Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Chapel

Brenner kápolna (Szentgotthárd)

Chapel · Alpokalja
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A szenthotthárdi Brenner kápolna
  / A szenthotthárdi Brenner kápolna
  Photo: Péter Farkas
 • / A szenthotthárdi Brenner kápolna
  Photo: Péter Farkas
 • / A szenthotthárdi Brenner kápolna
  Photo: Péter Farkas
 • / A szenthotthárdi Brenner kápolna melletti pihenőhely
  Photo: Péter Farkas

Szentgotthárd szélén, a temető melletti tisztáson építették fel a Brenner kápolnát, amely hivatalosan a Jó pásztor-kápolna nevet viseli. Az épület környezete parkosított, kellemes pihenőhelyként is szolgál. Csendre és nyugalomra vágyóknak tökéletes kikapcsolódási célpont lehet például egy mozgalmas hét után.

A kápolna Brenner János rábakethelyi káplán emlékére épült 1995 és 1996 között. A tiszta lelkű, becsületes és Isten ügyét hűségesen szolgáló fiatal pap a plébániájához tartozó településeken nagy elismerésnek örvendett. Mindenki szerette és tisztelte kortól és nemtől függetlenül.

Balszerencséjére szolgálatait az egyházra nézve az egyik legkritikusabb időszakban végezte. A kommunista rendszer nem nézte jó szemmel munkásságát, ezért megpróbálták áthelyezni más plébániára. A püspök kiállt a fiatal káplán mellett, s nem intézkedett menesztéséről. Ettől kezdve folyamatosan fenyegetettségnek volt kitéve, ami hamar utol is érte. 1957 december 14-éről 15-ére virradó éjjelen egy fiúbeteghez hívó hazugsággal csalta el Zsidára az ifjú káplánt, aki kötelességének eleget téve azonnal segíteni indult. Útja közben ismeretlen elkövetők támadtak rá, ahonnan még el tudott menekülni János atya, ám az állítólagos beteg házához érve már vártak rá, és brutális kegyetlenséggel 32 halálos szúrást ejtettek rajta.

Az eset kivizsgálása a rendszernek köszönhetően semmitmondó volt, a káplánról megemlékezni a rendszerváltásig nem is lehetett. Az első hivatalos megemlékezés 1992. december 13-án volt, majd 3 évvel később a kápolna építése is megkezdődött.

Opening hours

A kápolna jelenleg előzetes bejelentkezést követően tekinthető meg idegenvezetéssel egybekötve.

További információ a Szentgotthárdi plébánián kérhető.

Cím: Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 5.

Telefonszám: +36 94 380 071

Fee:

Erre vonatkozóan nincs információnk.

 

 

outdooractive.com User
Author
Regina Hegedűs
Updated: February 12, 2020

Public transport

Budapestről Szentgotthárdig InterCity vonattal

Felszállás: Budapest, Keleti pályaudvar

Átszállás: Szombathely, vasútállomás

Leszállás: Szentgotthárd, vasútállomás

A vasútállomástól a piros kereszt - piros sáv - piros Mária út útvonalat követve 3 km-t kell még sétálnod a kápolnáig.

Getting there

Nem fizetős útvonal

Budapestről az 1-es főúton indulj el Budaörs - Biatorbágy - Herceghalom – Bicske útvonalon, majd Bicske után térj le a 811-es útra Felcsút felé. Felcsútnál, a települést jelző tábla előtt fordulj el jobbra a mellékúton és haladj ezen egészen Bodmér - Vértesboglár - Csákvár - útvonalon. Csákvár után az első körforgalomból hajts ki a harmadik kijáraton és haladj ezen az úton Zámolyon keresztül Székesfehérvárig. Székesfehérvárra beérve kanyarodj jobbra a 7-es főútra és haladj ezen az úton az Új Csóri útig. Az Új Csóri út egyenesen beletorkollik a 8-as főútba, melyet Székesfehérvár - Várpalota - Veszprém - Devecser - Hosszúpereszteg - Vasvár - Rábahídvég - Körmend útvonalon egészen Vasszentmihályig kell követned. Vassenytmihályon a 8-as főútról balra le kell térned a Zrínyi utcára és ezen az úton kell haladod Csörötnekig. A faluba beérve balra kell fordulnod a Vasút útra, melyen végighaladva egy körforgalomhoz érkezel, amiből a Fő út felé az első kijáraton kell kihajtanod. Ezen az úton kell továbbhaladnod egészen Szentgotthárdig, ahol a Kéthelyi útról balra kell letérned a Felső útra, ami belecsatlakozik a Duxler útba. A Duxler út végén jobbra kell kanyarodnod és balra fordulva rá kell térned a Vakarcs Kálmán utcára, melynek folytatása a Zöld mező utca. A Zöld mező utca vége előtt balra élesen rá kell kanyarodnod az Örökzöld utcaára, melynek végében a temető fölött megtalálod a Brenner kápolnát.

Fizetős útvonal

Budapestről az M1-esen menj egészen Győrig, majd térj rá az M85/M86-os útra. Haladj ezen az úton egészen Szombathelyig, majd térj rá a 86-s főútra és menj egészen Körmendi, ahol a körforgalomból hajts ki az első kijáraton, ezzel rátérve a 8-as főútra. Haladj ezen az úton egészen Vasszentmihályig, ahol a 8-as főútról balra le kell térned a Zrínyi utcára és ezen az úton kell haladod Csörötnekig. A faluba beérve balra kell fordulnod a Vasút útra, melyen végighaladva egy körforgalomhoz érkezel, amiből a Fő út felé az első kijáraton kell kihajtanod. Ezen az úton kell továbbhaladnod egészen Szentgotthárdig, ahol a Kéthelyi útról balra kell letérned a Felső útra, ami belecsatlakozik a Duxler útba. A Duxler út végén jobbra kell kanyarodnod és balra fordulva rá kell térned a Vakarcs Kálmán utcára, melynek folytatása a Zöld mező utca. A Zöld mező utca vége előtt balra élesen rá kell kanyarodnod az Örökzöld utcaára, melynek végében a temető fölött megtalálod a Brenner kápolnát.

Parking

Az autódat Szentgotthárdon az Örökzöld utcában a temető előtti közterületen tudod leparkolni.

Arrival by train, car, foot or bike

Routes through this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
24.9 km
6:36 h
310 m
271 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Brenner kápolna (Szentgotthárd)

Örökzöld utca 
9970 Szentgotthárd
Phone +36 94 380 071

Qualities

Place to visit Families Bad weather tip
 • 1 Routes nearby
Hiking Trail · Nyugat-Dunántúl

Szentgotthárd - Keserűszer (Őriszentpéter)

October 01, 2017
moderate open
24.9 km
6:36 h
310 m
271 m
by Regina Hegedűs,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby