Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Church

Szent Mihály főangyal-templom, Sopron

Church · Alpokalja
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A soproni Szent Jakab-kápolna a Szent Mihály főangyal-templom mellett
  / A soproni Szent Jakab-kápolna a Szent Mihály főangyal-templom mellett
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • /
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • A soproni Szent Mihály főangyal-templom tornya
  / A soproni Szent Mihály főangyal-templom tornya
  Photo: Veszelovszki Zsolt, funiQ.hu
 • Kálvária stációk a soproni Szent Mihály főangyal-templom kertjében
  / Kálvária stációk a soproni Szent Mihály főangyal-templom kertjében
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • Sírkövek a soproni Szent Mihály főangyal-templom mögött
  / Sírkövek a soproni Szent Mihály főangyal-templom mögött
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • A soproni Szent Mihály főangyal-templom a Tűztoronyból
  / A soproni Szent Mihály főangyal-templom a Tűztoronyból
  Photo: Veszelovszki Luca, funiQ.hu
Map / Szent Mihály főangyal-templom, Sopron

A belvárostól északra, a városfalon kívül találjuk az eredetileg a 13. században épített Szent Mihály főangyal-templomot. A 15. században gótikus, a 18. században neogótikus formában átalakított templom méreteivel a budapesti Mátyás-templom után hazánk második legjelentősebb gótikus alkotása.

A kora középkor építészeti szokásai szerint a templomot a városfalon kívül, a temetőben építették fel. Sopron legkorábbi plébániatemploma, a Szent Mihály főangyal-templom eredetije a 13. században épült, román stílusban. A templom első írásos említése egy 1278-ban kelt dokumentumból származik, ettől az évtől kezdve ismerjük a helyi plébánosok nevét is.

Első jelentős átalakítására a 15. században került sor, amikor gótikus stílusúra formálták. A 18. század első felében az épületet barokk jegyekkel gazdagították. Ennek nyomait id. Storno Ferenc tervei alapján tüntették el, és ő alakította ki a ma is látható neogótikus stíluselemeket is a templomon.

A Szent Mihály-templom méreteivel és arányaival a budapesti Mátyás-templom után Magyarország második legjelentősebb gótikus alkotása. Imponáló méreteivel könnyedén észrevehető a soproni Tűztorony kilátószintjéről is. A templom külsején és belső kialakításán egyaránt fellelhetőek az eredeti gótikus és a 19. századi neogótikus jellemzők. Középkori például a torony alsó szintje, a hajó támpillérei és az ülőfülkék, a bejárat béllete azonban már 19. századi, ahogy a torony felső szintje is a csúcsíves ablakokkal és a kőcsipkés, körbefutó erkéllyel.

A templomon belül több, 15. századból fennmaradt falfestmény látható, habár ezeknek nagy részét az évszázadok során felújították. Van viszont itt egy, az 1460-70-es években készült fa Madonna-szobor, amely eredeti szépségében látható. A barokk korból egyedül a főoltárkép maradt meg, a mellékoltárok képeit többnyire Storno Ferenc festette az 1860-as években.

A templom mellett áll a 13. században épült, román stílusjegyeket őrző Szent Jakab-kápolna. A szabályos nyolcszög alaprajzú rotundát gótikus ablakok díszítik, amelyek a fertőrákosi püspöki kastélyban működő üvegfestő műhelyben készültek 1860 és 1867 között. A templom felé néző bélletes kapu timpanonjában egy életfát, annak két oldalán pedig egy-egy sárkány domborművét láthatjuk. A hangulatos templomkertben a keresztút stációit és szép, régi sírköveket találunk. Érdekességként elmondható, hogy a Szent Mihály főangyal-templomban minden hónap utolsó vasárnapján horvát nyelvű misét tartanak.

A templom csak a vasárnap délelőtti mise idején, illetve rendezvény esetén van nyitva, de az előtérből be lehet kukucskálni a belső térbe. A templomkertbe azonban be lehet menni, így a templomot és a kápolnát is szabadon körüljárhatjuk.

Opening hours

A vasárnapi mise és rendezvények ideje alatt látogatható.

Fee:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: April 17, 2019

Public transport

 • A helyi buszjáratról a Kőrösi Csoma Sándor utca (temető) megállónál szálljun le.

Getting there

 • A megállóból induljunk a körforgalom felé, majd onnan a Szent Mihály utcába forduljunk, és rögtön meglátjuk a templomot.

Parking

 • A templom melletti utcában tudunk parkolni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Szent Mihály főangyal-templom, Sopron

9400 Sopron

Qualities

Place to visit Bad weather tip