Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Fortress

Csesznek vára

· 2 reviews · Fortress · Bakony-vidék · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A cseszneki vár a magasból
  / A cseszneki vár a magasból
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A cseszneki vár a magasból
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Magyar Természetjáró Szövetség

Kevés olyan vára van hazánknak, amely romos állapotában is lenyűgöző látványt nyújt. Az Öreg-Bakony magányos sziklaszirtjén álló cseszneki kővár ezek közül való. Akik idelátogatnak, tuti nem fognak unatkozni.

Alakjával, impozáns méreteivel már messziről felhívja magára a figyelmet. Alulról nézve falai oly nyílegyenesen szökkennek a magasba, mintha magából a Vár-hegy sziklájából nőnének ki. A több mint 700 éves ódon erődítményből sugárzik a középkori hangulat. Robusztus falak, keskeny, kanyargós utak, lakótorony, bástya, falépcsők, átjárók, zegzugos alsó és felső vár. Még így romjaiban sem nehéz elképzelni, hogy milyen lehetett az élet pár száz évvel ezelőtt a várurak és lovagok idejében.

 

Egy minden valóságalapot nélkülöző helyi legenda úgy tartja, hogy Csesznek település és vára egy szelídített malacról kapta a nevét. Hajdanán a Vár-hegy gyomrában élő óriáskígyó nem átallotta ugyanis elfogyasztani Garai földesúr Csesznek nevű kedvenc, háziasított disznaját. A bosszú nem maradhatott el, az udvari kanász felkutatta és elpusztította a torkos hüllőt. Szeretett malaca emlékére Garai erődöt emeltetett a kígyó barlangja fölötti sziklára, és akkor lett Cseszneknek vára. A tekergőző kígyó pedig bekerült a Garaiak címerébe, legalábbis a szóbeszéd szerint.

 

Valószínűbb azonban, hogy a vár keletkezése ennél jóval prózaibb körülményekre vezethető vissza. Pontos építési dátumát nem ismerjük, de a fennmaradt iratok alapján annyi bizonyos, hogy a 13. század második harmadában már állt egy kisméretű tornyos palota a sziklaszirten. A századok során a vár volt a Csák nemzetség tulajdonában, de birtokolta Károly Róbert is. Virágkorát a 15. században, Zsigmond király regnálása alatt élte, amikor a Garai család gótikus lovagvárrá alakította át. Utolsó tulajdonosai az Esterházyak voltak, akik a 18. század közepére a várat barokk palotává formálták. A család az 1700-as évek végén elköltözött az addigra korszerűtlenné vált kastélyból, s az erősség romlásnak indult. Az elhagyott várat az 1810. évi földrengés jelentősen megrongálta, de a kegyelemdöfést a néhány évvel későbbi tűzvész adta meg. Azóta várromként tartják számon.

Open from

open today

A vár egész évben látogatható.

Május 11-től:

 • hétköznap: 10:00-19:00
 • hétvégén és ünnepnap: 9:00-19:00

Price:

 • Felnőtt: 700 Ft
 • Diák/nyugdíjas: 500 Ft

Egyelőre csak készpénzzel lehet fizetni.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Annamária Joó
Author
Annamária Joó
Updated: August 19, 2020

Public transport

 • A Veszprémből, Győrből, Zircről induló autóbuszokról a Csesznek, vendéglő nevű megállóban kell leszállni. 
 • A 82-es úton a Csesznek, Suttony nevű megállóban is leszállhatunk a buszról. 
 • A legközelebbi vasúti megálló Győr és Veszprém között közlekedő vonatról a Porva-Csesznek nevű állomás. Innen egy kiadósabb sétára készüljünk a várig!

Getting there

 • A vendéglő előtti buszmegállóból déli irányba induljunk a Vár utcán a Z jelzéseket, vagy a Wathay Ferenc utcán a P jelzéseket követve. A két jelzés találkozása után jobb kéz felől ágazik ki a Várhegy köz, amin fel tudunk sétálni a romokhoz (750 m). 
 • A Suttony nevű megállóból az együtt haladó S és Z jelzéseken induljunk kelet felé, majd a Z jelzésen folytassuk a sétát. A Farkashegyi utcára érve térjünk a P+ és ZΩ ösvényre. 
  Az elágazásnál két lehetőségünk van a várba jutni. A ZΩ jelzésen a Kőmosó-szurdokon át vezet az út. 450 m ésta után a balra tartó jelöletlen, meredek ösvényen tudunk felmászni (az elágazástól 650 m; a buszmegállótól 1,1 km). Ha a P+ jelzésen indulunk, a Vár utcában térjünk jobbra a P és Z jelzésekre, ahonnan már eltéveszthetetlen a várhoz vezető, jobbra kiágazó Várhegy köz, amin kényelmesen elsétálhatunk a romokhoz (az elágazástól 700 m, a buszmegállótól 1,2 km). 
 • A vasúti megállóból keleti irányba induljunk a P és Z jelzéseken. 800 m múlva az elágazásnál térjünk jobbra a S és P+ jelzéseket követve. 650 m múlva tartsunk balra a S jelzések mentén, amik egészen Csesznekig kalauzolnak bennünket. Körülbelül 3,5 km erdei séta után becsatlakozik a Z jelzés, ami egy darabon együtt megy a S jelzéssel. A kettől elágazásánál a Z jelzésen folytassuk az utat. A Farkashegyi utcára érve térjünk a P+ és ZΩ ösvényre. 
  Az elágazásnál két lehetőségünk van a várba jutni. A ZΩ jelzésen a Kőmosó-szurdokon át vezet az út. 450 m ésta után a balra tartó jelöletlen, meredek ösvényen tudunk felmászni (az elágazástól 650 m; a vasútállomástól 5,7 km).
  Ha a P+ jelzésen indulunk, a Vár utcában térjünk jobbra a P és Z jelzésekre, ahonnan már eltéveszthetetlen a várhoz vezető, jobbra kiágazó Várhegy köz, amin kényelmesen elsétálhatunk a romokhoz (az elágazástól 700 m, a vasútállomástól 5,8 km).

Parking

 • Csesznek a Dunántúlon, a Győrt Veszprémmel összekötő 82-es főútvonalon található. A rom a Kossuth utca - Vár utca útvonalon közelíthető meg. 
 • A vár tövében fizetős parkoló várja az autósokat.

Coordinates

DD
47.351074, 17.881188
DMS
47°21'03.9"N 17°52'52.3"E
UTM
33T 717597 5248204
w3w 
///grafting.educational.ajar
Arrival by train, car, foot or bike

Routes through this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
13.6 km
4:05 h
426 m
426 m
88.5 km
11:30 h
837 m
756 m
13.9 km
4:15 h
474 m
474 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

4.0
(2)
Profile picture
András Bodó
January 01, 2020 · Community
2020. január 1., szerda 19:06
Photo: András Bodó, Közösség
Andi Lipcsei
January 29, 2019 · Community
Tél
Photo: Andi Lipcsei, Közösség
Tél2
Photo: Andi Lipcsei, Közösség

Photos from others

2020. január 1., szerda 19:06
Tél
Tél2

Csesznek vára

Vár utca 51.
8419 Csesznek
Phone +36 30 449 7547

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 3 Routes nearby
Hiking Trail · Bakony-vidék
Cuha-kör Csesznekről
easy open
13.6 km
4:05 h
426 m
426 m
A hírneves Cuha-völgy legszebb szakaszára látogat körtúránk, mely Csesznekről kínál sportos, egész napos kikapcsolódást. Végigjárásával ...
7
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
moderate open
88.5 km
11:30 h
837 m
756 m
A méltán híres bencés főapátságtól a királynék városáig vezető túraútvonal az első azok közül, amelyeket új típusú útbaigazító táblák szegélyeznek, ...
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Bakony-vidék
Szurdoktriplázás Csesznek körül
moderate open
13.9 km
4:15 h
474 m
474 m
Elnézve a szelíd-lankás bakonyi tájat nem is gondolnánk, milyen vad szurdokvölgyeket rejtenek a szerény magasságok. Csesznek környékén két ...
8
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 3 Routes nearby