Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Geotope

Nyakas-kő

Geotope · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Nyakas-kő a Madárszirtről
  / A Nyakas-kő a Madárszirtről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Nyakas-kő tetején
  / A Nyakas-kő tetején
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás Biatorbágy felé a nyakas-kőről
  / Kilátás Biatorbágy felé a nyakas-kőről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Panoráma a Nyakas-kőről
  / Panoráma a Nyakas-kőről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Nyakas-kő tetejére egy kis mászással lehet feljutni
  / A Nyakas-kő tetejére egy kis mászással lehet feljutni
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A jellegzetes Nyakas-kő a Madárszirtről
  / A jellegzetes Nyakas-kő a Madárszirtről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nyakas-kő
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

A szerény magasságú dombok alatt fekvő Biatorbágy mellékén meglepő módon éles sziklaformák rejtőznek az erdőben. Leglátványosabb képviselőjük a Nyakas-kő szirtje.

A Nyakas-kő impozáns látvány már távolról is: robosztus meredélyként magasodik a lankás táj fölé, marcona sziklafalát testközelből vizslatva lekerekített élek teszik barátságossá. Az oldalról nézve gombát mintázó, előrenyúló szirt hátáról az Etyeki-dombságra, a Vértesre és a Velencei-hegységre láthatunk rá.

A Budai-hegység üledékes kőzettömege az egykor itt hullámzott tenger alján és partszegélyén gyűlt fel. A Kárpát-medence jelentős területét borító víztömeg kapcsolata a világtengerrel egy időben megszűnt, ezért sótartalma megváltozott, élővilága fokozatosan elszegényedett. A tenger kémiai összetételének változásait tükrözik a Nyakas-kő rétegei: a kiálló élek és a szikla gombaszerű teteje meszesebb kőzet, a bemélyedő sávok homokosabb felépítésűek. A Tétényi-fennsík peremén kialakult lépcsős letörés sziklája valaha jóval simább falú volt, ám a külső erők (különösen a szél) lepusztító munkája tagolttá faragta. Az uralkodó északnyugati szélirány útjában álló szirtet a mozgó levegő szállított hordalékával folyamatosan vési: a kevésbé ellenálló homokos rétegek gyorsabban, míg a keményebb meszes padok lassabban pusztulnak. Így keletkezett tehát a Nyakas-kő jellegzetes alakja.

A környék sziklaformáiban több helyen is találkozhatunk tengeri ősmaradványokkal: tengeri sünök, fésűskagylók és egyéb puhatestűek lenyomatait rejti a mészkő.

Opening hours

Egész évben látogatható, de védett földtani érték!

Figyelem! Csapadékos időben, különösen jegesedés idején a kitett sziklaperem csúszóssága miatt veszélyessé válhat! Jelzett ösvény nem vezet ki rá, ezért csak saját felelősségre látogatható!

Fee:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
Áron Dömsödi
Updated: May 16, 2019

Public transport

 • A Biatorbágy, alsómajor buszmegálló esik a legközelebb a szirthez, de innen csak jelzetlen úton közelíthetjük meg.
 • A Biatorbágy, erdészház buszmegállóból indulhatunk a legrövidebb jelzett úton a sziklához.
 • Ha a város felől közelítenénk, a Biatorbágy, Völgyhíd buszmegállóból érdemes startolni.
 • Indulhatunk Biatorbágy vasútállomásáról is.

Getting there

Közvetlenül a Nyakas-kő hátára csak jelzetlen, de jól követhető ösvények vezetnek ki, a turistaút alulról kerüli a sziklát. Az ösvények morzsalékosak, néhol kitettek, csapadékos időszakban pedig csúszósak. Ezért csak saját felelősségre, óvatosan közelítsük meg a sziklát!

 • Az alsómajori buszmegállótól induljunk délnek (Biatorbággyal ellentétes irányban) az autóúton, amit a kanyarban hagyjunk el balra egy mellékúton! Erről rövidesen, a parkolóplaccnál jobb felé indul egy jelzetlen ösvény, melyet követni kell. Elérjük a P jelzést, melyen balra fordulva közelíthetjük meg a sziklát (0,8 km, 58 m szintemelkedés).
 • Az erdészház buszmegállótól a P jelzésen délkelet felé, az erdőn át érkezhetünk a Nyakas-kőhöz (1,7 km, 110 m szintemelkedés).
 • A Völgyhíd buszmegállótól a P+ jelzésen kell elindulni a híd alatt, majd a szemből csatlakozó P jelzés jobb oldali ágán folytassuk utunkat! Az erdőszélen ez balra tér, a Nyakas-kőhöz azonban a jobbra induló P+ jelű turistautat kell választanunk. Visszacsatlakozik a P jelzés, melyet egyenesen követve hosszabb sétával érünk a Nyakas-kő alá (4,2 km, 179 m szintemelkedés).
 • A vasútállomástól a P+ jelzésen kell a városközpont felé haladnunk. A vasúti viadukt után a szemből csatlakozó P jelzés jobb oldali ágán folytassuk utunkat! Az erdőszélen ez balra tér, a Nyakas-kőhöz azonban a jobbra induló P+ jelű turistautat kell választanunk. Visszacsatlakozik a P jelzés, melyet egyenesen követve hosszabb sétával érünk a Nyakas-kő alá (5,4 km, 182 m szintemelkedés).

Parking

 • Autós parkolót („Nyakas-kő alatti parkoló") a külterületi Alsómajor közelében találunk: attól délre, miután az autóút keresztezi a Füzes-patakot, balra ágazik ki egy kisebb út. Ennek bejárata után, pár méteren belül találni egy placcot, ahonnan a Nyakas-kő felé indulni szokás.
 • Biatorbágyon a vasútállomásnál, de a központban, a Völgyhíd közelében is találni parkolókat.
 • Van parkoló a focipálya mellett, az Iharos és a Keserűkút utca elágazásánál is, ahonnan a P és P+ jelzést kell követni (lásd följebb).
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Qualities

Place to visit Families
 • 1 Routes nearby
January 25, 2019
moderate open
15.4 km
4:15 h
361 m
361 m
6
by Nagy Gábor,   MTSZ - Partner
 • 1 Routes nearby