Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Cave

Lóczy-barlang

Cave · Balaton-felvidék és kismedencék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Lóczy-barlang
  / A Lóczy-barlang
  Photo: Egri Csaba, bfnp.hu

A Lóczy-barlang felfedezése kalandos felfedezést ígér a Balaton környékén. A föld alatt üreget szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak, tűzkőgumók jellemzik.

A Lóczy-barlang is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A Tamás-hegy nyugati oldalában, a Kéki-völgyben található, 141 méter hosszú és 20 méter mély barlang igazi különlegesség, hiszen ritka, hogy kiépített körülmények között ilyen jól megfigyelhessük a kőzetek természetes rétegződését. Keletkezéséről több, egymástól eltérő vélemény született, de legvalószínűbb, hogy jellegzetes hévizes eredetű barlang. Ezt bonyolult alaprajza, gömbfülkéi, hidrotermális eredetű ásványai és a barlang legmélyebb részéről feláramló szén-dioxid támasztják alá. A hévizek oldási képességét a föld mélyéből utóvulkáni hatásként feltörő gázok nagy szénsavtartalma fokozta. A turisztikai célra kiépített és bárki által látogatható barlang fokozottan védett és régészeti védelem alatt is áll. Neve Lóczy Lajos emlékét őrzi. A nemzetközi hírű magyar geológus hosszú időt töltött a Balaton-környék geológiai képződményeinek kutatásával. Kiemelkedő eredményeket ért el a geológia több ágában és paleontológiában is. Tagja volt a Széchenyi Béla által vezetett kelet-ázsiai expedíciónak, de híresek voltak régészeti, történeti és néprajzi gyűjtései is. Sokat tett a szervezett barlangkutatásért.

A barlangot 1882 októberében véletlenül fedezték fel kőbányászok, miközben a területen az úgynevezett füredi mészkövet fejtették. A bejárata ekkor még kb. 80 cm átmérőjű, aknája pedig kb. 4 m mély volt. Az 1910-es években a település főbírója veszélyesnek ítélte és a bejáratot  betemettette. Feltárását elsőként Kadic Ottokár kezdte el, 1930-ban. Miután új részeket is felfedezett, de régészeti és őslénytani leletek előkerülése nem volt várható a későbbiekben sem, úgy vélte, hogy érdemes a barlang turisztikai kiépítése. 1934-re a Lóczy-barlanghoz vezető autóutat építettek, új, nagyobb bejáratot törtek, lépcsőket építettek a barlangba,  a bejáratnál elhelyezték Lóczy Lajos emléktábláját és az elektromos világítás terve is felvetődött. 1938-ra azonban a barlang igen elhanyagolt állapotba került. Ajtaja hiányzott, a leomlott törmelék részben betemette a bejáratot. A II. világháború alatt tovább romlott a helyzet. Végül 1951-ben döntöttek Balatonfüreden az újrarendezéséről és a munkákkal 1953-ra készültek el. Ekkor került bevezetésre a villanyvilágítás is. 1958-ban biológiai vizsgálat is történt a barlangban, amit Loksa Imre (neves faunakutató és cönológus, fő kutatási területe az alsóbbrendű rovarok és a pókok rendszertana volt) végzett. Ennek során 21 fajt állapított meg, köztük három újat.

Napjainkban a Lóczy-barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogatható. A barlangban a hőmérséklet kb. 12 °C.

A túra a Lóczy Lajos emlékére elhelyezett márványtáblától indul. A vasajtón belépve néhány lépcsőn lesétálva a Belépő-terembe jutunk. Ennek első 3 métere mesterséges áttörés, a terem mennyezete egy mészkőlap. Továbbhaladva átlépünk a Belső-kapun és a kissé magasabban elhelyezkedő Alsó-terembe érünk. Ez a barlang legtágasabb része, ahol kiválóan láthatók a zárókőzet gyűrt rétegei. Innen egy enyhe emelkedőn a Felső-terembe érkezünk, ahol még látható a barlang eredeti (eltömedékelt) bejárata.  A terem alsó, kiöblösödő vége az úgynevezett Kápolna. Innen az Átjárón keresztül jutunk az Elágazáshoz, ez a látogatható szakasz vége. Innen még bepillanthatunk a Lejtős-folyosóba, melynek folytatása előbb a Meleg- vagy Mély-üreg, majd végpontja a Vizes-üreg, ami a benne időnként összegyűlő vízről kapta a nevét. A folyosóból ágazik ki a Kristály-folyosó a végén a Gyémánt-üreggel, ez azonban már csak hason csúszva lenne megközelíthető. Az Elágazástól délkeletre még három kis járat, az Elülső-, a Középső- és a Hátsó-ág nyílik.

