Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Fortress

Ozorai Pipo vára

Fortress · Pannonien · closed
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Ozorai Pipo vára
  / Ozorai Pipo vára
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ozorai Pipo vára
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ozorai Pipo várának belső udvara akár a korabeli Itáliában is lehetne
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ozorai Pipo várában gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával is találkozhatunk a fegyverteremben
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Valódi reneszánsz vár-élmény a Sió partján, a szelíd tolnai dombok között – Ozora nem csak a híres-hírhedt fesztiválról ismert, hanem egyedi erődítményéről és annak kalandos életű építtetőjéről is.

A Tolna megyei község mai hírnevét a 15. század elején alapozta meg egy jeles talján férfiú. Filippo Scolari (magyarosan Ozorai Pipo) Firenzéből került kereskedősegédként Budára, ahol előbb az esztergomi érsek szolgálatába állt, majd a Kanizsaiak simontornyai várnagya lett a 14. század legvégén. Így fordulhatott elő, hogy a szomszédos Ozorán élő Borbálát, Ozorai András lányát jegyezte el, ami együtt járt a leány fiúsításával is, azaz lehetővé vált apja halála esetén a birtok öröklése. Így is történt.

Közben Filippo egyre magasabbra lépdelt Luxemburgi Zsigmond királyi udvarában a ranglétrán: volt a királyi sókamarák ispánja, temesi ispán, majd Csanád, Arad, Krassó és Keve, Csongrád, Zaránd és Fejér megyék ispánsági tisztjét is betöltötte egy darabig – főkincstartó, szörényi bán, alapító tagja az egyetlen magyar lovagrendnek.

Végül 1416-ban kapott engedélyt vár építésére a Sió partján. Mint a fenti életútból látható, anyagi gátak nem állhattak útjába, ráadásul tapasztalt, világot látott emberről volt szó, így inkább reneszánsz palotát építtetett, mint a korban megszokott erődítményt – díszítése, belső elrendezése itáliai mintákat követett. A négyzet alaprajzú várkastély építése gótikus stílusban kezdődött, várfallal vették körül, a várárokba a Sió vizét vezették. 1423-ban Pipo itt látta vendégül Zsigmond királyt. Halála után Borbálára szállt a vár tulajdonjoga, aki azt Hédervári Lőrinc nádorra hagyta.

A 16. század elején reneszánsz stílusban építették át akkori tulajdonosai, majd rövid ideig Török Bálint is birtokolta, 1545-ben pedig a budai pasa foglalta el, akitől 1686-ban ostrommal vették vissza - a délnyugati szárny le is omlott. A várat a tulajdonos Eszterházyak 1727-1733 között tiszttartói központtá alakították, a leomlott szárnyat barokk stílusban építették újjá, a várfalakat pedig lebontották. Az 1800-as évek elején a kastélyt magtárrá alakították, így várta a jobb időket sokáig.

Ma a vár – eltekintve a délnyugati szárnytól – a reneszánsz korszakot idézi fel. Az erődítmény udvarára látogatókat a barokk kapuzaton lélegzetelállító látvány fogadja. Az emeleti függőfolyosó alatt szépen rendben tartott növények burjánzanak, az oszlopfőket reneszánsz faragványok díszítik. Az udvarból az egyik ajtón korabeli konyhába nyithatunk be, a másikon belépve pedig vártörténeti kiállításon tudhatunk meg mindent az épületről és tulajdonosairól. A vezetett látogatás során az emeleti helyiségek közül bekukkanthatunk Borbála hálószobájába, a fegyverteremben megcsodálható Ozorai Pipo rekonstruált páncélja, a kandallós trónterem,  egy reneszánsz ebédlő, illetve néhány teremnyi enteriőr az Eszterházyak korából. Az igazi kaland azonban a várkastélyban éjszakázás lehet, ugyanis nyolc, történelmi bútorokkal berendezett, reneszánsz hangulatú vendégszobában meg is lehet szállni a látogatók elől elzárt részeken.

Open from

closed today
Mondayclosed
Tuesday10:00–18:00
Wednesday10:00–18:00
Thursday10:00–18:00
Friday10:00–18:00
Saturday10:00–18:00
Sunday10:00–18:00

Price:

 • Belépő: 2000 Ft
 • Diák- vagy nyugdíjasjegy (nappali tagozatos diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjasok esetében OEP-igazolvánnyal): 1000 Ft
 • Családi jegy (két felnőtt és két 6-14 év közötti gyermek részére): 4000 Ft/család
 • Ingyenes belépésre jogosultak: 70 év feletti látogatók, pedagógusok, fogyatékkal élők

A belépőjegy ára tartalmazza az alsó szinten lévő kiállítás megtekintését, és a kb. 35–40 perces idegenvezetést. Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Updated: August 11, 2020

Public transport

A helyközi autóbuszjáratokról Ozora, községháza megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

Ozora, községháza megállóhelytől a templom és az iskola előtt elsétálva kell balra fordulni, majd az iskola épületét elhagyva érjük el a várat (kb. 300 méter séta).

Parking

A Várhegy utcában található parkolóban (ha itt nincs hely, akkor a Hunyadi utcán) lehet megállni.

Coordinates

DD
46.752711, 18.401072
DMS
46°45'09.8"N 18°24'03.9"E
UTM
34T 301509 5180964
w3w 
///withholding.exchanged.elevations
Arrival by train, car, foot or bike

Routes through this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
54.4 km
3:39 h
93 m
100 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.

Profile picture

Photos from others


Ozorai Pipo vára

Várhegy utca 1.
7086 Ozora
Phone +36 74 498 652

Special features

Families Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
Bicycle Rides · Balaton (Plattensee)
Bringával a Sió mentén
moderate
54.4 km
3:39 h
93 m
100 m
Mountain bike túra síkon, egy csatorna mellett? Elsőre biztosan furcsán hangzik, mégis van benne kihívás – és menet közben néhány érdekesség –, ...
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby