Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Geotope

A Bagolyvár (Soví Hrad)

Geotope · Slovakia
Responsible for this content
MTSZ - Partner Verified partner  Explorers Choice 
 • A Bagolyvár és az alatta található pihenőhely
  / A Bagolyvár és az alatta található pihenőhely
  Photo: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / Árvalányhajas mező a Bagolyvár hátsó oldalán
  Photo: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / A fúrt esővízgyűjtő a szikla oldalában
  Photo: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / Sőreg falva a szikláról fotózva
  Photo: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner
 • / Sőreg házai a szikláról fotózva
  Photo: Szigeti Ferenc, MTSZ - Partner

A zömében magyarok által lakott Sőreg (Šurice) mellett áll egy 84 méter magasan kiemelkedő sziklatű, a Bagolyvár (Soví hrad). A látványos szikla egy ún. vulkáni kürtőkitöltés, amelyről a puhább, vulkáni törmelékes kőzetből felépülő kráter már lepusztult. A sziklatűn egykoron Dánoskő vára állott, amely még a tatároknak is ellenállt.

A zömében magyarok által lakott Sőreg (Šurice) mellett áll egy 84 méter magasan kiemelkedő sziklatű, a Bagolyvár (Soví hrad). Az Ajnácskő központjában találhatóhoz nagyon hasonló szikla egy ún. diatréma, azaz vulkáni kürtőkitöltés. Kissé hihetetlen, de amit ma látunk, az az egykori vulkán belseje, a kürtőben megrekedt magma, amelyről a sokkal puhább, vulkáni törmelékből felépülő kráter teljesen lepusztult. A 285 méter tengerszint feletti magasságot elérő sziklaszirt falai a falu felől nézve lényegében függőlegesek, tökéletes metszetét adva a több millió évvel ezelőtt történt földtörténeti eseményeknek.

A zömében vulkáni törmelékből (finomszemcsés vulkáni hamuból, nagyobb szemcsés tufából és vulkáni bombákból) álló sziklát nyolc darab bazalt (láva) benyomulás (telér) szabdalja át, amelyek így a kevésbé ellenálló tufát megvédték a lepusztulástól. Az 1964 óta fokozottan védett terület természetesen a geológusok paradicsoma; a kipreparálódott csúcsról már 1865-ben tanulmányt írtak.

Egykoron ezen a sziklatűn is vár állott (Dánoskő vára), amelyet az 1241-es tatárjárás során a helyiek saját költségükön megerősítettek, és így sikeresen ellenálltak a tatárok támadásának. Ez hatalmas szó volt akkoriban, mint azt tudjuk a történelemkönyvekből. Hősies cselekedetükért IV. Béla király 1245-ben a várvédőknek nemesi rangot adott. Ebben az időszakban történhetett a legjelentősebb emberi beavatkozás is a sziklán: legmagasabb platóján egy kb. három méter átmérőjű és hat méter mély víztartályt véstek ki a várvédők vízellátásának biztosítására.

Fee:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
Ferenc Szigeti
Updated: January 24, 2020

Public transport

 • A falut Fülekről (Fiľakovo) tudjuk távolsági busszal megközelíteni.

Getting there

 • A Sőregen keresztülhaladó S jelzés egy elágazással meghódítja a Bagolyvárat is. Az elágazásból 45 m kapaszkodással, 500 m alatt jutunk fel a sziklacsúcs közelébe (teljesen a tetejére nem lehet kimenni).

Parking

 • A Bagolyvár alatt, a turistaút elágazásnál a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Ask the first question

Got any questions regarding this content? You can ask them here.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos from others


Qualities

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images