A túra ideje körülbelül 30 perc és maximum 25 fős csoportokban történik. Nem szükséges előzetesen bejelentkezni, de a 25 főt meghaladó és előre időpontot egyeztető csoportok elsőbbséget élveznek.

Opening hours

 • március 15.- 31.: minden nap 9:00 - 17:00 
 • április 1.- szeptember 30.: minden nap 10:00 - 18:00
 • október 1.-től: zárva

Az alábbi napokon a barlang zárva tart:

 • Szeptember 7, 11, 13, 18, 22, 26, 27, 28.

Ha a pénztárépületben nem talál senkit, a kolléga valószínűleg épp a barlangban vezet. Kérjük, várjon!

Pénztárzárás: a bemutatóhely zárása előtt 60 perccel.

Fee:

 • Felnőtt jegy: 600 Ft
 • Kedvezményes jegy: 400 Ft
 • Gyermek jegy (3-14 éves): 300 Ft 

A felnőtt belépőjegy árából 20 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 augusztusi állapotot tükrözik. Látogatás előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
Katalin Sarkadi
Updated: September 09, 2019

Public transport

 • Autóbusszal Balatonfüred, községháza megállóig.
 • Vasúton a Székesfehérvár-Tapolca vonalon közlekedő vonatokkal Balatonfüred megállóhelyig.

Getting there

 • A buszmegállótól induljunk keletre (a közeli templom felé), egyenesen át a körforgalmon az Arácsi út felé. Kövessük a K jelzést, és forduljunk balra az Öreghegyi útra. Innen követhetjük a Z jelzést. Körülbelül 1,2 kilométer után jobbra nyílik az ösvény (Z▲ jelzés), ami a barlanghoz vezet. Összesen kb. 1,3 kilométer séta.
 • A vasútállomástól a Zrínyi Miklós utcánál kezdődő Z jelzésen kell elindulni északnyugat felé. Körülbelül 2,1 kilométer után jobbra nyílik az ösvény (Z▲ jelzés), ami a barlanghoz vezet. Összesen kb. 2,2 kilométer séta.
 • A Balatoni Kéktúra (K jelzés) útvonaláról Balatonfüredről a Z jelzésen, a Jókai-kilátótól a Z▲turistaúton érhető el a barlang.

Parking

 • Balatonfüreden az Arácsi útról az Öreghegyi útra fordulva (észak felé) lehet a barlanghoz jutni.
 • A Lóczy-barlangnál van néhány parkolóhely.
Arrival by train, car, foot or bike

Routes through this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
30.4 km
8:00 h
723 m
731 m
37.3 km
9:00 h
814 m
822 m
19.4 km
5:00 h
492 m
492 m
11.2 km
3:00 h
254 m
240 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Lóczy-barlang

Öreghegyi út vége 
8230 Balatonfüred
Phone +36 30 491 0061

Qualities

Place to visit Families
 • 4 Routes nearby
Endurance Hike · Balaton-felvidék és kismedencék

Füredi ősz teljesítménytúrák 30 km

October 15, 2018
moderate
30.4 km
8:00 h
723 m
731 m
1
by Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék és kismedencék

Füredi ősz teljesítménytúrák 37 km

October 12, 2018
moderate
37.3 km
9:00 h
814 m
822 m
by Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék és kismedencék

Füredi ősz teljesítménytúrák 20 km

October 15, 2018
moderate
19.4 km
5:00 h
492 m
492 m
by Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Balaton-felvidék és kismedencék

Füredi ősz teljesítménytúrák 10 km

October 10, 2018
easy
11.2 km
3:00 h
254 m
240 m
1
by Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 4 Routes nearby