Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Cave

Pál-völgyi-barlang

Cave · Budapest und Umgebung
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Pál-völgyi-barlang bejárata
  / A Pál-völgyi-barlang bejárata
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kiépített útvonalon fedezhetjük fel a Pál-völgyi-barlangot
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pál-völgyi-barlang egyik érdekes cseppkőformációja
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csak vezetett túrán járhatjuk be a Pál-völgyi-barlangot
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb összefüggő barlangrendszerének része, amely több mint száz éve látogatható. A turisták számára kijelölt 500 méter alatt minden fontosat és érdekeset megtudhatunk a cseppkövekről, a szikla-alakzatokról és a barlang történetéről, miközben megjárjuk Meseországot és a Boszorkányhonyhát is. 

 

Budapest, a barlangok városa - halljuk sokszor, és nem is alaptalanul. Ez a világ egyetlen olyan fővárosa, amely alatt barlangok, sőt, barlangrendszerek találhatóak. Az ismert barlangok száma közelít a 200-hoz, és még lehetnek eddig fel nem fedezett járatok is.

A barlang keletkezése a 40 millió évvel ezelőtti eocén korra vezethető vissza. Az egykor itt hullámzott tengerben élő állatok meszes váza lehullott a tenger fenekére és megkövesedett, ebből alakult ki az eocén kőzet. Mikor a tenger visszahúzódott, a kőzet kiemelkedett, majd a föld mozgásának következtében kialakultak a repedéshálózatok. Végül az alulról feltörő hévíz alakította ki a járatokat. 

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel a Szépvölgyi út mellett ma is látható, már felhagyott kőfejtőben. Egy máig tartó mendemonda szerint egy birka alatt beszakadt a föld, és így leltek rá az első üregre. 

1910-ig csupán 1200 méternyi üreget tártak fel, és csak 1919-re nyitották meg a nagyközönség előtt, mikor már lépcsők és korlátok segítették a rövid sétát. Ezzel a Pál-völgyi lett az első olyan budai barlangunk, amelyet mesterséges beavatkozással nyitottak meg. 1927-ben Budapesten tartották az Első Nemzetközi Barlangkutató Kongresszust, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még kényelmesebbé tegyék a kiépített szakasz bejárását, a főváros támogatásával pedig villanyvilágítás várta az akár utcai ruhában érkező látogatókat.

A második világháború alatt óvóhelynek használták az üregeket, ezért a berendezés és a képződmények is megsérültek. Csak 1973-ban került sor komolyabb felújítására. 1989-ben - egy újabb kongresszus apropóján - bővítették a látogatható szakaszt a mai hosszára, fél kilométeresre. A barlang ma ismert hossza megközelíti a 13,5 km-t.

Több évtizedes munka eredményeként a kutatók 2001-ben megteremtették az összeköttetést a közel 5,2 km hosszú Mátyás-hegyi-barlanggal. Az így kialakított rendszer 18,5 km-es összhosszával hazánk második leghosszabb barlangja lett.

Tíz évvel később, 2011-ben megtalálták az átjárást a Pál-völgyi–Mátyás-hegyi- és a Harcsaszájú–Hideg-lyuk-barlangrendszerek között is. Az így létrejött Pál-völgyi-barlangrendszer 31 kilométeres hosszával - megelőzve az addig leghosszabbnak ismert Baradla–Domica-barlangrendszert - Magyarország leghosszabb barlangjává lépett elő.

A budai barlangoktól eltérően a Pál-völgyi cseppkövekben gazdag, így változatos formákat, függő- és állócseppköveket is láthatunk. A barlang jellegzetes látványosságai a magas, hasadékszerű folyosók, a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák, a különféle kalcitkristályok és az ősi kagyló- és egyéb állatlenyomatok. 

Mivel a barlang csak vezetéssel, kis csoportokban látogatható, szerencsére a vezetőnk sokat fog mesélni a barlang látnivalóiról, és segít felfedezni a mesefigurákra, állatokra hasonlító formációkat. Megnézzük a Színháztermet, a Meseországot, és kipróbálhatjuk a Boszorkánykonha legendáját is (állítólag aki ide bekiabálja egy étel nevét, az várja majd otthon).

A bejáratnál büfé és kocsma is üzemel.

Tipp

 • A barlang csak vezetéssel látogatható, a túrák óránként indulnak és körülbelül 50 percesek.
 • A túraútvonal utcai ruhában bejárható, de érdemes melegebben öltözni, mert a barlang állandó hőmérséklete 11 °C. Fázósabbak sapkát, sálat is vigyenek, még nyáron is.
 • Kényelmes, lapos talpú cipő ajánlott, létrát is kell mászni. Vékony kesztű is jól jöhet a hideg korlátok miatt.
 • A barlang némely szakaszán meredek lépcsőkön vezet az út, ezért a látogatás 5 éves kor és 105 cm alatt nem engedélyezett!

 

Opening hours

A barlang egész évben látogatható, hétfő kivételével.

Első túra 10:15-kor indul, az utolsó 16:15-kor.

Fee:

Alaptúra

 • Teljes árú: 2200 Ft
 • Kedvezményes*: 1700 Ft

Kombinált jegy (a Szemlő-hegyi-barlangba is érvényes egy éven belül) 

 • Teljes árú: 3500 Ft
 • Kedvezményes*: 2700 Ft

*Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, aranyfokozatú TKME tagok, két- vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő), valamint 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 márciusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
Zsuzsa Lévai
Updated: May 22, 2020

Public transport

 • A Kolosy térről induló 65-ös vagy 65/A autóbusszal a Pál-völgyi cseppkőbarlang megállóig utazzunk. 

Getting there

 • A busz szinte a bejáratnál tesz le. 50 métert sétáljunk a mellékutca felé, és már látni fogjuk a fogadóépület előtti kőkaput.
 • A parkoló a Szépvölgyi út túloldalán van, pont szemben a barlanggal.

Parking

 • A barlanggal szemközt lévő kőfejtő szélén kialakított parkolóban tehetjük le az autót.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Ask the first question

Got any questions regarding this content? You can ask them here.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos from others


Pál-völgyi-barlang

Szépvölgyi út  162.
1025 Budapest
Phone +36 1 325 9505

Qualities

Place to visit Families Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images