Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Chapel

Szent Mihály-domb és kápolna, Vonyarcvashegy

Chapel · Balaton
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Szent Mihály-domb tetején
  / A Szent Mihály-domb tetején
  Photo: Harangozó Ádám, funiQ.hu
 • Halászkápolna a Szent Mihály-dombon
  / Halászkápolna a Szent Mihály-dombon
  Photo: Harangozó Ádám, funiQ.hu
 • Halász-emlékhely a Szent Mihály-dombon (Vonyarcvashegy)
  / Halász-emlékhely a Szent Mihály-dombon (Vonyarcvashegy)
  Photo: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • Szent Mihály-kápolna
  / Szent Mihály-kápolna
  Photo: Harangozó Ádám, funiQ.hu
 • Fából faragott Golgota-szoborcsoport a Szent Mihály-dombon
  / Fából faragott Golgota-szoborcsoport a Szent Mihály-dombon
  Photo: Harangozó Ádám, funiQ.hu
Map / Szent Mihály-domb és kápolna, Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy és Balatongyörök között magasodik a 136 méteres egykori sziget, a Szent Mihály-domb, tetején a messziről látszódó, legendák övezte kápolnával. A dombtetőn álló halászkápolna előtt kis tisztás várja a kirándulókat, fenyők árnyékolta padokkal és kilátással a Balaton felé.

A Szent Mihály-dombot a '90-es években vonták be a turizmusba, ekkor újították fel a kápolnát, építettek jól járható utat a dombra, és készült el a halász-emlékhely is. A domb története egészen a római korig nyúlik vissza. A kis földterület egykor a Balaton szigete volt, amely a földmozgások során emelkedett ki, és vált a századföld részévé.

A római időkben a dombtetőn valószínűleg egy őrtorony állt, a 16. században pedig a Györöki vár magaslata lehetett a Szent Mihály-domb, ahol 1622-ben már egy kápolna magasodott. A kápolna 17. századi létét egy, a 2000-es években előkerült freskón látható évszám is bizonyítja. A legenda ezzel szemben úgy tartja, hogy a kápolnát halászok emeltették hálából, amiért egy balatoni rianásból megmenekültek.

A történet szerint 1739 telén 46 halász dolgozott a Balaton jegén, amikor levált az alattuk lévő jégtábla. Közülük hatan beestek a jeges vízbe, és meghaltak, míg 40 társuk szerencsésen a jégtáblán maradt. A biztos haláltól a hirtelen megforduló szél mentette meg őket, amely a part felé sodorta a jégtáblát. Hálából a halászok megfogadták, hogy kápolnát építenek a dombon.

A legenda történeténél valószínűbb, hogy inkább átépítésről vagy felújításról volt szó, hiszen ekkor a kápolna már régóta állt. A kápolna meglétét bizonyítja az oltára mellett lévő két kripta is, amelyeken az 1722-es és 1729-es évszámok voltak olvashatók, amíg le nem koptak.

A 18. század második felében keszthelyi ferences barátok éltek itt, akik kiváltak a rendből. A szerzetesek kolduló barátok voltak, akik alamizsnából éltek, lakhelyük pedig barlangokban volt. A remetelakások valószínűleg a domb keleti oldalán voltak, ám mára ezeknek nyoma sem maradt.

Az épület mellett egy régi temetőhely található, így a dombra felsétálva régi sírok, sírkövek adnak sejtelmes hangulatot az útnak. Az út mellett találjuk a 40 halász emlékhelyet, amelyet az egykori temető halottasházából építettek át emlékhellyé. Az apró helyen Németh János kerámiája látható, amely a halászok megmenekülésének állít emléket. Itt minden évben koszorút helyeznek el a balatoni halászokra emlékezve.

A kápolna június közepétől Szent Mihály napig látogatható, ez idő alatt számos programnak ad helyet, esküvőket is szoktak itt rendezni.

A dombtetőn álló kápolna előtt kis tisztás várja a kirándulókat, fenyők árnyékolta padokkal és nem utolsósorban kilátással a Balaton felé. A tisztás déli végében fából faragott Golgota-szoborcsoport látható.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Fee:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Author
funiQ
Updated: 2019-04-05

Public transport

 • Vonattal a Vonyarcvashegy megállónál kell leszállni.
 • A helyközi buszokról a Vonyarcvashegy, Petőfi u. megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A vonatállomástól az épület mögött, a Petőfi utcán induljunk el Balatongyörök irányába, a Z+ jelzésen. A Töltés utcában forduljunk jobbra, óvatosan átkelünk a síneken. Innentől a kerékpárúton érünk el a domb aljáig, ahonnan egy rövid út vezet fel a tetőre (1,5 km).
 • A buszmegállóból a Petőfi Sándor utcán induljunk el a Z▲ jelzésen. átkelünk a síneken, majd a kerékpárúton érünk el a dombig (1,3 km)

Parking

 • A 71-es főút felől lekanyarodva (érdemes a Balatontourist kemping táblát figyelni) autóval is elérhető a domb alja.
Arrival by train, car, foot or bike

Community

 Comment
outdooractive.com User
Publish

Szent Mihály-domb és kápolna, Vonyarcvashegy

Dobó István utca 15
8314 Vonyarcvashegy
Phone +36 83 316 022

Qualities

Place to visit