Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Church

Váci székesegyház

Church · Budapest and surroundings
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • /
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
Map / Váci székesegyház

Vácott a 11. század óta áll székesegyház, még ha nem is mindig ugyanaz. A ma is látható templom Migazzi Kristóf Antal váci püspök megbízásából 1761 és 1777 között épült klasszicizáló későbarokk stílusban, és méreteiről sokat elárul az a tény, hogy ez hazánk harmadik legnagyobb látogatható székesegyháza.

A város első székesegyházát a 11. században I. Géza király építtette, akinek később temetkezési helyéül is szolgált. Ez a mai Géza király téren állt, azonban a tatárjárás során leégett. Később reneszánsz stílusban egy újabb bazilika épült, amit viszont a törökök pusztítottak el. A török kiűzése után új helyen, a mai Március 15. tér déli részén álló, nagyon rossz állapotban lévő Szent Mihály-templomot használták székesegyháznak.

Végül Eszterházy Károly püspök elhatározta, hogy az állandóan javításra szoruló templom helyett új székesegyházat építtet. A tervek elkészítésével Franz Anton Pilgram osztrák építészt bízta meg. Pilgram tervei szerint egy gazdagon díszített templom épült volna, a római Szent Péter bazilika kicsinyített mása. Ahhoz hasonlóan íves, oszlopos kolonnád kötötte volna össze a szemközt álló püspöki palotával. Azonban Eszterházyt áthelyezték az egri püspökség élére, a vácit pedig Migazzi Kristóf bécsi hercegérseknek adták, aki a terveket túl drágának találta. Ezért egy másik építészt, a Bécsben élő francia Isidor Canavalét bízta meg - aki később a váci diadalívet is tervezte -, hogy a már meglévő alapokra új katedrálist tervezzen. Így épült meg a mai, klasszicizáló, későbarokk ízlésű székesegyház.

Az építkezést 1761-ben kezdték el, 1772-ben szentelték fel a templomot, de a belső munkálatokat csak 1777-ben fejezték be. A székesegyház méreteivel is kiemelkedik a magyar műemlékek közül: külső hossza 72 méter, belső hossza 60 méter, magassága pedig 55 méter, és ezzel Magyarország harmadik legnagyobb látogatható székesegyháza az esztergomi és az egri után.

A Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére szentelt nagytemplom főhomlokzatán a tornyok közötti hat korinthoszi oszloppáros előcsarnok dominál. A választó párkány felett Bechert József váci szobrász alkotásai láthatók: Péter, Pál, Szűz Mária, József, János és Jakab figurái. Az előcsarnok falán stukkó domborművek láthatók, amelyek Migazzi címerét és evangéliumi jeleneteket ábrázolnak. Az egyhajós templom belseje későbarokk stílusú, a főoltár és a kupola freskóját a 18. század legjelentősebb osztrák festője, Franz Anton Maulbertsch készítette.

A főoltárkép Szűz Máriának Szent Erzsébetnél tett látogatását ábrázolja, a kupolafreskó pedig a menyország lakóit, köztük a magyar szenteket. A főoltár falképét elkészülte után két évvel Migazzi püspök Johann Martin Schmidt Keresztre feszítést ábrázoló vászonképével letakartatta - teológiai okokból. A freskót 170 év múlva 1944-ben szabadították ki és restaurálták.

A főoltárt a hajótól reneszánsz korlát választja el, amelynek érdekessége, hogy a törökök által elpusztított reneszánsz bazilikából maradt ránk. A kereszthajóban álló oltárok vászonképei olasz templomokban lévő festmények másolatai, a másik két mellékoltár képeit Johann Martin Schmidt készítette. Az 1940-es évekig a két Maulbertsch freskón kívül más falfestmény nem volt a katedrálisban. Ekkor azonban a kereszthajó négy hatalmas falfelületére kerültek a mezőkövesdi Takács István freskói, a szentély félkupolájába Kontuly Béla falképe.

A helyiek tévedésből sokszor csak dómnak hívják a székesegyházat, mivel a homlokzaton hatalmas betűkkel a latin "Deo Optimo Maximo" kifejezés rövidítése látható (D.O.M.). A volt váci püspökről elnevezett, hatalmas és szellős Schuszter Konstantin tér kellő teret ad a Duna irányába néző, monumentális épület befogadására.

A székesegyházban rendszeresen tartanak Istentiszteletet, szívesen választják házasságkötés vagy keresztelő színhelyéül, és ünnepnapokon, kivételes akusztikája miatt hangversenyeknek is otthont ad.

Opening hours

Március 1. és november 1. között

 • Hétfő - szombat 10:00-12:00 és 14:00-17:00

Miserend

 • vasárnap: 10:00, 11:30, 18:00
 • minden nap: 18:00

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Fee:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: September 18, 2019

Public transport

 • A buszról a Vác, Konstantin tér megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A busz a székesegyház előtti térnél tesz le.

Parking

 • A székesegyház két oldalán tudunk parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Váci székesegyház

2600 Vác

Qualities

Place to visit Bad weather tip