Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Historical Site

Páneurópai Piknik Emlékhely

Historical Site · Alpokalja
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Páneurópai Piknik emlékmű
  / Páneurópai Piknik emlékmű
  Photo: Petró Liza, funiQ
 • / Páneurópai Piknik emlékmű hátsó fala
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A Páneurópai Piknik emlékhely egyik emlékműve
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A vasfüggöny maradványai a Páneurópai Piknik emlékhelyen
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Kopjafa és a szabadság harangja a Páneurópai Piknik emlékhelyen
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Páneurópai Piknik emlékhely
  Photo: Petró Liza, funiQ.hu
 • / Páneurópai Piknik emlékmű
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu

Fertőrákostól északra, a határ magyar oldalán a Páneurópai Piknik eredeti helyszínén emlékpark várja az ide látogatókat. A történelmi esemény helyén egy kopjafát láthatunk, de számos más műalkotás, emléktábla, sőt, a vasfüggöny egy szakasza és egy eredeti őrtorony is áll itt.

1989. augusztus 19-én a Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán egy rendezvény keretében több száz kelet-német állampolgár törte át a magyar-osztrák határt Ausztria felé, hogy az NSZK területére jussanak. A határőrök az érvényes tűzparancs ellenére nem avatkoztak közbe, így több százan épségben átjutottak Ausztriába, majd onnan Nyugat-Németországba. Ez a rendezvény volt a Páneurópai Piknik, az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának és Németország egyesülésének legfontosabb előzménye.

Fertőrákostól északra, az esemény eredeti helyszínén emlékpark várja az ide látogatókat. 1991 óta egy kopjafa áll azon a helyen, ahol a határátkelőt annak idején áttörték a menekültek. Az emlékparkban álló lélekharangot Debrecen város adományozta, a pagodaszerű épületet és a kutat a Japán-Magyar Baráti Társaság építtette. A kinyíló kaput ábrázoló műalkotást az Országos Kőfaragó Ipartestülethez tartozó Ratatics Ottó kőfaragó mester és csapata készítette. 2009. augusztus 19-én, a 20. évfordulóra avatták fel Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozícióját.

A népszerű kirándulóhelynek számító parkban ismeretterjesztő táblákat találunk, melyek korabeli fotókon és visszaemlékezéseken keresztül mutatják be az itt történteket. Található még itt egy korabeli határőrtorony (akárcsak a Vasfüggöny Múzeumban), Akadémiai Emlékerdő, gyerekjátszótér és pihenőhely is.

Az emlékezés okán a vasfüggöny egy kis szakasza is áll még itt, az eredeti helyén. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy a különböző időszakokban hogyan épült fel a nyugati és keleti blokkot elválasztó kerítésrendszer, érdemes meglátogatni a hegykői emlékhelyet is.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: August 03, 2020

Public transport

 • Tömegközlekedéssel nem lehet eljutni közvetlenül az emlékhelyhez, legközelebb a Sopronból induló helyközi busszal utazhatunk oda,  amiről a Fertőrákos, kőfejtő megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A fertőrákosi kőfejtőtől a Meggyesi úton induljunk el, egyenesen haladjunk észak fel, a P és Z jelzéseket követve. A Mithrasz-szentély előtt balra fordulunk, és a határ vonalát követve jutunk el az emlékhelyig a turistajelzéseket követve (5,6 km).

Parking

 • Az emlékhely mellett van kiépített parkoló.

Coordinates

DD
47.756882, 16.621960
DMS
47°45'24.8"N 16°37'19.1"E
UTM
33T 621556 5290553
w3w 
///wildcard.hesitate.ankles
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Páneurópai Piknik Emlékhely

9421 Fertőrákos

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images