Share
Bookmark
Print
Plan a route here
Embed
Castle

Esterházy-kastély, Tata

Castle · Pannonien
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Photo: Tourinform Office, Tata, funiQ.hu
 • /
  Photo: Tourinform Office, Tata, funiQ.hu
 • /
  Photo: funiQ.hu

A tatai vártól nem messze, a Hősök terén található a barokk Esterházy-kastély. A 18. századi főépület mellett egy kiskastélyt és számos melléképületet is magába foglal a műemlékegyüttes, egykor volt várszínházát még Gustav Klimt is megfestette.

Az Öregvártól nem messze délnyugati irányban, a Hősök terén található a barokk stílusban épített Esterházy-kastély. Az épület 1765-69 között, Fellner Jakab tervei alapján épült. A saroktornyos főépület mellett egy kiskastélyt és számos melléképületet is magába foglal a műemlékegyüttes. Az épület homlokzata a német és osztrák barokk stílusjegyeit mutatja.

A kastély kapufülkéjében állt egykor Jakob Christoph Schletterer Immaculata-szobra, amelyet jelenleg a várban található Kuny Domokos Múzeumban tekinthetünk meg.

Egykor az Esterházyak uradalmi birtoka akkora volt, hogy nemcsak a kastély és annak számos melléképülete, de az angolpark nyári kastélya, sőt, a vár is a része volt. A tó partján 1913-ig állt a neobarokk Várszínház, amely Ferdinand Fellner és Hermann Hellmer tervei szerint épült. Belsejét még a híres osztrák festő, Gustav Klimt is megfestette 1893-ban, ám sajnos a festmény az idők során elveszett. Szerencsére fennmaradt egy róla egy fekete-fehér fénykép, ami alapján digitális technikával ki lehetett következtetni a kép eredeti színeit és hiteles reprodukciót készíteni. A színházban bemutatták Madách Az Ember tragédiájának egy olyan előadását, amelyben a díszletek Zichy Mihály illusztrációi alapján készültek.

A kastély védett angolkertjében egy 1800 körüli, késő barokk faragott szökőkút található, mely Schweiger Antal alkotása. A parkban sétálva láthatjuk még egy medaliont tartó nőalak 19. századi klasszicista szobrát.

Az évszázadok során a kastély több fontos történelmi esemény színhelye is volt. 1809-ben itt írta alá I. Ferenc osztrák császár és magyar király a Napóleon által diktált Schönbrunni békét. Majd' egy évszázadra rá, 1897-ben egy hadgyakorlat során a kastélyban szállt meg Ferenc József és II. Vilmos német császár. 1921-ben pedig Esterházy Ferenc ezen a helyen látta vendégül IV. Károlyt visszatérési kísérletekor. 

Az épületet évtizedekig kórházi célokra használták, ezalatt igencsak leromlott az állapota. A kastély és park felújítása és restaurálása 2018-ban elkezdődött, várhatóan 2020-ra fejeződik be.

Open from

A kastély a felújítás alatt nem látogatható, nyitás várhatóan 2021 elején.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Updated: August 05, 2020

Public transport

 • Számos helyi és helyközi autóbusz végállomása Tata, autóbusz-állomás.

Getting there

 • Az autóbusz-pályaudvartól elsétálunk a művelődési ház előtt, a vár felé. A vár mellett kisétálunk a tópartra, majd ott jobbra fordulva hamarosan a kastélyhoz érünk.

Parking

 • A Hősök terénél lévő parkolóban hagyhatjuk az autót.

Coordinates

DD
47.646724, 18.317829
DMS
47°38'48.2"N 18°19'04.2"E
UTM
34T 298566 5280521
w3w 
///latest.without.pepper
Arrival by train, car, foot or bike

Routes through this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.

Profile picture

Photos from others


Esterházy-kastély, Tata

2890 Tata

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
easy open
7.1 km
1:40 h
40 m
40 m
Hike around the Old Lake of Tata and explore its secrets in any season. Changes in water level reveal various faces of this idyllic habitat.
6
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby