Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Church

Ösküi kerektemplom

Church · Bakony-vidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A kerektemplom dombja, háttérben az új katolikus és az evangélikus templommal
  / A kerektemplom dombja, háttérben az új katolikus és az evangélikus templommal
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Ösküi kerektemplom
  / Ösküi kerektemplom
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • A Mecset utcából lépcsősor vezet fel a kerektemplomhoz
  / A Mecset utcából lépcsősor vezet fel a kerektemplomhoz
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Lőrés-ablak az ösküi kerektemplom oldalában
  / Lőrés-ablak az ösküi kerektemplom oldalában
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • A kerektemplom lábánál halad el a Veszprémet és Székesfehérvárat összekötő vasútvonal
  / A kerektemplom lábánál halad el a Veszprémet és Székesfehérvárat összekötő vasútvonal
  Photo: Zsuzsa Lévai, funiQ
Map / Ösküi kerektemplom

A Bakony lábánál, közel a Balatonhoz található az egyik legrégibb hazai templomunk. A román stílusú ösküi kerektemplom nem csak kora, de formája miatt is egyedülálló. Bár építésének pontos idejét nem ismerjük, művészettörténészek a 11. századra teszik a keletkezését.

Az ösküi kerektemplom "frissen" fehérre meszelt hengerfalával és félgömb alakú tetejével, ahogy évszázadok óta áll a domb tetején, a túlélés szimbóluma is lehetne: átvészelte a középkort, túlélte a törököket, visszatért az enyészetből, és még az sem rendítette meg, amikor 1872-ben megnyitották a Székesfehérvár-Veszprém vasútvonalat, és ehhez pont a templomdombot kellett félbevágni.

A Bakony lábánál, közel a Balatonhoz az egyik legrégibb hazai templomot találjuk, ami nem csak kora, de körformája miatt is egyedülálló. Bár építésének pontos idejét nem ismerjük, művészettörténészek a 11. századra teszik a keletkezését. A korai román stílusú, Árpád-kori körtemplom (rotunda) tehát nagyjából ezer éve áll ezen a sziklás dombocskán. Hogy érzékeltessük ezt a beláthatatlannak tűnő időt, a templomot akár Szent István vagy Szent László király is láthatta, azaz ilyen távlatból szemlélve szinte egyidős a magyar állammal.

Építésének oka István király egyik ismert rendelete lehetett, amely szerint minden 10 falunak kellett építenie egy-egy templomot. Eredetéről sokáig megoszlottak az elképzelések, van, aki szerint egy római őrtorony állt a helyén, és annak az alapjait használták fel később. Egy szintén elterjedt elképzelés szerint az épület az egykor Öskün állt Újlaky-kastély öregtornya lehetett. De a legismertebb tévhit a templom kapcsán az, hogy egy török időkből származó mecset lenne. Erre utal a 19. századi felújításakor a bejárat felé került tábla szövege is, sokan ezért máig mecsetnek hívják a középkori templomot, ami egyébként a Mecset utcában található, ezek szerint nem véletlenül.

A kerektemplom legátfogóbb kutatására és restaurálására 1976-ban került sor Koppány Tibor vezetésével, ekkor tárták fel az épület építésének szakaszait is, ami alapján ma már elfogadott tény, hogy a templom az Árpád-korban épült. Ekkor derült ki az is, hogy a hajó nem szabályos kör alakú, inkább ovális, hajójának átmérője 7 méter. Téglával vegyes kőfala alul egy méter vastagságú, felfelé enyhén keskenyedik. Külseje valószínűleg lényegesen eltért a mai állapotától, és arról végképp semmit sem tudni, hogy a belső falait mi díszítette. Az biztos, hogy a szentélyhez kapcsolódó kis sekrestye még nem létezett, nagy valószínűséggel a 15. században építették hozzá. A templom teteje kúp alakú, csúcsos lehetett, egy kis, fából készült harangtoronnyal középen.

1543-ban a falut elpusztították a törökök, az elnéptelenedett vidéken a kerektemplom is hosszú ideig romosan állt. A 18. század elején az új birtokosok, a Zichyek felvidéki szlovákokkal népesítették be Ösküt, akik újjáépítették a templomot; eredeti, csúcsos teteje helyett ekkor kapta a kupolás fedést. Felszentelésekor kapta a Szent Kereszt Megtalálása egyházi nevet. A kerektemplomot 1847-ig használták az ösküi római katolikusok, ekkorra kinőtték az épületet. Miután 1843-47 között felépült az új plébániatemplom, a kerektemplom kápolnaként funkcionált tovább.

1878-ban Sztáray Antal gróf és felesége, Batthyány Franciska grófnő felújíttatták az akkor már elhanyagolt állapotú kápolnát. Ennek emlékére került a bejárat fölé a tábla, amelyen tévesen török mecsetként említik az épületet. Nem csak a templom hosszú életű, hanem úgy tűnik, körülötte is lassan változtak a dolgok.

A templom körül a középkortól egészen 1754-ig működő temető volt. Érdekesség az is, hogy a körtemplom 15. századi kulcsát 1909 óta a Veszprémi múzeumban őrzik. 1999-ben a műemlék felügyelőség kívül-belül felújította a kápolnát, 2001-ben pedig a lépcsőfeljáró és korlát is elkészült.

Bár idegenforgalmi szempontból sokak látóköréből éppen kiesik, megéri betervezni a programba ezt a Bakony déli lábánál fekvő kis települést. A Balatontól egy kis kitérővel könnyen eljuthatunk Ösküre, Veszprémtől pedig negyed órára van kocsival, a 8-as út mentén. Ha pedig vonattal járunk erre, semmiképp ne felejtsünk el kinézni az ablakon, hogy legalább egy pillantást vessünk erre a különleges, majd' ezeréves kis templomra.

Opening hours

A kápolnában rendszeres misét nem tartanak, csak védőszentje, Keresztelő Szent János tiszteletére, valamint Szent István napján. Ünnepi alkalmakkor komolyzenei koncerteket is tartanak a puritán belsejű körtemplomban.

A templom előzetes bejelentkezéssel látogatható. Bejelentkezés: Nemes Ferenc: +36 20 563 9115

Fee:

Ingyenes

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: April 05, 2019

Public transport

 • Akár Budapest-Székesfehérvár, akár Veszprém felől érkezünk busszal, az Öskü, Szabadság tér megállónál kell leszállni.

Getting there

 • A buszról leszállva az Önkormányzat épületét megkerülve érjük el a Mecset utcát. Balra fordulva már látjuk is a templom kupolás tetejét. Kb. 250 méter múlva elérjük a templomhoz vezető lépcsőt.

Parking

 • A templom előtt a Mecset utcában letehetjük az autót.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Ösküi kerektemplom

 Öskü

Qualities

Place to visit