Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Church

Túrony Árpád-kori temploma

Church · Pannonien · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Túrony, Árpád-kori templom
  / Túrony, Árpád-kori templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

A Tenkes nyugati lábánál fekvő kis település, Túrony, egy 13. századi alapokkal büszkélkedő templomot rejt, a főúttól alig 200 méternyi távolságra.

Az 58-as út felől a templom felé közeledve impozáns méretű épület ötlik szemünkbe, főleg ahhoz képest, hogy egy több mint 700 éves istenházáról van szó. Persze a több száz éves múlt meglehetősen kalandos.

Túrony község eredeti temploma már a 13. században létezett valószínűleg, legalábbis erre utal az, hogy a mai templom hajójánál lévő keleti fal egy jó tíz méter hosszú részlete ebből a korból származik. A templomot a 14. században egy kápolnával bővítették, és még ugyanebben a században lebontották eredeti szentélyét. Helyette sokszögzáródású, támpilléres, gótikus szentélyt építettek, amely csúcsíves diadalívvel nyílik a szentéllyel csaknem azonos szélességű hajóba. A poligon mindegyik falába fülkéket építettek, amelyek ereklyék és egyházi kincsek bemutatására szolgáltak.

A pécsi káptalanhoz, illetve préposthoz tartozó települést a törökök igen hamar elfoglalták.  Ekkoriban (a 16. század első felében) kezdett el terjedni a vidéken a református vallás is, és a település is lakói is áttértek az új istenhitre. Valószínűleg ezt követően bontották le a kápolnát és a sekrestyét, és festették ki újra a templomot, eltakarva-eltávolítva a korábbi díszítést.

A falu a török kor idején még nem, de az 1706-os „rácdúlást” (a Rákóczi-szabadságharc alatt fosztogató rácok dúlták végig a vidéket) követően elnéptelenedett, temploma egyre romosabb állapotba került. Később a visszaköltöző lakosság a falakat kőlábakkal, támpillérekkel erősítette meg, a kazettás mennyezet is a 18. században készült. A barokk stílusú torony 1827-ben épült - sokáig emiatt hitték a művészettörténészek, hogy egy "fiatal" templomot látunk - csak az ezredfordulón derült az épület középkori eredete, egy alapos régészeti átvizsgálás során. 

1730-ban készült harangját 1915-ben hadügyi célokra lefoglalták, azaz a környék más harangjaival egyetemben beöntötték, és hadianyag lett belőle. 

A túronyi templom 2004-ben felkerült a World Monuments Fund listájára is, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi szervezet a támogatásra érdemes, a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolta. 2006-ban egy több évig tartó teljes rekonstrukciót követően kívül-belül megújult a templom.

Ma a templom és környezete kifejezetten békés, csöndes szemlélődésre csábít, érdemes időt szánni az apró részletek felfedezésére.

Opening hours

open today
Monday08:00–17:00
Tuesday08:00–17:00
Wednesday08:00–17:00
Thursday08:00–17:00
Friday08:00–17:00
Saturday08:00–17:00
Sunday08:00–17:00

Fee:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: March 30, 2020

Public transport

 • A Pécs és Siklós között közlekedő helyközi autóbuszokról Túrony, Kossuth Lajos utca megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

 • Túrony, Kossuth Lajos utca megállóhelyről az 58-as főúton déli irányba indulva kb. 50 méter megtétele után fordulj balra, a Kossuth Lajos utcába, majd további 200 méter sétával érhető el a templom.

Parking

 • A Kossuth Lajos utcán, a templom előtti parkolóban lehet megállni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Ask the first question

Got any questions regarding this content? You can ask them here.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos from others


Túrony Árpád-kori temploma

Kossuth Lajos utca 19.
7811 Túrony
Phone +36 72 424 727

Qualities

Place to visit Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images