Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Geotope

Nyakas-kő

Geotope · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Nyakas-kő a Madárszirtről
  / A Nyakas-kő a Madárszirtről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Nyakas-kő tetején
  / A Nyakas-kő tetején
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás Biatorbágy felé a nyakas-kőről
  / Kilátás Biatorbágy felé a nyakas-kőről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Panoráma a Nyakas-kőről
  / Panoráma a Nyakas-kőről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Nyakas-kő tetejére egy kis mászással lehet feljutni
  / A Nyakas-kő tetejére egy kis mászással lehet feljutni
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A jellegzetes Nyakas-kő a Madárszirtről
  / A jellegzetes Nyakas-kő a Madárszirtről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Nyakas-kő
  / A Nyakas-kő
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
Map / Nyakas-kő

A szerény magasságú dombok alatt fekvő Biatorbágy mellékén meglepő módon éles sziklaformák rejtőznek az erdőben. Leglátványosabb képviselőjük a Nyakas-kő szirtje.

A Nyakas-kő impozáns látvány már távolról is: robosztus meredélyként magasodik a lankás táj fölé, marcona sziklafalát testközelből vizslatva lekerekített élek teszik barátságossá. Az oldalról nézve gombát mintázó, előrenyúló szirt hátáról az Etyeki-dombságra, a Vértesre és a Velencei-hegységre láthatunk rá.

A Budai-hegység üledékes kőzettömege az egykor itt hullámzott tenger alján és partszegélyén gyűlt fel. A Kárpát-medence jelentős területét borító víztömeg kapcsolata a világtengerrel egy időben megszűnt, ezért sótartalma megváltozott, élővilága fokozatosan elszegényedett. A tenger kémiai összetételének változásait tükrözik a Nyakas-kő rétegei: a kiálló élek és a szikla gombaszerű teteje meszesebb kőzet, a bemélyedő sávok homokosabb felépítésűek. A Tétényi-fennsík peremén kialakult lépcsős letörés sziklája valaha jóval simább falú volt, ám a külső erők (különösen a szél) lepusztító munkája tagolttá faragta. Az uralkodó északnyugati szélirány útjában álló szirtet a mozgó levegő szállított hordalékával folyamatosan vési: a kevésbé ellenálló homokos rétegek gyorsabban, míg a keményebb meszes padok lassabban pusztulnak. Így keletkezett tehát a Nyakas-kő jellegzetes alakja.

A környék sziklaformáiban több helyen is találkozhatunk tengeri ősmaradványokkal: tengeri sünök, fésűskagylók és egyéb puhatestűek lenyomatait rejti a mészkő.

Opening hours

Egész évben látogatható, de védett földtani érték!

Figyelem! Csapadékos időben, különösen jegesedés idején a kitett sziklaperem csúszóssága miatt veszélyessé válhat! Jelzett ösvény nem vezet ki rá, ezért csak saját felelősségre látogatható!

Fee:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
Áron Dömsödi
Updated: 2019-05-16

Public transport

 • A Biatorbágy, alsómajor buszmegálló esik a legközelebb a szirthez, de innen csak jelzetlen úton közelíthetjük meg.
 • A Biatorbágy, erdészház buszmegállóból indulhatunk a legrövidebb jelzett úton a sziklához.
 • Ha a város felől közelítenénk, a Biatorbágy, Völgyhíd buszmegállóból érdemes startolni.
 • Indulhatunk Biatorbágy vasútállomásáról is.

Getting there

Közvetlenül a Nyakas-kő hátára csak jelzetlen, de jól követhető ösvények vezetnek ki, a turistaút alulról kerüli a sziklát. Az ösvények morzsalékosak, néhol kitettek, csapadékos időszakban pedig csúszósak. Ezért csak saját felelősségre, óvatosan közelítsük meg a sziklát!

 • Az alsómajori buszmegállótól induljunk délnek (Biatorbággyal ellentétes irányban) az autóúton, amit a kanyarban hagyjunk el balra egy mellékúton! Erről rövidesen, a parkolóplaccnál jobb felé indul egy jelzetlen ösvény, melyet követni kell. Elérjük a P jelzést, melyen balra fordulva közelíthetjük meg a sziklát (0,8 km, 58 m szintemelkedés).
 • Az erdészház buszmegállótól a P jelzésen délkelet felé, az erdőn át érkezhetünk a Nyakas-kőhöz (1,7 km, 110 m szintemelkedés).
 • A Völgyhíd buszmegállótól a P+ jelzésen kell elindulni a híd alatt, majd a szemből csatlakozó P jelzés jobb oldali ágán folytassuk utunkat! Az erdőszélen ez balra tér, a Nyakas-kőhöz azonban a jobbra induló P+ jelű turistautat kell választanunk. Visszacsatlakozik a P jelzés, melyet egyenesen követve hosszabb sétával érünk a Nyakas-kő alá (4,2 km, 179 m szintemelkedés).
 • A vasútállomástól a P+ jelzésen kell a városközpont felé haladnunk. A vasúti viadukt után a szemből csatlakozó P jelzés jobb oldali ágán folytassuk utunkat! Az erdőszélen ez balra tér, a Nyakas-kőhöz azonban a jobbra induló P+ jelű turistautat kell választanunk. Visszacsatlakozik a P jelzés, melyet egyenesen követve hosszabb sétával érünk a Nyakas-kő alá (5,4 km, 182 m szintemelkedés).

Parking

 • Autós parkolót („Nyakas-kő alatti parkoló") a külterületi Alsómajor közelében találunk: attól délre, miután az autóút keresztezi a Füzes-patakot, balra ágazik ki egy kisebb út. Ennek bejárata után, pár méteren belül találni egy placcot, ahonnan a Nyakas-kő felé indulni szokás.
 • Biatorbágyon a vasútállomásnál, de a központban, a Völgyhíd közelében is találni parkolókat.
 • Van parkoló a focipálya mellett, az Iharos és a Keserűkút utca elágazásánál is, ahonnan a P és P+ jelzést kell követni (lásd följebb).
Arrival by train, car, foot or bike

Community

 Comment
outdooractive.com User
Publish

Qualities

Place to visit Families
 • 1 Tours nearby
Hiking Trail A Kő-orr
2019-01-25
moderate open
15.4 km
4:15 h
361 m
361 m
2
by Nagy Gábor,  MTSZ - Partner
 • 1 Tours nearby