Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Cathedral Dome

Szent Péter és Szent Pál Székesegyház (Pécsi bazilika)

Cathedral Dome · Pannonia · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház (Pécsi bazilika)
  / Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház (Pécsi bazilika)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház (Pécsi bazilika) díszes belső tere
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / fakazettás mennyezet a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban (Pécsi bazilika)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség

Pécs egyik jelképe a négytornyos, román stílusban épült székesegyház, amelynek története egészen az ókorig nyúlik vissza.

Már a római időkben is jelentős város (Sopianae) állt a mai Pécs helyén. A kereszténység akkori elterjedtségéről manapság leglátványosabban a Dóm előtti tér alatt feltárt ókeresztény sírkamrák árulkodnak, de a régészeti leletek ennél is több mindent árulnak el a hozzáértőknek – akár másfél évezreddel ezelőtti időkről is mesélnek.

A Pécsi egyházmegyét 1009-ben alapította Szent István. Ekkor már állt itt egy székesegyház, amelynek altemploma a 4. századból, azaz a római időkből származott. Erről a templomról nem sokat tudni, egyes elképzelések szerint a római kori temető egyik kápolnájából alakíthatták ki. Ez is magyarázata lehet annak, hogy Orseolo Péter (minden bizonnyal első) uralkodása idején új székesegyház építésébe kezdtek – ami hamarosan, 1064-ben le is égett egy tűzvészben.

A mai épület története sem kevésbé izgalmas, mint elődeié. Valószínűleg a 11. század végén kezdték építeni, és 1140-1180 között fejezhették be. Ahogy az a hasonló korú templomok esetében megszokott, az eredetileg román stílusban, a 12. században épült szent hely sok át- és hozzáépítést élt meg – mellékhajókkal, kápolnákkal egészítették ki, számos gótikus elem került bele a 14. században. A török idők sokáig tartottak Pécsett: 1543 és 1686 között állt uralom alatt a város, ekkor a székesegyház nyugati részét, a Corpus Christi-kápolnát dzsáminak használták, a többi részében pedig élelmiszert, hadianyagot raktároztak.

Mire rendbehozták volna a templomot, újabb károk érték a Rákóczi-szabadságharc idején. Mai formáját a 19. század végi restauráláskor nyerte el, melynek célja az Árpád-kori székesegyház megidézése volt. Emiatt a barokk oltárokat, padokat, székeket eltávolították, ezzel pótolhatatlan veszteséget okozva – cserébe viszont 1887-ben üzembe helyezték az Angster Orgonagyárban készült új hangszert.

A templomba belépve lenyűgöző tér fogadja a látogatót: kék és arany színekben játszanak a falak, a fakazettás mennyezetet a tizenkét apostol képe díszíti, a főhajó közepén áll a sátortetős főoltár. Érdemes időt szánni a részletek megcsodálására is, hiszen a Jézus Szíve- és a Corpus Christi-kápolnát Lotz Károly, míg a Mária-kápolna falait Székely Bertalan freskói díszítik.

Az altemplomban található Janus Pannonius síremléke. A püspök-költő földi maradványait 1991-ben találták meg, majd 2008-ban, a tetem eredetének bizonyítása után temették el itt újra.

Opening hours

open today
Monday09:00–17:00
Tuesday09:00–17:00
Wednesday09:00–17:00
Thursday09:00–17:00
Friday09:00–17:00
Saturday09:00–17:00
Sunday11:30–17:00

Május 1. és szeptember 30. között szombatonként 19:30–22:00 óra között is látogatható.

Fee:

Egyéni jegyek:

 • Teljes árú: 1900 Ft
 • Kedvezményes árú: 1100 Ft

Csoportos jegyek:

 • Teljes árú: 1500 Ft
 • Kedvezményes árú: 900 Ft
 • Családi jegy: 3500 Ft

 

 • A jegyár tartalmazza a belépést a főhajóba, az altemplomba, a Jézus Szíve- és Mária-kápolnába és a toronyba
 • Belépés 6 éven aluliaknak ingyenes
 • Kedvezményes jegy a jogosultságot igazoló dokumentum felmutatásával váltható. (Diákigazolvány, nyugdíjas igazolvány, pedagógus igazolvány)
 • A családi jegy maximum 5 főre érvényes. 4 fő látogatása esetén minimum egy gyereknek/diáknak, 5 személy látogatásánál 2 gyereknek/diáknak kell lennie.
 • Az 5 fő feletti családnál nagycsaládos igazolvánnyal rendelkezőknek további kedvezményeket tud nyújtani a szolgáltató.
 • A csoportos jegy 10 főtől érvényes (15 fő felett 1 kísérő ingyenes, 30 fő felett 2 kísérő ingyenes)
 • Fogyatékkal élők részére a belépőjegy ingyenes.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 októberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: December 13, 2019

Public transport

 • A Főpályaudvarról induló 30, 31, 32, 32Y, 34, 34Y 35, 35Y, 36 helyi járatok Barbakán megállóhelyénél kell leszállni.

Getting there

 • A megállóhelytől a Barbakánt déli irányból megkerülve az Esze Tamás utcán érhető el gyalogosan a Dóm tér, körülbelül 5 perc sétával.

Parking

 • A Szent István téri parkolóban célszerű megállni, innen a téren északi irányban átvágva érhető el a Dóm tér 2 perc sétával.
Arrival by train, car, foot or bike

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Szent Péter és Szent Pál Székesegyház (Pécsi bazilika)

Dóm tér 2.
7621 Pécs
Phone +36 30 373 8900

Qualities

Place to visit Handicapped accessible Bad weather tip