Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Fortress

Ozorai Pipo vára

Fortress · Pannonia · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Ozorai Pipo vára
  / Ozorai Pipo vára
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ozorai Pipo vára
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ozorai Pipo várának belső udvara akár a korabeli Itáliában is lehetne
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ozorai Pipo várában gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával is találkozhatunk a fegyverteremben
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Valódi reneszánsz vár-élmény a Sió partján, a szelíd tolnai dombok között – Ozora nem csak a híres-hírhedt fesztiválról ismert, hanem egyedi erődítményéről és annak kalandos életű építtetőjéről is.

A Tolna megyei község mai hírnevét a 15. század elején alapozta meg egy jeles talján férfiú. Filippo Scolari (magyarosan Ozorai Pipo) Firenzéből került kereskedősegédként Budára, ahol előbb az esztergomi érsek szolgálatába állt, majd a Kanizsaiak simontornyai várnagya lett a 14. század legvégén. Így fordulhatott elő, hogy a szomszédos Ozorán élő Borbálát, Ozorai András lányát jegyezte el, ami együtt járt a leány fiúsításával is, azaz lehetővé vált apja halála esetén a birtok öröklése. Így is történt.

Közben Filippo egyre magasabbra lépdelt Luxemburgi Zsigmond királyi udvarában a ranglétrán: volt a királyi sókamarák ispánja, temesi ispán, majd Csanád, Arad, Krassó és Keve, Csongrád, Zaránd és Fejér megyék ispánsági tisztjét is betöltötte egy darabig – főkincstartó, szörényi bán, alapító tagja az egyetlen magyar lovagrendnek.

Végül 1416-ban kapott engedélyt vár építésére a Sió partján. Mint a fenti életútból látható, anyagi gátak nem állhattak útjába, ráadásul tapasztalt, világot látott emberről volt szó, így inkább reneszánsz palotát építtetett, mint a korban megszokott erődítményt – díszítése, belső elrendezése itáliai mintákat követett. A négyzet alaprajzú várkastély építése gótikus stílusban kezdődött, várfallal vették körül, a várárokba a Sió vizét vezették. 1423-ban Pipo itt látta vendégül Zsigmond királyt. Halála után Borbálára szállt a vár tulajdonjoga, aki azt Hédervári Lőrinc nádorra hagyta.

A 16. század elején reneszánsz stílusban építették át akkori tulajdonosai, majd rövid ideig Török Bálint is birtokolta, 1545-ben pedig a budai pasa foglalta el, akitől 1686-ban ostrommal vették vissza - a délnyugati szárny le is omlott. A várat a tulajdonos Eszterházyak 1727-1733 között tiszttartói központtá alakították, a leomlott szárnyat barokk stílusban építették újjá, a várfalakat pedig lebontották. Az 1800-as évek elején a kastélyt magtárrá alakították, így várta a jobb időket sokáig.

Ma a vár – eltekintve a délnyugati szárnytól – a reneszánsz korszakot idézi fel. Az erődítmény udvarára látogatókat a barokk kapuzaton lélegzetelállító látvány fogadja. Az emeleti függőfolyosó alatt szépen rendben tartott növények burjánzanak, az oszlopfőket reneszánsz faragványok díszítik. Az udvarból az egyik ajtón korabeli konyhába nyithatunk be, a másikon belépve pedig vártörténeti kiállításon tudhatunk meg mindent az épületről és tulajdonosairól. A vezetett látogatás során az emeleti helyiségek közül bekukkanthatunk Borbála hálószobájába, a fegyverteremben megcsodálható Ozorai Pipo rekonstruált páncélja, a kandallós trónterem,  egy reneszánsz ebédlő, illetve néhány teremnyi enteriőr az Eszterházyak korából. Az igazi kaland azonban a várkastélyban éjszakázás lehet, ugyanis nyolc, történelmi bútorokkal berendezett, reneszánsz hangulatú vendégszobában meg is lehet szállni a látogatók elől elzárt részeken.

Opening hours

open today
Mondayclosed
Tuesday10:00–18:00
Wednesday10:00–18:00
Thursday10:00–18:00
Friday10:00–18:00
Saturday10:00–18:00
Sunday10:00–18:00

Pénztárzárás és az utolsó csoport indulása: 17:15.

Fee:

 • Belépő: 2000 Ft
 • Diák- vagy nyugdíjasjegy (nappali tagozatos diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjasok esetében OEP-igazolvánnyal): 1000 Ft
 • Családi jegy (két felnőtt és két 6-14 év közötti gyermek részére): 4000 Ft/család
 • Fotójegy: 500 Ft
 • Ingyenes belépésre jogosultak: 70 év feletti látogatók, pedagógusok, fogyatékkal élők

A belépőjegy ára tartalmazza az alsó szinten lévő kiállítás megtekintését, és a kb. 35–40 perces idegenvezetést. Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: December 13, 2019

Public transport

A helyközi autóbuszjáratokról Ozora, községháza megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

Ozora, községháza megállóhelytől a templom és az iskola előtt elsétálva kell balra fordulni, majd az iskola épületét elhagyva érjük el a várat (kb. 300 méter séta).

Parking

A Várhegy utcában található parkolóban (ha itt nincs hely, akkor a Hunyadi utcán) lehet megállni.

Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Ozorai Pipo vára

Várhegy utca 1.
7086 Ozora
Phone +36 74 498 652

Qualities

Families Bad weather tip