Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Industrial Monument

Kerka Vízimalom Múzeum, Szécsisziget

Industrial Monument · Zalai-dombság
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A műemlék Kerka vízimalom Szécsiszigeten
  / A műemlék Kerka vízimalom Szécsiszigeten
  Photo: MTDMSz/Cartographia, funiQ.hu
 • / Kerka vízimalom Szécsiszigeten
  Photo: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / Ma múzeum és vendégház az egykori vízimalom Szécsiszigeten
  Photo: Báthory Péter, funiQ.hu

Az egykor a Szapáry–Andrássy-kastélyhoz tartozó vízimalom az utolsó megmaradt képviselője a régen a Kerka partján dolgozó 28 malomnak. A barokk malmot akkor zárták be, amikor a Kerka szabályozása folytán a folyó 200 méterrel odébb került a településtől és a malomtól. Az épület ma múzeumként üzemel.

A Kerka folyó partján régen huszonnyolc vízimalom állt, mára ezekből csak egy maradt meg épen: a szécsiszigeti vízimalom, amely egykor az Szapáry–Andrássy-kastély területéhez tartozott. A műemléki védelem alatt álló malom első írásos említése a 17. századból való, jelenlegi barokk stílusjegyeit azonban csak a Szapáry család megjelenése után nyerte el.

A 20. század elején a vízimalom három darab, öt méteres átmérővel bíró, alulcsapott vízkerékkel járt. Az alulcsapott vízkerék azt jelenti, hogy a víz, ez esetben a Kerka vize a malomkerék alatt haladt át. Egy tűzvészt követően egy hét méteres és egy másfél méteres kerék kapott helyet benne. Az 1950-es években államosították, majd korszerűsítették a vízimalmot, ekkor egy régi turbinával váltották fel a vízkerekeket. Ennek oka a község és a fűrészüzem áramellátásának biztosítása volt.

1963-ban aztán bezárták a malmot, a Kerkát ugyanis szabályozták, aminek következtében a folyó 200 méterrel keletebbre, a településen kívülre került. Az épület még egy darabig géptárolóként működött, ám aztán elhanyagolták, állapota gyors romlásnak indult.

2002-ben lett új tulajdonosa, egy építész házaspár, akik a Kerka Vízimalom Egyesület segítségével felújították az épületet, amely 2006 őszén újra megnyitotta kapuit. A kétemeletes vízimalom ma múzeumként és szálláshelyként működik. Az épület alsó szintjén a korhűen rekonstruált malom szerkezeti elemeivel, mondhatni a „szívével” ismerkedhetünk meg. A Kerka Vízimalom Múzeum második szintjén lévő kiállításon a molnárok használati tárgyai, archív fotókon pedig a zalai folyókon működő egykori vízimalmok láthatók. Emellett a felső szinteken hálószobák várják a vendégeket.

Az országos szinten is jelentős, műemléki védelem alatt álló malom talán egyszer még újra vizet fog hajtani, ugyanis a Kerka Vízimalom Egyesület azt tervezi, hogy a Kerkából átemelő zsilipek segítségével megoldják a malom vízellátását.

Opening hours

Nyitva

 • kedd-vasárnap: 9:00-17:00

Fee:

 • Felnőtt: 500 Ft
 • 14 év alatt: 250 Ft

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: February 11, 2020

Arrival by train, car, foot or bike

Routes through this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
166.1 km
11:49 h
1481 m
1488 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions & answers

Ask the first question

Got any questions regarding this content? You can ask them here.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos from others


Kerka Vízimalom Múzeum, Szécsisziget

Rákóczi Ferenc utca 1.
8879 Szécsisziget
Phone +36 20 485 9008

Qualities

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
Long Distance Cycling · Zalai-dombság

Zalai "dombérozó" kerékpártúra

February 04, 2020
difficult
166.1 km
11:49 h
1481 m
1488 m
A Göcsej, a Hetés és Dél-Zala vadregényes, erdőkben, látnivalókban – na és dombokban - bővelkedő tájait fűzi fel ez a két- vagy többnapos ...
from Ferenc Szigeti,   MTSZ - Partner
 • 1 Routes nearby