Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Chapel

Peruska Mária kápolna

Chapel · Alpokalja · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Peruska Mária kápolnát szoborpark veszi körbe
  / A Peruska Mária kápolnát szoborpark veszi körbe
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mesterségek, hivatások szobrai veszik körül a Peruska Mária kápolnát
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tömördi erdő éke a Peruska Mária kápolna
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Peruska Mária kápolna Horvátzsidány határában
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

A sűrű tömördi erdőben álló zarándokkápolna egy kisgyermek eltűnésének és szerencsés megkerülésének köszönhető. Az egykor magyarok, németek, horvátok lakta környékbeli falvak búcsújáróhelye ad otthont a mesterségek védőszentjeit ábrázoló szobroknak is.

A tömördi erdő szélén található kápolnának, mely búcsújáróhely is egyben, különös története van. Az 1800-as évek közepén a környékbeli erdőrészlet gróf Berchtold Zsigmond peresznyei gróf tulajdona volt, aki természetesen rendszeresen vadászott is erdejében. 1866-ban történt egy vadászat alkalmával, hogy nevezett nemesember hároméves Lipót nevű fia (aki később az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminiszteri posztját is betöltötte az I. világháború idején) elveszett az erdőben, majd három nap múlva az alatt a hatalmas tölgyfa alatt találták meg sértetlenül, amelyen egy Mária-kép függött. Ettől a naptól kezdve a grófi család számára búcsújáró hely lett a Szűzanyát ábrázoló képmással díszített fa, ráadásul a gróf elrendelte, hogy hálaadó szentmise is szolgáltassék ezen a napon.

Ez a szentmise lett a későbbi búcsújárások alapja, amelyre szívesen ellátogattak a környékbeli falvak magyar, horvát és német lakosai. Azóta is minden év június első vasárnapján a vadászok, erdészek, majd július első vasárnapján a tűzoltók, kéményseprők, vámosok, határőrök, a honvédség és rendőrség, augusztusban pedig a fiatalok, illetve a Szűzanya tisztelői tartják háromnyelvű zarándoklatukat itt. Kivéve az 1950-es évektől 1980-ig terjedő időszakot, amikor is a búcsút nem engedélyezték, és még az öreg tölgyfát is kis híján kivágták.

Szerencsére a kegyhely megmenekült, és 1994-ben felépült a kis kápolna is, amely körül elkezdtek gyűlni a mesterségek és hivatások védőszentjeinek szobrai. A szobrokból mára kis emlékpark épült ki, a közelben pedig pihenőhely is található padokkal, esőbeállóval, tűzrakóhelyekkel. A közel 300 éves tölgyfa is szerencsésen megmenekült, 2010-ben Az év fája díjra is jelölték.

Opening hours

open today
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Sunday00:00–24:00

Fee:

Ingyenesen látogatható

outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: February 10, 2020

Public transport

 • A helyközi autóbuszjáratokról Horvátzsidány, autóbusz-váróterem megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

 • Horvátzsidány, autóbusz-váróterem megállóhelytől indulj a Kőszegi úton délnyugati irányba Kőszeg felé, majd körülbelül másfél kilométer megtételét követően egy aszfaltúton fordulj balra, és innen kövesd a Mária út  jelzéseit a kápolnáig (összesen 4 kilométeres gyaloglásra készülj).

Parking

 • A Horvátzsidányt Kőszeggel összekötő útról egy Mária-kápolna közelében kell letérni az aszfaltozott mellékútra (Horvátzsidány felől balra, Kőszeg felől érkezve jobbra kell fordulni). Egészen a kápolnáig tudunk autóval menni.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Peruska Mária kápolna

Külterület 
9733 Horvátzsidány

Qualities

Families