordinates

Geographic
47.928777, 19.065665
UTM
34T 355511 5310195
what3words 
///tadpoles.muddier.hollowed
Arrival by train, car, foot or bike

Routes through this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
59.7 km
4:30 h
385 m
385 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Jenői-tó, Diósjenő

 Diósjenő

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
Bicycle Rides · Cserhát-vidék

Tavak és kastélyok nyomában a Cserhát lankáin

moderate open
59.7 km
4:30 h
385 m
385 m
A Cserhát nyugati lankái és kisforgalmú útjai szinte csábítanak a bringázásra, ráadásul számos helyi különlegességet is érinteni lehet a hol ...
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby